Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
45 minut temu, Łolek napisał:

I później kupujesz i mówią panie tyn traktor to pola nie widział qspacer.pngspacer.png

IMG_20220509_124148.jpg

Kolega pracuje w Budimexie. Na kruszarki i zagęszczarki idą świerzaki i najgorsze mośki. Te traktory cudem wytrzymują kilka lat. Próbowali Jondery i MFy ale tylko Fendty mają względno żywotność. Tam nikt ich nie serwisuje czy coś w tym stylu. Operator, gaz do dechy i ogień.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kolega pracuje w Budimexie. Na kruszarki i zagęszczarki idą świerzaki i najgorsze mośki. Te traktory cudem wytrzymują kilka lat. Próbowali Jondery i MFy ale tylko Fendty mają względno żywotność. Tam nikt ich nie serwisuje czy coś w tym stylu. Operator, gaz do dechy i ogień.

Kurła...

Robota idealna dla mnie 🤭

Opublikowano

a potem przyjeżdżają takie perełki, od germanskiego dziadka co tylko ogródek obrabial 😉

Opublikowano
26 minut temu, HF86 napisał:

tu o było lucernisko,ale będzie kukurydzysko, a tam gdzie to kretowisko sieczkarnia zatkka się na bank😚🤑

16520953985738670351430659925322.jpg

raz na próbe wałowałem żyto wsiane i kukurydze wałem gładkim efekt raczej negatywny .

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

raz na próbe wałowałem żyto wsiane i kukurydze wałem gładkim efekt raczej negatywny .

dlaczego negatywny? miałem przerabiać go do traktora to go na złom teraz? ile taki wał warty?

IMG_20210528_163844.jpg

Opublikowano

narazie jest gruzowisko. sucho to tylko grudy się kruszy. mokrej gleby bym nie walowal. 

Opublikowano

hmm , za bardzo niewiem dlaczego a zyto powschodziło słabiej ,, qq tez maiała opunione wschody w porównaniu do czesci nie wałowanej , w naturalne nierównosci po siewniku łatwiej woda wsiaka bo poleci w dołek i tam jewj bedzie wiecej a na czesci wałowanej mały opad zwilzy tylko ziemie na wiewrzchu moze jak by spadło z 20 mm to bylo by ok , wał posiewny robi małe dołki i tam woda wsiąka dobrze .

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

15 minut temu, Bananek napisał:

inny robi lody w audi. 😉

Mówisz 🤔

Będą chętne na loda w audi ? 🤣

Gorzej jak będą chętni. 😉

Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, HF86 napisał:

tu o było lucernisko,ale będzie kukurydzysko, a tam gdzie to kretowisko sieczkarnia zatkka się na bank😚🤑

Eeee tam u mnie po sosnowisku kukurydza 😂

O, to pewnie kukurydza jak sosny będzie. (nie taka wysoka, taka rzadka)😅

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

O, to pewnie kukurydza jak sosny będzie. (nie taka wysoka, taka rzadka)😅

Kukurydza jak słupy telegraficzne 🤔

A tak na poważnie to moja na wierzchu już, co miało być skoszone to skoszone, rozrzucone, teraz ze 3 dni pogody jeszcze. 21 stopni, wiaterek. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

A tak na poważnie to moja na wierzchu

To jakiś ujowy siewnik, że nie zasypał jak trzeba. 😉

radekz200 napisał:

Weź się za robotę lepiej 😛😛

Aktualnie wkładam (t)huje w dziurki. 😉

• Haha 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

Michał, a Ty kiedy zaczynasz sypać N?

Jak stanieje. 😉 W tym roku całkowicie eko. Łobornik dałem od ciula to może by tak nie przyzwyczajać kukurydzy do dobrobytu.

Jutro jak wytrzyma pogoda to lecę agregatem, czepiam dżindora i siejeje, siejeje, siejeje.

A w środę święto wioskowe to nie bardzo wypada z traktorami po polu latać.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v