Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

Pioter, będzie co z tego? 

IMG_20220710_185230.jpg

jaka to łodmiana?

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

I tą wypowiedzią pośrednio przyznałeś mi rację 

No jak ma taki kułak bo inaczej niektórych u nas nazwać nie można ma tylko kukurydzę, pszenicę, nie ma hodowli i nie sadzi ani jednego ziemniaka to po co mu takie coś? Bambry idą z duchem czasu choć większość z nich dobrze wspomina stare czasy. Tylko oni myślą trochę inaczej, niż my, dziady. Dla nich jak coś jest niepotrzebne czy mało przydatne to lepiej sprzedać. Mają żyłkę do biznesu. Ja nie mam.

Opublikowano

Mam sporo więcej jak 10ha i mam 330.W mojej okolicy mówią że jak rolnika nie ma 30 albo 60 to nie rolnik.Nawet tacy po 100ha mają 30.

Opublikowano
33 minuty temu, Łolek napisał:

I nie bamber wypraszam sobie 

No jak nie , jak tak🤪, to ja ze swoją działką przyzagrodową , skromne 12 ha kwalifikuję się do bambrów , wg jego kryteriów🤪.Ty tam masz pewnie dużo więcej.

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

A chcąc utrzymać się z samej gospo to trzeba wiecej niż 10 no chyba że warzywa lub kwiaty

A to już zależy od wielu czynników. Czy rodzina na utrzymaniu, jakie uprawy, ziemia. Znam takich co z 5-6ha zboża, ziemniaków i łąk, parę byków i świniaków wyżywają ale są sami. 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Meloman prawdopodobnie 

bez żyta? ile p[o centrali?

Opublikowano

Trochę żyta się trafia. 

Drugi rok niby. 

Szukałem pszenżyta do siewu gdzieś w połowie października 🤭

Handlarz już nie miał mi co sprzedać, ale się zlitował i znalazł 8 worki 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Mam sporo więcej jak 10ha i mam 330.W mojej okolicy mówią że jak rolnika nie ma 30 albo 60 to nie rolnik.Nawet tacy po 100ha mają 30.

Zależy co komu potrzebne dla mnie 30 była za wolna sporo łąk i sporo przejazdów z pola na pole a rozrzut z 10 km  a przy hodowli krów i jak w polu sam to czas ma kluczowe znaczenie 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No jak ma taki kułak

Już któryś raz używasz wyrazów które używał tylko ktoś mocno związany z PZPR. 

30 czy 60 czy nawet seria ciężka czasem zostawała na podjażdżki, lub "przyspawane do jakiejś maszyny". Generalnie sporo tego nawet na bardzo dużych gospodarstwach. 

Co do samej glebogryzarki, sam zastanawiam się nad zakupem co roku warzywniak większy. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Już któryś raz używasz wyrazów które używał tylko ktoś mocno związany z PZPR. 

Bo jak to powiedział wójt sąsiedniej gminy kiedyś - "serce mam po lewej stronie". Ba, nawet kiedyś byłem trochę związany z KPP o ile wiesz co to.

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Było dziś jeżdżone???

no jakże by inaczej. 👍   tylko rower trochę smutny się zrobił...

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Pioter trudno mówię prawdę i nie zamierzam ściemniać żeby się przypodobać biegi nie dobrane komfort zerowy 

I nie bamber wypraszam sobie 

Fakt biegi zrypane. 4 za wolna 5 za szybka ale komfort? W ciągnikach o takiej mocy nie ma czegoś takiego. Choć jak by założył jakąś szczelna kabinie to pewnie będzie się lepiej jeździć niż nowymi traktorami o tej mocy 

40 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja jeszcze robie c4011 z 1969roku. To jest relikt a nie c330. 

Moja też z tego roku😁 jako masz numer, może to koleżanki z taśmy 😂😆

1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Dużo nakręcił??? Ja dziś ok 60km pyknąłem, opona lux się trzyma, wygląda że będzie ok 

Tyle że koło @superfarmer02 mnie deszcz złapał 

Z jednej strony dobrze ze pada ale to takie deszcze że siano by wysuszył a ty hektar do cięcia i nie wiadomo co robić. Na qq i łąki deszcz potrzebny ale jak się zrobią upały to i łąki trzeba ciąć i pewnie pszenżyto na piachu. Te a co ty tak często tu jeździsz? 

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Dużo nakręcił???

mało. coś ok 15.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v