Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

Zaorać? 😂😂 Kurła to trzeba dobra talerzową pociąć ze 2 razy 

Raz talerzówka dobry płóg i śladu nie ma.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Byłem w sobotę na Kru.... po słomę, widziałem te wasze mokradła 

No wim. Mijalim się przed Jag. ;) tam to tak o, jakbyś wyjeżdżał z podwórka stamtąd co słomę brałeś, i skręcił po skosie w lewo tam to są mokradła. Nic nie rośnie, nawet kukurydza jak mokry rok.  

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

jeszcze lepsze niż z ojcem 🤔🤪 a ta babka to z której strony🤔😁

A to teraz mam drzewo genealogiczne przedstawiać ?

nooo 😁

danielursus3p napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

na ziarno azotu można mniej ale potas potrzebny lepsza poli

Jeśli można wierzyć badaniom gleby, to wychodzi na to że słoma z kuku zostawia dużo potasu. Miałem potas ubogi, po kukurydzy znacząco skoczył. Myślę że można by potas pominąć. Nie wiem, ale takie mam ciche przemyślenia. 

po roku czy dłużej?

Opublikowano
Pafnucy napisał:

Przed chwilą, Krzak napisał:

A ja dzisiaj pierwszy dzień w nowej firmie.

i co tam porabiasz?

pytałeś szefa czy wierzący?

A to co zwykle robie. Teraz na fajnym CAT-cie robie. A nie pytałem jakoś

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Bo to uprawa dla tych co pola nie chcą oddać w dzierżawę, ale robić im się nie chce. Usługa przyjedzie, zasieje. Potem kombajn przyjedzie i skosi, najczęściej też usługodawca przyczepy podstawi. Właścicielowi ziemskiemu zostaje opryskać raz czy dwa, i zaorać pole po wszystkim 

Roboty całe nic, a zawsze można się chwalić jaki to nie rozwojowy rolnik jesteś

Po qq nikt sam nie orze, przynajmniej u mnie 

Opublikowano

Ehhh kurła dobrze było i się zebało 🤦

Zaproszenie na komunię dostałem 🤦

Dobrze że ta praca teraz jest to chociaż jest dobra wymówka żeby nie iść 

"Nie przyjdę bo muszę do pracy iść"

Jednak ta praca czasami się przydaje 😎

• Haha 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

Krzak napisał:

A ja dzisiaj pierwszy dzień w nowej firmie.

jak wrażenia ? z poziomu kota zaczynasz czy odrazu awans 🤔

Jaki kot. To już nie te czasy gdzie nowego się po flaszkę ganiało 😊 Może być

Opublikowano

Ale może daliby ci się nowym rowerem przejechać...

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Ehhh kurła dobrze było i się zebało 🤦

Zaproszenie na komunię dostałem 🤦

Dobrze że ta praca teraz jest to chociaż jest dobra wymówka żeby nie iść 

"Nie przyjdę bo muszę do pracy iść"

Jednak ta praca czasami się przydaje 😎

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Po qq nikt sam nie orze, przynajmniej u mnie 

Jak u ciebie na wsi największy traktor to twoja c4011😁

Opublikowano
2 minuty temu, Krzak napisał:

Co tam kopiecie? Nie szukają kierowcy na wywrotkę?🤔

Opublikowano
26 minut temu, Pafnucy napisał:

grzeszysz Synu, grzeszysz...

Tak , i źle mi z tym 

25 minut temu, szymon09875 napisał:

Słonecznika jest szacowane że będzie jeszcze raz tyle co w ubiegłym roku. Było około 20 tys ha ma być 40 

A w jakie dni sieją ? 

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Ale może daliby ci się nowym rowerem przejechać...

Jak u ciebie na wsi największy traktor to twoja c4011😁

Na mojej wsi największy jest Zetor 120km a w okolicy fend +/- 160km i on najwięcej orze po usługach 

Przed chwilą, 6465 napisał:

Jak to? A czemu i kto orze?

No UG 3 się na razówe nie da. A większość siejących tylko takim sprzętem dysponuje 

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

W duuuu... 😉

Oj nie wychowany jesteś , straszne 😉

Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, Krzak napisał:

Co tam kopiecie? Nie szukają kierowcy na wywrotkę?🤔

A jakaś kanalize, przyłącza. Dzisiaj w ogródku jakimś przyłącze kopalem masakra bo wszędzie a to kwiatki a to krzewy. Kierowców to wszędzie chyba dzisiaj szukają?

Opublikowano

kukurydze w opór teraz. rolasy obadali biznesa że to lepiej jak cielaki po szopach trzymać. obornik w opór, polać gnojowicy i opryskqc. całe uj roboty I wszystkie piochy obsiane. zboża też z 30 procent wincyj w okolicy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v