Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Szczęściarz. A u mnie jak na złość musialo popadać. Nie tak planowalem dzisiejszy dzien

Naprzód rachuj to ci wyjdzie na hvj 

Też miałbym dzisiaj wymlocone to popaduje i kolejka się przesuwa, słoma mokra prasować nie można,a czas leci 

Z drugiej strony Pan Bucek wi co robi daje wodę da i pogodę 

Opublikowano

No tak,tylko tak wychodzi ze pozniej nie mam jak bo grafik zawalony. Tego deszczu mialo nie byc nawet. Sloma tez lezy do belowania ale w tym roku wszystko biore usluge i czesc za obornik sie rozliczam.

Opublikowano
malaczarna napisał:

24 minuty temu, slawek74 napisał:

raz słabiej plonuje dwa mało słomy trzy jest tani . kukurydzę wprowadzić jako płodozmian to i chwastów mniej będzie

Ekologia 

Eeeee to zwykłe opierdzielanie a nie gospodarzenie ....

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Za późno.

kiedy powtorka  w nastepnym miesiacu jeszcze czy  dopiero we wrzesniu ??😂

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

O tym samym myślę. Kiedyś 200kg Polifoski, 300kg saletry "na raz" wiosną, oprysk na chwasty i 4-4,5 tony było, teraz chuchanie, dmuchanie, na jesień oprysk na chwasty, wiosną poprawka, 2x grzyb, w ciągu ostatnich lat jakieś 2 tony więcej względem tych co nie pryskają ani nie sypią. Zresztą w tym roku będzie bez kulek mocy przedsiewnie. W zeszłym roku u sąsiada pszenica po przyoranej facelii 5 ton, jedna dawka saletry w marcu - jakieś 80kg N, wiosennie odchwaszczona i bez żadnych grzybów czy skracaczy.

Przychmurzone trochę ale słońce się przebija.

Oho, trzeba pompy w piwnicy chyba przygotować 🤔

Zrzut ekranu 2022-07-28 072144.png

nie gadaj-wegiel maja mi przywiezc -taki majatek do mokrego wloze ??? kurna 5 ton ekogroszku to ponad 15 tysiecy.......

1 godzinę temu, Bananek napisał:

Albo komu. 😉 

to takie swieto ze musisz sie pochwalic ?? 🤥 ja to bym musial pare razy w tygodniu .

kupilem wegiel po 841 zl wiec mam dobry humor -nawet stara go nie zepsuje 😂

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

Następny nauczył się liczyć. 😉

No jakos trzeba sobie radzic w zyciu. Akurat to znajomy ktory nie chce brac ode mnie żadnych pieniedzy. Kiedy mi trzeba tego enpeka to mam zajezdzac i wybierać.

Sipme wparkowalem do hali,niech stoi. Zrobila w tym roku zawrotne 3 bele i wystarczy.

Opublikowano

Połowa nie wykoszona od soboty nie mozemy ukosic nic bo co chwila kropi a tu teraz zapowiadaja ze z tydzien ma padac cie ch*j juz w zeszlym roku mialem ostatni hektar jak doj**ało dyscem i porosoło a teraz k**wa jesce owies w ch*j wyleci no k**wa i jak tu nie osiwiec na gospodarce

Opublikowano
8 minut temu, livebird napisał:

Połowa nie wykoszona od soboty nie mozemy ukosic nic bo co chwila kropi a tu teraz zapowiadaja ze z tydzien ma padac cie ch*j juz w zeszlym roku mialem ostatni hektar jak doj**ało dyscem i porosoło a teraz k**wa jesce owies w ch*j wyleci no k**wa i jak tu nie osiwiec na gospodarce

A gdzie ci się śpieszy 🤔

Opublikowano
12 godzin temu, 6465 napisał:

Kupujecie już nawozy na przyszły sezon? 

Tak 14 ton zakupiony saletrosan-3440zł.  salmag saletrzak-3230zł.

20zł. do tony za dowóz z rozładunkiem

inne składy o kilka stówek drożej

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Sprzedaż go spokojnie skupy biorą  teraz swiniarzowi ze6 ton sprzedałem, jak jest to da się radę 

Marek po ile dostałeś? Bo chyba mi się nie zmieści i będe zmuszony sprzedać owsa lub mieszanki

Przed chwilą, hubertb napisał:

Nie mów hop.... baba człowieka potrafi wk***ić w mniej niż 5 sekund. 

Potwierdzam 🤨

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, livebird napisał:

Ja jeszcze nie zaczoł żniw a już jestem łysy w połowie i siwy.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
30 minut temu, Łolek napisał:

Przed żniwami po 1100 i po 1000 teraz na skupie koło 900 

To chyba dobrze 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v