Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

nie tylko twoja. Ale tu właśnie trzeba zauważyć ile jest pie... żeby zapiąć maszynę trzeba ruszyć TRZEMA DŹWIGNIAMI. Mam 7211 i widać pepików coś natchnęło nie muszę dreptać żadnego pedału, zaciągam sprzęgło ręką przełączam jedną dźwignię. 

U mnie w większości jak ma walek to nie jest maszyną podwieszana. Kosiarki nie podnoszę podczas pracy jedynie może do sieczkarni to się przyda. ale jak nawet przywiozę bele w prasie to żeby jej 2 razy nie kręcić to przydatna opcja 

Opublikowano

Kurła, jeszcze mnie nigdy tak pszczoły nie opanowały podczas wykręcania miodu. A nu jeho ile tego naleciało. Przez 3 działki ode mnie sąsiad pszczoły zaprowadził u siebie. To jego rabusie. Spieprzać dziadówy. Kysz.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Mieliśmy też nówkę ojciec kupił. Ale rok przed moimi narodzinami. 78r. Pierwsze szlify na nim zdobywałem. Był u nas 26lat. Jak kupiliśmy c360 to poszedł w świat. Władek był wygodniejszy od obydwuch ursusów. Wielki minus u niego to jednostopniowe sprzęgło.

Tym diabelstwem to i z piekła by wyjechał 😂

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Emka z kolumna na jeden drążek to biały kruk, mamy dwie Emki, i obie mają normalny układ kierowniczy

@Krzak a co powiesz na taką trójcę???

IMG_20220514_093125_300.jpg

Darek emki na jeden drązek to ostatnie 2 wypusty praktycznie.

Sąsiad ma taką i do tego zamiast paska klinowego ma tak zbudowany łańcuch w klinie 

Taka kupił w ursusie z ostatniego wypustu 

Edytowane przez stempos1980
Poprawa
Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Emka z kolumna na jeden drążek to biały kruk, mamy dwie Emki, i obie mają normalny układ kierowniczy

Jak w pgr.

W sumie to mamy taki sam zestaw jak twój Braciak tylko tur na 30 i inne kabiny 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ile ci będzie wychodzić za hektar 

Ropa tanieje

Zboże tanieje

Hvja ludzie napłacą

Może 50 będzie więcej jak rok temu

O 500 moźna zapomnieć

400 to max w naszym terenie będzie.

Miała być ropa po 10 a będzie po 7 albo i 6+

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Darek emki na jeden drązek to ostatnie 2 wypusty praktycznie.

Sąsiad ma taką i do tego zamiast paska klinowego ma tak zbudowany łańcuch w klubie.

Taka kupił w ursusie z ostatniego wypustu 

Ta na środku to 91r, i w sumie niczym się nie różni od tej po prawo, nigdy nie pamiętam który to rocznik, ale chyba 89

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Ropa tanieje

Zboże tanieje

Hvja ludzie napłacą

O 500 moźna zapomnieć

U mnie ropa zanosi się na ponad 8 jak się żniwa rozkręca. I tak już zaplanowane że 300 za godzinę (600/ha) i inaczej nie wyjeżdża. 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Ropa tanieje

Zboże tanieje

Hvja ludzie napłacą

O 500 moźna zapomnieć

Ciekawe gdzie ci ropa taniej.

Dziś tankowałem busa na Lotosie po 7.99🤦

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Jak w pgr.

W sumie to mamy taki sam zestaw jak twój Braciak tylko tur na 30 i inne kabiny 

U nas ładowacz na siuntce, dwa dni w roku założony, żeby słomę zwieźć 

A co do kabin, to siuntką ma kabinę od @krilan06 , ostatnie 11 lat u nas stała pod puszką 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tym diabelstwem to i z piekła by wyjechał 😂

Dokładnie. Tam gdzie się sąsiada c360 topiło pojechałem kacapem z lekkimi bronami i poszedł po wierzchu , trochę ziemia ruszona i za 3 dni z agregatem wjeżdżał 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

U nas ładowacz na siuntce, dwa dni w roku założony, żeby słomę zwieźć 

A co do kabin, to siuntką ma kabinę od @krilan06 , ostatnie 11 lat u nas stała pod puszką 

U mnie jest rurkowa, Chojnów i czeska na 60 (+20% do bycia zetorem) jak się uda to za rok cała "flota" będzie w jednych barwach 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Dokładnie. Tam gdzie się sąsiada c360 topiło pojechałem kacapem z lekkimi bronami i poszedł po wierzchu , trochę ziemia ruszona i za 3 dni z agregatem wjeżdżał 

Bo słaby kierowca był i się topił.

U mnie ojciec wiosna pierwsze wyjazdy z brona to zawsze upuszczał powietrza że prawie był flak i kita po polu i nigdy mi się nie zdarzyło żeby się utopił na glinach

• Like 1
Opublikowano

@6465 Tomasz niechaj zdrowo rośnie Twój następca !👍🙂 . Pewnie jesteś dumnym tatą 👏

Opublikowano
18 minut temu, hubertb napisał:

To jedź dość szybko i wpadnij w koleinę, układ 30 opary jest na bardzo bezpośredniej kolumnie praktycznie cała siła koła przenoszona jest na koło kierownicze. Nie miałem eMki ale tam już chyba poszli po rozum do głowy i włożyli kolumnę od 60. 

@Krzak tak normalne w 30 nie ma hamulca wom, zresztą w 60 też. 

A klapka z wydechu to było zawsze pierwsze co u mnie wylatywało z traktora, nie dość że wszystko się tłucze to jeszcze ta ku... koło ucha dzwoni. 

Nigdy nie spotkałem c330M a układem kierowniczym ma jeden drążek. Może coś takiego było w c335M. Tam podnośnik miała jak w c360.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

8 minut temu, hubertb napisał:

Nie miałem eMki ale tam już chyba poszli po rozum do głowy i włożyli kolumnę od 60. 

@Krzak

Fajne. Najbardziej mi się podoba ta kabina w 60 z tym dachem z tworzywa. To jakiś stary naglak?

Opublikowano
4 minuty temu, Dziad932 napisał:

@6465 Tomasz niechaj zdrowo rośnie Twój następca !👍🙂 . Pewnie jesteś dumnym tatą 👏

Pewnie że tak. W końcu dziś moje święto 😁. Ma starszą siostrę.😁

Opublikowano
gregor1284 napisał:

15 minut temu, 6465 napisał:

Mke. Pamiętam jak ją ojciec przyjechał nówką w 88r. Taka ładna była żółciutka bez kabiny.🥰

Jest ładna emka w wiosce, chłodnice im zmieniałem. Nie ma opcji żeby to sprzedali a przytulił by na niej ładnie 🤔 sprzęgło do roboty jest ale jak nie chcą sprzedać to "szkoda tych śrub z farby omykac" 😂

U mnie jest jeszcze czerwona fabryczna farba na tych korkach od oleju skrzyni i na pompce chyba.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v