Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, jajonasz napisał:

Skrzyp już dawno nie jest roślina wskaźnikową

Dziadek też już dawno nie żyje, generalnie przynajmniej roślin mnie rozróżniać nauczył. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, hubertb napisał:

Dziadek który mnie uczył jak rozpoznawać kiedy co i jak traktował skrzyp jako roślinę wskaźnikową to samo jest z chabrem. 

Ph.  6,3  badane rok temu  chaber  jest-  skrzyp   był  a po wapnowaniu  wyginął. 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Dlatego nie bawię się już w zboża firm krzak... Bo kwalifikat kwalifikatowi nie równy 

A jakie bierzesz ?

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Dla mnie to krzak ;)

To które nie krzaki ?

Opublikowano (edytowane)

W biurach ruszyło naliczanie kasy z nawozów.

W lipcu mają wydawać decyzje a pieniądze z nawozów mają wpłynąć na konto najpóźniej do 31.10.2022

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Uważam na taką pracę jaką mają w tym roku wykonać w biurach to jest sukces.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

a pamiętam, jak trąbili, że pieniądze będą na kontach w 30 dni od złożenia wniosku

Oj tam , małe pierdolnięcie 🤭

Na dłużej starczą 😊

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

a pamiętam, jak trąbili, że pieniądze będą na kontach w 30 dni od złożenia wniosku

Przesłanek było wiele,i że 30 dni po naborze i że z doplatami

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertb napisał:

A przynajmniej lwia jego część. Jednak sam zabiegł był zaplanowany, zresztą skrzyp + chaber wskazuje wprost na niedobór wapnia można by dodatkowo odczytać że melioracja przestała działać. 

Tak, na pewno skrzyp wskazuje na niedobór wapnia. Chaber zresztą też. Wójt się bawi w próbki, ja przez miedzę sprawdzałem bateryjnym kwasomierzem. Mi wyszło pH od 5,5 do 6,0, jemu na badaniach 6,2 i tak samo skrzyp czy chaber u niego jak i u mnie. Jakby człowiek się miał tak bawić w obserwacje, liczenie, precyzję to lepiej ugorem puścić.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tak, na pewno skrzyp wskazuje na niedobór wapnia. Chaber zresztą też. Wójt się bawi w próbki, ja przez miedzę sprawdzałem bateryjnym kwasomierzem. Mi wyszło pH pd 5,5 do 6,0, jemu na badaniach 6,2 i tak samo skrzyp czy chaber u niego jak i u mnie. Jakby człowiek się miał tak bawić w obserwacje, liczenie, precyzję to lepiej ugorem puścić.

Zrób kiedyś próbę i ustaw dawkę pod wynik...

Nie koniecznie co roku ale raz na 5 lat warto wyłożyć parę groszy

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Zrób kiedyś próbę i ustaw dawkę pod wynik...

Nie koniecznie co roku ale raz na 5 lat warto wyłożyć parę groszy

Dawkę czego? I po co to komu. Raz na parę lat ze dwie - trzy tony granulatu na hektar i starczy, jak jęczmień jary rośnie bez problemów to nie ma co kombinować. 

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

skrzyp wskazuje na nieprawidłowe stosunki wodne - zastoiska, podsiąkanie itp, a kwaśnia gleba w takich miejscach jest sprawą wtórną.

Ciekawe rzeczy.Pole klasy 3 co roku wapnowanie od co najmniej 20lat z racji uprawy kapusty głemboszowane  brak zastoisk wodnych a skrzyp niezawodnie rośnie co roku

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Dawkę czego? I po co to komu. Raz na parę lat ze dwie - trzy tony granulatu na hektar i starczy, jak jęczmień jary rośnie bez problemów to nie ma co kombinować. 

Nie było tematu

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Ciekawe rzeczy.Pole klasy 3 co roku wapnowanie od co najmniej 20lat z racji uprawy kapusty głemboszowane  brak zastoisk wodnych a skrzyp niezawodnie rośnie co roku

a poziom wód gruntowych jaki ? Ja mam takie samo pole, ale wody gruntowe na nim wysoko (ze 40 lat temu nawet tam źródełko biło) i skrzyp 100% co roku jest

Opublikowano

68 metrów do wody.Studnie mam na tym polu to wiem dokładnie

Opublikowano (edytowane)

Wymiana pompki zasilającej 3p , dobrze że Polska 👍

IMG20220704131254.jpg

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano

Uwierz mi na słowo,nie ma.W mojej okolicy nawet kręgowe studnie miały po 35metrow.

Opublikowano
39 minut temu, PAN88 napisał:

Powiat miński województwo mazowieckie

No to województwo te same 

Oj miałem ja gościa dzisiaj, dziadek Bronisław był. Chłop 78 lat a w pełnym pędzie, coś jak nasz Pjoter. Tam u niego nie ma prawa się żadne źdźbło trawy zmarnować. 

Opublikowano

@jahooo  zasilanie pompki , to na tej kulce 👇 powinna też być gumka ?? Bo nie pamięta , a u mnie nie było 

Screenshot_2022-07-04-13-50-37-14.jpg

Opublikowano
31 minut temu, gregor1284 napisał:

Chłop 78 lat a w pełnym pędzie

Babka Zośka też ma 78 lat a kurła, w sobotę wróciła ze sprzedaży produktów o 10 i do 17 plewiła warzywa. Jak przyjechałem po 18 pryskać ziemniaki to ledwo sobie usiadła w altanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v