Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam wypłatę i zajmuje się tymi krowami. Reszta mnie nie obchodzi. 72 ha mamy swojego i nie mogę zapasu kiszonek zrobić. 

Plus jeszcze 20 hektarów dzierżaw. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Może braciaki mają wywalone, robią bo czekają na swoją schedę, albo spłatę 

Opublikowano
Przed chwilą, MonteChristo napisał:

Może braciaki mają wywalone, robią bo czekają na swoją schedę, albo spłatę 

Brat woli siać tylko pszenice i rzepaki 

Woli łatwy zarobek. Magazyn zaczął robić, a krowy zasuszone mam jeszcze na łańcuchu. Dobrze, że chciał obora na doje zrobiona 

Opublikowano

Czyli ma wywalone jednym słowem, każdy by tak chciał iść na łatwiznę

Opublikowano
8 minut temu, leszek1000 napisał:

Pewnie, bez sensu jest robić ponad swoje siły. Bez pomocy, to szybko się człowiek wykończy. 

Teraz bym sam nie robił ale w końcu by przyszedł  czas że trzeba by było samemu wszystko ogarniać i wtedy 🤷

A jednak krowa to obowiązek 

Opublikowano

Sam nie wiem. Kurs na inseminacje skończył, krowy kryje. Chyba, że się pokłócimy😂. Mi tylko zależy, że ta hodowla jakoś szła.  A już wiem z doświadczenia że jak zabraknie kiszonek, to same problemy. Dlatego musze kilka słów powiedzieć, żeby za mało kuku nie zasiali.

Opublikowano

Wie, że mam w niektórych sprawach rację, ale nie chce się kłócić. I tak już kilka lat jesteśmy w jednym punkcie. 

Widziała moje zaangażowanie przy krowach. Dzięki temu powstała obora na 40szt. 

Żeby nie było, raz na jakiś czas idzie się dogadać i wspólnie pracować. 

Z braci, ja jestem najstarszy. Młodszy ma to przejąć, ale jak ma mnie traktować jak zwykłego robola to nie ma opcji. 

Z drugiej strony dzielenie gospodarstwa to strzał w kolano. 

Opublikowano
23 minuty temu, MonteChristo napisał:

Chłopie jakakolwiek hodowla to obowiązek 

Opasom raz dziennie dasz żarcie, dwa razy w tygodniu pościelisz i masz czas na inne rzeczy a przy krowach jednak trzeba chodzić 2 razy dziennie na te same godziny no i krowy dużo bardziej trzeba pilnować w sensie zapalenia itd 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
29 minut temu, leszek1000 napisał:

Wie, że mam w niektórych sprawach rację, ale nie chce się kłócić. I tak już kilka lat jesteśmy w jednym punkcie. 

Widziała moje zaangażowanie przy krowach. Dzięki temu powstała obora na 40szt. 

Żeby nie było, raz na jakiś czas idzie się dogadać i wspólnie pracować. 

Z braci, ja jestem najstarszy. Młodszy ma to przejąć, ale jak ma mnie traktować jak zwykłego robola to nie ma opcji. 

Z drugiej strony dzielenie gospodarstwa to strzał w kolano. 

Jak młodszy ma przejąć to co ty robisz na tym gospodarstwie idź do pracy, robić na kogoś

Opublikowano

Siemanko. Na chwilę się wypogodziło. Wczorajszą doba dała 25 litrów wody. Chyba jednej działki koło domu całkiem w tym roku nie skoszę (o zbieraniu nawet nie myślę). A mam jeszcze dwie działki bezpośrednio przy rzece, o których nawet nie ma co myśleć.

pawel885 napisał:

6 minut temu, TheraRolnik napisał:

przy krowach jednak trzeba chodzić 2 razy dziennie

u nas są tacy co raz chodzą ...

U nas też. Jak pójdzie rano to za ciemna wychodzi. 😉

Opublikowano
7 godzin temu, leszek1000 napisał:

Mi tam na hektarach nie zależy. Jeszcze mama żyje, więc wszystko należy do niej. Chcieliśmy na jednego brata przepisać, ale nie idzie się dogadać. Ja przy krowach tylko potrzebuje bazy paszowej z jakimś zapasem. 

Złe myślenie. Zająć się krowami a innym oddać ziemię? Jak się pojawia dzieci, i one dorosną to się już nie dogadacie. Ziemia na własność to podstawa każdego rolnika. Nawet hodowcy. Bez tego nikt się nie będzie z tobą liczyć w ogóle.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v