Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, danielursus3p napisał:

@HF86 najmujac siew, zbiór, suszenie, policzyć robocizne, amortyzację maszyn, koszta transportu, nawozy, opryski to niestety, ale nie ma nawet 1000. Chyba że przyjmujac rok rocznie taki scenariusz jak Ty podajesz, bez nawozów tylko obronik i gnojowica to może na tym bym i cos wyszedł. 

Z czego nie ma tysiąca??? 

Z kukurydzy ????

Kukurydza najgłupsza roślina, rośnie tam gdzie jałowiec nie chce rosnąć aby tylko papu sypać 

Z czego niby lepiej wyjdziesz ? Z żyta ??? 😂

Zeby zebrać trzeba dać , rolnictwo to nie żwirownia że tylko wywozisz i piniendze liczysz 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Kosiłeś kiedyś koło takich ławek?

to się zleca wtedy konserwatorowi ułożenie kostki dookoła. 

lub zewnętrznej firmie takiej jak ja, pracę interwencyjną w systemie bezprzetargowym 🤣

Opublikowano

Mam jedną pod domem kosą spalinową jakoś ciężko nie jest. Zresztą ławka ławce nie równa takie PRlowskie z kątownika niskie to może być problem ale te dzisiejsze to według mnie żaden. 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

ech ten zapach chemii o poranku podczas wypoczynku naławce.Jeszcze tylko buty zdjąć i pobierać energię z ziemi 🤣

Niech się hartują od maleńkości

Opublikowano
8 minut temu, isentor napisał:

Tylko to suszenie i zbiór

Jak masz kogoś w okolicy kto uprawia to spróbuj się dogadać czasem lepsze 500zł bez roboty niż 1000 za tydzień zapier....

Opublikowano
HF86 napisał:

to się zleca wtedy konserwatorowi ułożenie kostki dookoła. 

I ty serio wierzysz, że kostka trafiłaby do szkoły? Ja też mam podwórko. 😉

hubertb napisał:

Mam jedną pod domem kosą spalinową jakoś ciężko nie jest. Zresztą ławka ławce nie równa takie PRlowskie z kątownika niskie to może być problem ale te dzisiejsze to według mnie żaden. 

Te są z kątownika. I ty masz jedną pod domem. Jakby tu była jedna to bym ręcznie opielił.

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, isentor napisał:

@pawel885 Cholera uprawiałbym kukurydzę, pasowałaby mi do płodozmianu. Tylko to suszenie i zbiór :(

Po co suszyć 

U mnie wjeżdża firma kosi waży i zabiera mokrą ok 30%   nawet traktora nie zapinam 

Opublikowano
16 minut temu, isentor napisał:

@pawel885 Cholera uprawiałbym kukurydzę, pasowałaby mi do płodozmianu. Tylko to suszenie i zbiór :(

U nas skupy mają swoje kombajny i ciężarówki podsyłają 

W minionym sezonie 400 zł od ha i stoisz i się patrzysz..

Sam dumalem przystawkę kupić ale....

Nie wezmą mokrej kukurydzy z obcego kombajnu bo tak są zasypani 

Wszystkie skupy po kolei 

Więc biznesu by nie było nacięciu 

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

I ty serio wierzysz, że kostka trafiłaby do szkoły? Ja też mam podwórko. 😉

Te są z kątownika. I ty masz jedną pod domem. Jakby tu była jedna to bym ręcznie opielił.

I wziął się Michaś za robotę😂

Opublikowano
9 minut temu, pawel885 napisał:

To macie El Dorado, u nas było 500 za ha i sam sobie szukaj kupca z autami i jeszcze zgraj kombajn ,auta i pogodę równocześnie🙆‍♂️☹️

Opublikowano
11 minut temu, pawel885 napisał:

Sam dumalem przystawkę kupić ale....

Nie wezmą mokrej kukurydzy z obcego kombajnu bo tak są zasypani 

Wszystkie skupy po kolei 

Więc biznesu by nie było nacięciu 

U nas północ Polski i do najbliższego większego skupu jakieś 30km więc nie wiem czy by się im oplacało ;)  Jaki realny dochód z 1ha mokrej QQ jest?

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

A za czym ta kolejka stoi? 

Kolejka do wjazdu na teren cynkowni. Pierwszeństwo mają auta z towarem na białoruski płot

1 minutę temu, Bananek napisał:

Po szarość, po szarość , po szarość

Mylisz się po błysk czy też połysk

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Robię i ja 

IMG_20220505_084015.jpg

Patrz Rysiek, Polskim niezawodnym sprzętem w gnój do obory jeżdżą bo wiedzą że tu nic się niepopsuje w tych warunkach a germancowi w tych oparach , amoniaku moment pstryczki i czujniki by się zacięły 😝

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Widać dorobiono jakieś nazewnictwo nowe, mnie uczono że obie kąpiele są galwanicznymi. Nazwa ogniowe bierze się z temperatury kąpieli wyższej lub równej 450stopni. Dlatego też bramy po cynkowane ogniowo czasem pękają lub ulegają deformacji. 

Edytowane przez hubertb
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v