Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

a jaka to dla niech różnica. 

farba szybciej na nowych banknotach będzie schła.😂

prognoza do 500 za ha coś gadka była 

I to będzie w maxie. Na fb duże firmy się nieśmiało ogłaszają po 430 /ha.  Tak jak prognozowalem. 

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał:

@Bananek cicho mam zbierać na urlopie chrust zakup węgla nie zmieści się w moim budzecie

Jeszcze walną to suszowe nawozy 15 i 700plus dla wszystkich to chleb będzie nie po 10 tylko 20

nawet nie wiesz jaki byłby kwik w pl jakby to wszystko zabrali 🤯

chciałbym tego doczekać 😪

Przed chwilą, danielursus3p napisał:

I to będzie w maxie. Na fb duże firmy się nieśmiało ogłaszają po 430 /ha.  Tak jak prognozowalem. 

u mnie dużo drobnych działek i nie mają gdzie się rozpędzić. 

ale masz rację 500 nie przekroczy raczej. 

siew kukuruszki i teraz samozbierki, kto się cenił ten w sezonie wypoczął 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

Zaraz by się patola obudziła 

"Zabrali ? Jak to zabrali ?? Te pieniądze nam się po prostu należą !!"

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Bo są 2 typu usługodawców. Jeden będzie robił trochę taniej ale wykosi więcej hektarów i znajdzie więcej klientów a drugi (taki jak ja) który woli brać więcej i robić mniej ale robotę robić porządnie (nie mówię że ten pierwszy typ robi na odpiwrdziel) i nie tyrać tak bardzo maszyny bo usługi to taki dodatek aby zarobić na utrzymanie maszyny 

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Zaraz by się patola obudziła 

"Zabrali ? Jak to zabrali ?? Te pieniądze nam się po prostu należą !!"

należy to się pracować i się uczyć jak jest rozum i zdrowie. reszta to bezpodstawne roszczenia. 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Niech by I był kwik. Odebranie zaraz po wyborach to teoretyczne 4 lata na zagojenie ran pi socjalu 

Tylko żeby zabranie przełożyło się na rozwój kraju, zmniejszenia zadłużenia...

Ale tak by nie było bo to byłyby kolejne pieniądze do rozpieprzenia jako premie, diety, podwyżki płać dla polityków za dobrze wykonaną pracę

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

Wierz mi ale nie tylko Ty byś chciałdoczekać tego jak ten cały socjal zabiorą. 🤨

Opublikowano

ale ja już nie zdołam na to wszystko pracować 😖

mi tylko zasiłek pogrzebowy się należy jakby coś 🥺

Opublikowano
9 minut temu, superfarmer02 napisał:

Bo są 2 typu usługodawców. Jeden będzie robił trochę taniej ale wykosi więcej hektarów i znajdzie więcej klientów a drugi (taki jak ja) który woli brać więcej i robić mniej ale robotę robić porządnie (nie mówię że ten pierwszy typ robi na odpiwrdziel) i nie tyrać tak bardzo maszyny bo usługi to taki dodatek aby zarobić na utrzymanie maszyny 

Ot i trzeba by może jutro podjechać się już przypomnieć 🤔

Opublikowano
HF86 napisał:

ale ja już nie zdołam na to wszystko pracować 😖

mi tylko zasiłek pogrzebowy się należy jakby coś 🥺

Warsztat masz sprawny chyba jeszcze to możesz zapracować na 500+. Chyba, że już i tam gumeczki założyłeś.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

Robisz małym kombajnem to siła rzeczy musisz wziąć więcej, żeby zarobić to samo co dużym kombajnem. Mimo to że kombajn mniejszy to w 10 litrach na ha się nie zmieścisz, nie wspominając o czasie na wykoszenie. Operator kosztuje razy 2 przy małej maszynie. Nie dziwię się zatem że bierzesz więcej  ;)

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Robisz małym kombajnem to siła rzeczy musisz wziąć więcej, żeby zarobić to samo co dużym kombajnem. Mimo to że kombajn mniejszy to w 10 litrach na ha się nie zmieścisz, nie wspominając o czasie na wykoszenie. Operator kosztuje razy 2 przy małej maszynie. Nie dziwię się zatem że bierzesz więcej  ;)

Dokladnie tak, choć wchodzi też element psychologiczny bo 1ha robie średnio 2 godz ale lepiej brzmi 300 za godz co wydaje się dzisiaj jak za darmo, niz 600 za ha 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ot i trzeba by może jutro podjechać się już przypomnieć 🤔

Mi już 4 kazało się wpisać na "listę" 😆

Opublikowano
2 godziny temu, TheraRolnik napisał:

Akurat dzisiaj rano zaprowadziłem do mechanika

Wspomaganie do naprawy, poduszki pod silnikiem i mechanizm wycieraczek do wymiany 

No to chcesz coś???? Cała była sprawna, tylko rozrząd strzelił. Hamowanie ładne ma, chyba świeżo zmieniane, i dystanse 20mm

Zdjęcie niżej 

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Nie walają się komuś felgi 15 nowego typu albo 20 jak od d47 ? Mogą być zgnite ranty krzywe itp. Potrzebowałbym same środki co się do piasty przykręca 

Jedną sztukę mogę dać, tzn sam środek 

IMG_20220613_173136_557.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, malaczarna napisał:

Chyba już pogrzebowe nie wystarcza na ta przyjemność ostatnia

brata mam na koparkoladowarce robi to dołek wykopie a trumnę drugi z odpadowych płyt warstwowych poklei. 

jak będę miał szczęście to na wieko antyskropleniowa będzie to chociaż kopać na mnie nie będzie. 

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Na dwa kawałki ten co zawsze bo ma obok swoje, na jeden ten nie pojedzie bo obok nie ma, wójt ma sam rzepak to kogoś innego trzeba. Szukamy z somsiadem wspólnemu znajomemu po bliskości Sipmy bo Claas Markant się sypie jak... Kurła jakbym znalazł to bym miał prasowanie zapewnione dożywotnio... Choć znalazłem w sąsiedniej wsi jedną ale gość się jeszcze zastanawia... Ciekawe czy oddzwoni 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Dokladnie tak, choć wchodzi też element psychologiczny bo 1ha robie średnio 2 godz ale lepiej brzmi 300 za godz co wydaje się dzisiaj jak za darmo, niz 600 za ha 

No a ja nowym zakupem zrobię ten hektar w 40 min. A lexion jakiś duży np w 25 min. 

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

@galan99 co się śmiejesz? Policz sobie jak tanio wychodzi kosić małym kombajnem 🙃 

Paliwo w 10l na godz się zamknie więc wychodzi ok 80zl stawka operatora 50 minimum, amortyzacja też ze 100 wyjdzie to zostaje aż 70 zł zarobku na godzinę 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na dwa kawałki ten co zawsze bo ma obok swoje, na jeden ten nie pojedzie bo obok nie ma, wójt ma sam rzepak to kogoś innego trzeba. Szukamy z somsiadem wspólnemu znajomemu po bliskości Sipmy bo Claas Markant się sypie jak... Kurła jakbym znalazł to bym miał prasowanie zapewnione dożywotnio... Choć znalazłem w sąsiedniej wsi jedną ale gość się jeszcze zastanawia... Ciekawe czy oddzwoni 🤔

Prasę na spółkę kupujeta? 

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

No a ja nowym zakupem zrobię ten hektar w 40 min. A lexion jakiś duży np w 25 min. 

Znajomy dominatorem hektar robił 45-50 min a megą pół godziny 

Opublikowano

Paliwo w 10l na godz się zamknie więc wychodzi ok 80zl stawka operatora 50 minimum, amortyzacja też ze 100 wyjdzie to zostaje aż 70 zł zarobku na godzinę 

Pełna zgoda. 

Opublikowano

Prasę na spółkę kupujeta? 

Czy ja wiem czy na spółkę... Jak mu jakąś wyniucham to mi będzie jeździł i prasował te parę arów słomy co drugi rok bez jakichś kosztów specjalnych... Ja słomy wiele nie zbieram, tym roku z 30a a potem o ile dożyję to za 2 lata znów. Claasem nie chciał jeździć na usługi bo ten podbieracz wąski, całego pokosu po Bizonie nie dał rady na raz wziąć... No i te awarie... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v