Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Axd529 napisał:

Chodzi o seger to ściągnięty. Zostało to wybić. Wystarczy zablokować od obudowy żeby nie cofało i wybić?

No wybić tylko ja już nie pamiętam w którą stronę to się wybijało. Musiałbym starego koła poszukać. Zerknij jaki katalog na necie 

Opublikowano

ZUS mocno przycisnął przedsiębiorców. Liczba kontroli wzrosła o ponad 4200 proc.

Od stycznia do marca Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadził ponad 7,3 tys. kontroli płatników składek. To o przeszło 4 tys. procent więcej niż w analogicznym okresie ub.r. Ostatnio najwięcej takich działań podjęły oddziały Warszawa I, Kraków oraz Lublin, a najmniej – Słupsk, Piła i Gorzów Wielkopolski. 

za***ią firmy Polskie .

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

Minister obiecał że drogie nawozy nam się zwrócą 🤣

No i kazał chrust w lesie zbierać 🙆 k**wa ryż, szczaw,chrust,i mirabelki 🤦

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Kurna,  żebyście wiedzieli jak mi się robić już nie chce. Łeb mi puchnie od myślenia, analiz za i przeciw.

Mam ochotę jebnąć większość owocowych i zostać przy zbożu. Wiśnie w większości idą pod piłę, już postanowione. Czarnej i czerwonej też trochę wytnę. Róża miała być definitywnie wyrwana, ale pierwszy rok że kwitnie jak szalona, więc zobaczymy co koniec lata pokaże. 

Agrest kolejny rok pod psem o zero zainteresowania. 

Było dobrze do tej pory, ale prognozy są ujowe.

Tylko czy z 50-60ha zboża się wyżyje?

spokojnie Dasz rade przeżyć i zniknie problem w co inwestować 😁 

Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

UNIA szykuje nam .

UE szykuje zakaz pieców na węgiel i gaz. Oto terminy .

Najpierw zakaz w nowych budynkach, później w remontowanych. Unia Europejska ma w planach zakaz emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych "ze źródeł zainstalowanych w budynku". Miałby zacząć obowiązywać w ciągu kilku lat.

zwraca uwagę na zapis w pakiecie dotyczący ogrzewania domów. "W ramach tzw. Pakietu Fit for 55 Komisja Europejska chce wprowadzić zakaz emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych "ze źródeł zainstalowanych w budynku”. W praktyce oznaczałoby to więc zakaz używania nie tylko pieców węglowych czy olejowych, ale i gazowych. Miałby on obowiązywać od 2027 r. dla nowych budynków i od 2030 r. – dla modernizowanych (gruntownie remontowanych)"

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/ue-szykuje-zakaz-piecow-na-wegiel-i-gaz-oto-terminy/gyxd6td

Ale chrust bedize można zbierać legalnie! No i wiek emerytalny mają podnieść żeby do kpo się dostosowac 😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Kurna,  żebyście wiedzieli jak mi się robić już nie chce. Łeb mi puchnie od myślenia, analiz za i przeciw.

Mam ochotę jebnąć większość owocowych i zostać przy zbożu. Wiśnie w większości idą pod piłę, już postanowione. Czarnej i czerwonej też trochę wytnę. Róża miała być definitywnie wyrwana, ale pierwszy rok że kwitnie jak szalona, więc zobaczymy co koniec lata pokaże. 

Agrest kogutlejny rok pod psem o zero zainteresowania. 

Było dobrze do tej pory, ale prognozy są ujowe.

Tylko czy z 50-60ha zboża się wyżyje?

A jo chciałem u ciebie chłopoka żenić, ło nie 😉😁

Edytowane przez Łolek
  • Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, 6465 napisał:

No i kazał chrust w lesie zbierać 🙆 k**wa ryż, szczaw,chrust,i mirabelki 🤦

To jeszcze źle?! Ja jak idę do lasu po chrust to po drodze zbieram szczaw, który jest o tyle super ze jest lekki no i smaczny. Mirabelki to trochę przesada na samym deserze żyć a ryż? Hoho Matko bosko toć to drogie jest. 

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ta cała urwa unia musi się ro***erdolic

Dawno już spominałem😴

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Robaczek, w pierwszej klasie była taka dziewczyna która na widok takiego stworka rozpłakała by się i zaczęła uciekać. Przypomnę że to było technikum ogrodnicze 

IMG_20220603_153506.jpg

Nazbieraj glizdów to w niedzielę na ryby Cię wezmę 

Opublikowano (edytowane)

Poczytać te kamienie milowe co mają być skasowane co chce UNIA to włos się jeży Polska nie jest wolna .

Będę zbierał chrust". O propozycji wiceministra klimatu śpiewał już Perfect

Cały czas obowiązuje możliwość zbierania gałęzi na opał — powiedział wiceminister klimatu i środowiska Edward Siarka, odnosząc się do stale rosnących cen energii. Pomysł nie jest nowy, bo muzycy zespołu Perfect przedstawili go już ponad 40 lat temu. Chwilę później wprowadzono stan wojenny.

"Będę zbierał chrust..."

Tyle tylko, że to już było... przynajmniej w piosence zespołu Perfect.

Dzisiaj benzyna w takiej cenie

Że samochód nie na moją kieszeń

W lokomotywę wodę wleję

I taka jazda taniej mnie wyniesie

Będę zbierał chrust...

Edytowane przez galan99
Opublikowano
26 minut temu, Uziu92 napisał:

może tak być.

no jak po 1000 jak tu wszyscy pszenicę na forum po 2 k sprzedają, ja już policzyłem po 1.5 to 50x5 X1500 to masz 375 tys. Kosztu nie ma 4 tys na ha w zbożu. Z resztą niech każdy liczy po swojemu i będzie najlepiej bo jeden ma tak a drugi inaczej

Że co? Nie będzie 4tys kosztów?

Kombajn liczysz sobie 700

Poli6 3x400  1200

Rsm32 500kgx 330 1650

Kizeryt 200

Herbicyd 100

Fungi insekty micro 600

Podatek 150

Paliwo 40l x8 320

Bez amortyzacji niewiele do 5tys brakuje

Obciąć nawożenie na te 5ton o 20% i jest nadal 4tys kosztów.

A o cenie 1500 w swoich wyliczeniach i biznesplanach nawet nie myślę.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Poczytać te kamienie milowe co mają być skasowane co chce UNIA to włos się jeży Polska nie jest wolna .

Będę zbierał chrust". O propozycji wiceministra klimatu śpiewał już Perfect

Cały czas obowiązuje możliwość zbierania gałęzi na opał — powiedział wiceminister klimatu i środowiska Edward Siarka, odnosząc się do stale rosnących cen energii. Pomysł nie jest nowy, bo muzycy zespołu Perfect przedstawili go już ponad 40 lat temu. Chwilę później wprowadzono stan wojenny.

"Będę zbierał chrust..."

Tyle tylko, że to już było... przynajmniej w piosence zespołu Perfect.

Dzisiaj benzyna w takiej cenie

Że samochód nie na moją kieszeń

W lokomotywę wodę wleję

I taka jazda taniej mnie wyniesie

Będę zbierał chrust...

received_332503532367795.jpeg

• Haha 4
Opublikowano
Agrest napisał:

26 minut temu, Uziu92 napisał:

może tak być.

no jak po 1000 jak tu wszyscy pszenicę na forum po 2 k sprzedają, ja już policzyłem po 1.5 to 50x5 X1500 to masz 375 tys. Kosztu nie ma 4 tys na ha w zbożu. Z resztą niech każdy liczy po swojemu i będzie najlepiej bo jeden ma tak a drugi inaczej

Że co? Nie będzie 4tys kosztów?

Kombajn liczysz sobie 700

Poli6 3x400  1200

Rsm32 500kgx 330 1650

Kizeryt 200

Herbicyd 100

Fungi insekty micro 600

Podatek 150

Paliwo 40l x8 320

Bez amortyzacji niewiele do 5tys brakuje

Obciąć nawożenie na te 5ton o 20% i jest nadal 4tys kosztów.

A o cenie 1500 w swoich wyliczeniach i biznesplanach nawet nie myślę.

u mnie kombajn i cześć nawozu odpada bo mam pulpy w opór, paliwo dochodzi tylko bo potrzeba więcej, dlatego piszę niech każdy liczy po swojemu bo u każdego inaczej.

• Like 1
Opublikowano

Belgia: od 1 czerwca konsumentom przysługuje dwuletnia gwarancja.

Od środy belgijskim konsumentom przysługuje pełna, dwuletnia gwarancja, co oznacza, że mogą oni bezpłatnie naprawić, wymienić lub zwrócić towar, jeśli w ciągu pierwszych dwóch lat od zakupu popsuje się on z winy sprzedawcy lub producenta.

Nowe zasady gwarancji ułatwiają konsumentom odzyskanie pieniędzy. Co więcej, odtąd producent lub sprzedawca będzie musiał udowodnić, że to konsument ponosi odpowiedzialność, jeśli zakupiony produkt okaże się wadliwy w ciągu 2 lat od zakupy. Konieczne będzie także udowodnienie, że produkt był pozbawiony wad w momencie dostawy.

Do tej pory tzw. „ciężar dowodu” spoczywał na sprzedawcy lub producencie tylko przez 6 pierwszych miesięcy od zakupu.

kiedy będzie coś takiego u nas .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

No i 1450 poszło w błoto 🤨 

IMG20220603145849.jpg

Ty taki tradycjonalista, przeciwny nowym technologiom, to powinieneś chochlą co 15 minut zamieszać dwa razy w prawo, i by się bez mieszadło obeszło 

• Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, hubertb napisał:

Nie, 7tys wydawało się dużo za gotowy produkt. O dzisiejszych cenach nie będę nawet wspomniał bo niektóre produkty to efekt nadmuchania a niektóre faktycznie są efektem braku materiału co skutkuje wysoką ceną. 

Tylko, że ten brak materiałów też jest sztucznie napompowany żeby wywindować ceny na odpowiedni poziom.Kontenerów też niby brakowała, ale, to że chińskie firmy wykupiły większość kontenerów, to jakimś dziwnym trafem cisza.

5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

No 70 latek raczej tym rzucał nie będzie. Ja 70kg nawozów jak po uprawionym w miarę albo po zbożu idę to w pół godziny rozsieję. W lutym 150kg wapna granulowanego na zmarzniętą orankę rozsiałem w godzinę i 10 minut. 50 kg saletrzaku pod kukurydzę to 25 minut na pobronowanej orce zimowej w tempie dość powolnym.

No i Ty 20-paro letni byczek porównujesz się do 70-letniego dziadka, jemu lżej i szybciej podpiąć rozsiewacz, niż z wiaderkiem nawozu chodzić po świeżej roli.

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki skończyłem z wozeniem i ciąganiem z lasu

7 h moich

4 l ropy

0.5 l benzyny

Ile za to wziąć?

A cięcie na kłody moja piła paliwo i olej do łańcucha ile za godz wziąć?

7x 50 zł + 4x8zł+ amortyzacja i mniej jak 500 nie wychodzi, chyba, że to dobry znajomy i rabat mu się należy

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Jaka orientacyjna wydajność w zgrabianiu ma c-330 i gwiazdowa 7 w dosyć sporej trawie? 

Szybciej niż karuzela tylko czy lepiej 

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Belgia: od 1 czerwca konsumentom przysługuje dwuletnia gwarancja.

Od środy belgijskim konsumentom przysługuje pełna, dwuletnia gwarancja, co oznacza, że mogą oni bezpłatnie naprawić, wymienić lub zwrócić towar, jeśli w ciągu pierwszych dwóch lat od zakupu popsuje się on z winy sprzedawcy lub producenta.

Nowe zasady gwarancji ułatwiają konsumentom odzyskanie pieniędzy. Co więcej, odtąd producent lub sprzedawca będzie musiał udowodnić, że to konsument ponosi odpowiedzialność, jeśli zakupiony produkt okaże się wadliwy w ciągu 2 lat od zakupy. Konieczne będzie także udowodnienie, że produkt był pozbawiony wad w momencie dostawy.

Do tej pory tzw. „ciężar dowodu” spoczywał na sprzedawcy lub producencie tylko przez 6 pierwszych miesięcy od zakupu.

kiedy będzie coś takiego u nas .

Ale o co pytasz? Ten zwrócony towar u nas będzie sprzedawany jako nowy, a 2 letnia gwarancja i odpowiedzialność producenta, i sprzedawcy jak w Belgii u nas zapewne nigdy nie wejdzie.

Opublikowano

Wszyscy mają to mam i Ja.2019r 235mth i dziura w tłoku.Tanio było to się nabyło

IMG_20220603_162125_908.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v