Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

łogień

Zawsze suszarnia z kuku może się zapalić 😂. W tym roku w instytucie trochę ton się spopieliło. 

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

U mnie nadają, icm widzi chwilowo nawet do 12mm. 

Nie znalazłem wczoraj już czasu, a trzeba było jednak T2 zrobić w jęczmieniu. Jak nie popada to dzisiaj.  Jak popada to może jutro...

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Nie znalazłem wczoraj już czasu, a trzeba było jednak T2 zrobić w jęczmieniu. Jak nie popada to dzisiaj.  Jak popada to może jutro...

Jęczmień jeden gość ma w ekologii, w sensie chyba bez nawozów, wygląd słupów telegraficznych, na chwasty psiknięty był. W ogóle w tym roku i opryskiwaczy i rozsiewaczy mniej na polach i drogach widać. 

Opublikowano
7 minut temu, sadownik12 napisał:

Zawsze suszarnia z kuku może się zapalić 😂. W tym roku w instytucie trochę ton się spopieliło. 

O tym nie pomyślałem 😂

Opublikowano

Jak u kogo. Zboża na polach wczesną wiosną wyglądały słabo ale dziś wyglądają nieźle. Są dość czyste rzepaki u nas kiepskie i kwitnienie było opóźnione. Nie ma to związku z nawożeniem i opryskami a z pogodą. 

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jęczmień jeden gość ma w ekologii, w sensie chyba bez nawozów, wygląd słupów telegraficznych, na chwasty psiknięty był. W ogóle w tym roku i opryskiwaczy i rozsiewaczy mniej na polach i drogach widać. 

U mnie jęczmień ozimy petarda póki co. Jakbym miał takie pszenice... Za rok muszę bardziej zadbać. Trzeba się zorientować o wapno z Czatkowic. Może szłoby to tym viconem rozsiać 🤔. A daleko nie ma, to przyczepę by się przytargało. Bo ileż można tlenku sypać w granulacie. 

Opublikowano

no jest zaprawiona opti plus, czy jakoś tak

49 minut temu, soltys48 napisał:

Cza zaprawiać.....

Obok  siebie we trzech mamy kukurydzę,u dwóch wpierdaczaja moja nietknięta.

Czeka na dziki 🤣

Lecą 😉😉

IMG_20220513_081024.jpg

• Haha 4
Opublikowano

Po wczorajszym 7 mm ,no niby mało ,ale i to lux ,za długie dni robią się ,mi to najleppiej pasuje jak o 19 już ciemno  ,o wtedy opłukal się ,coś sfutrował , i git .     Ta gorzałka taka tania ,czy stomatolog drogi ,kiedyś dał lepszą flaszkę to i ząb dobrze zrobiony ,a dziś już od 10 do 40 flaszek należy wyłożyć by zęba uratować . Ehhhh.😐

Opublikowano
12 minut temu, hubertb napisał:

Jak u kogo. Zboża na polach wczesną wiosną wyglądały słabo ale dziś wyglądają nieźle. Są dość czyste rzepaki u nas kiepskie i kwitnienie było opóźnione. Nie ma to związku z nawożeniem i opryskami a z pogodą. 

Nieprawda. 1,5km w linii prostej i inny gość ma też ozimy, ładny, gęsty. Inne pole, inaczej uprawiane i inaczej nawożone.

11 minut temu, sadownik12 napisał:

U mnie jęczmień ozimy petarda póki co. Jakbym miał takie pszenice... Za rok muszę bardziej zadbać. Trzeba się zorientować o wapno z Czatkowic. Może szłoby to tym viconem rozsiać 🤔. A daleko nie ma, to przyczepę by się przytargało. Bo ileż można tlenku sypać w granulacie. 

Ja tam po parę kilo granulatu i nawet rozsiewacza nie trzeba pożyczać. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

W ogóle po co siać jarki. 

A po to na przykład bo kombajn nie dojedzie na mały kawałek początkiem lipca. Ja z jarego jęczmienia czystego zrezygnowałem, w zeszłym roku mieszanka i w przyszłym też, z owsem bezłuskowym. Z małych nikt nie bawi się w zimowe jęczmienie bo nie ma kto przyjechać tego skosić. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A po to na przykład bo kombajn nie dojedzie na mały kawałek początkiem lipca. Ja z jarego jęczmienia czystego zrezygnowałem, w zeszłym roku mieszanka i w przyszłym też, z owsem bezłuskowym. Z małych nikt nie bawi się w zimowe jęczmienie bo nie ma kto przyjechać tego skosić. 

Nie jestem duży i w życiu takiego problemu nie miałem. Zresztą wątpię w tym roku w żniwa początkiem lipca. 

Opublikowano
7 minut temu, DANDYS napisał:

nie, już kolki mam zaraz będę grodzil

Grodziłem pastuchem ,grodziłem siatką z bel , smarowałem kołki dziegciem ,wykladałem skarpety ,lałem pozostałości z oczyszczalni obstawialem kawał 4 ha lampkami solarnymi ,solarnymi zmieniającymi kolory ,i wiecie co ,przy największej zrobily głowne wejście . Przychodziły jak na telewizor  . Jedynie co na wschody to działa pieprz cajenne ,tego parę kilo ,trochę oleju i betoniarka . 

Opublikowano

Nie jestem duży i w życiu takiego problemu nie miałem. Zresztą wątpię w tym roku w żniwa początkiem lipca. 

Na mojej i dwóch sąsiednich ulicach kombajnu nie ma nikt. RSP ma 2 ale oni ozimego nie sieją. Ściągać ze wsi kombajn na 20 arów zboża to szkoda zachodu. Sąsiad siał ozimego po te parę arów co drugi - trzeci rok, teraz zamiast niego sieje jary, łatwiej o kombajn. 

Opublikowano
DANDYS napisał:

nie, już kolki mam zaraz będę grodzil

No i lux. Ogrodź je coby innym upraw nie niszczyły. 😉 Tylko wodę co jakiś czas dowoź żeby nie padły z pragnienia. 😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

Przychodziły jak na telewizor

Ogrodziłem ziemniaki a pieprzony jelonek bez namysłu przeskoczył 2m ogrodzenie. Na moich oczach, myślałem że mnie krew zaleje. 

@Chłoporobotnik no faktycznie macie tam pod górkę z kombajnem. 

6 minut temu, kizak napisał:

Jedynie co na wschody to działa pieprz cajenne ,tego parę kilo ,trochę oleju i betoniarka . 

Gdzieś tu na forum czytałem o zaprawianiu chili i ktoś odpisał że nie działa i że ptaki mają jedynie wyżerkę w stylu meksykańskim xD 

Opublikowano

no faktycznie macie tam pod górkę z kombajnem. 

Od 2019 ciągłe batalie i łażenie jak za początków Bizonów w KR. Do 2018 KR młóciło bezproblemowo. Jakby się miało żyłkę do mechaniki to jakiegoś pierdziocha by się kupiło, niech stoi 364 dni w roku. 

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

No i lux. Ogrodź je coby innym upraw nie niszczyły. 😉 Tylko wodę co jakiś czas dowoź żeby nie padły z pragnienia. 😉

zawsze u mnie tak sąsiad dalej robił. to były piekne czasy. deszczu regularnie to I sadzawka nie wysychała i dziki szczesliwie 8 bezpieczne były w kukuruszce 🤣

a teraz ogrodził 20 hektarów przed siewem 😡😤

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakby się miało żyłkę do mechaniki to jakiegoś pierdziocha by się kupiło, niech stoi 364 dni w roku. 

O stary, kombajn zbożowy i awarie to temat rzeka. Nie ma nic piękniejszego jak szczere pole, lampa z nieba i zmiana spalonego pasa w bizonie... Wtedy człowiek ma ochotę sku.. podpalić. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

O stary, kombajn zbożowy i awarie to temat rzeka. Nie ma nic piękniejszego jak szczere pole, lampa z nieba i zmiana spalonego pasa w bizonie... Wtedy człowiek ma ochotę sku.. podpalić. 

Dla mnie jakakolwiek mechanika to temat tabu więc nici z tego. W traktorze to tylko olej zmieniam, reszta co tylko to do sąsiada a auto to tylko myję, koła przekładam i ewentualnie żarówkę zmieniam. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v