Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pigmei napisał:

Poczekam do emerytury, wtedy takie bzykanie będzie przyjemnością  😎

Ale na to hobby już zacznij odkładać kasę. Bo emerytury może nie starczyć. To droga zabawka. 😉 Wiem coś o tym.

Opublikowano

no nic. czasie troche przerowerować....narkii.

Opublikowano (edytowane)

Ponoć od lipca będzie można dalej mieć gospodarstwo, pracować na nim w celu zarobkowym i pobierać emeryturę, kasy raczej nie zbraknie, aby tylko zdrowie dopisało. 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Bananek napisał:

Pigmei napisał:

kedyś dziadek miał trochę uli i sporo czasu im poświęcał.

Uli, czyli Urszul? Miał kilka Urszul i im poświęcał czas? Swoją drogą świetny sposób na posiadanie kilku kochanek. Wszystkie o tym samym imieniu. Nie ma mowy o pomyłce w łóżku chcąc wypowiedzieć imię lubej. 😉

superfarmer02 napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

Doświadczonego. Używanie wyrazu "mądry" w moim kontekście mogłoby zostać uznane jako soczysty oksymoron. 😉

Ty chyba coś tego z polonistką 

Hę? 🤔

sąsiadka Ula wyszla za mąż za Pszczołę 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Co chcesz wiedzieć? 

Ile muszę mieć na początek, nigdy nikt z moich bliski się w to nie bawił, jest w sumie miejsce. Odpowiednią ilość czasu możliwe żebym wygospodarował ale nawet nie wiem co muszę mieć na początek i ile trzeba włożyć. Domyślam się że jak w każdej hodowli o ile wyjdę na plus to za około 3-4lata. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Gdzie te zoo???

Szkoda że Ula a nie Maja

To stadnina Salio w Besiekierzu fajna miejscówka konie plac zabaw własny browar i restauracja

polecam burgery 😋

Właśnie czekam 

Edytowane przez Łolek
  • Thanks 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

sąsiadka Ula wyszla za mąż za Pszczołę 😉 Szkoda że Ula a nie Maja

Pszczołę ciągnęło do Ula 😀

Łolek napisał:

browar i restauracja polecam burgery 😋

a ja myślałem że Ty tam konno będziesz jeździł 🤦‍♂️

• Like 1
Opublikowano
hubertb napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

Co chcesz wiedzieć? 

Ile muszę mieć na początek, nigdy nikt z moich bliski się w to nie bawił, jest w sumie miejsce. Odpowiednią ilość czasu możliwe żebym wygospodarował ale nawet nie wiem co muszę mieć na początek i ile trzeba włożyć. Domyślam się że jak w każdej hodowli o ile wyjdę na plus to za około 3-4lata. 

No to licz jeden ul z rodziną jakieś 600zl. Strój do tego koło 250zl. Miodarka to tu już rozstrzał od 250-300 za uzywke do takich po kilka tysięcy. Do tego mnóstwo sprzętu do obsługi typu sitka, wiadra, zmiotki, podkurzacz, odsklepiacz i inne duperele tak z 500 najmniej. Z jednym ulem nie ma sensu zabawy, myślę, że z 4 na start jest ok dla siebie i małej rodziny. Jesienią cukiere + trochę gazu do zrobienia pokarmu, odymienie apiwarolem. Wiosną ciasto z probiotykiem, kolejne odymienie. Przyszykowanie się na stratę bo pewnie wszystkie nie przezimują. I tako. Tanio nie jest. Ale satysfakcja ogromna.

slawek74 napisał:

Pszczołę ciągnęło do Ula

Może tylko o bzykanie chodziło. 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

No to licz jeden ul z rodziną jakieś 600zl. Strój do tego koło 250zl. Miodarka to tu już rozstrzał od 250-300 za uzywke do takich po kilka tysięcy. Do tego mnóstwo sprzętu do obsługi typu sitka, wiadra, zmiotki, podkurzacz, odsklepiacz i inne duperele tak z 500 najmniej. Z jednym ulem nie ma sensu zabawy, myślę, że z 4 na start jest ok dla siebie i małej rodziny. Jesienią cukiere + trochę gazu do zrobienia pokarmu, odymienie apiwarolem. Wiosną ciasto z probiotykiem, kolejne odymienie. Przyszykowanie się na stratę bo pewnie wszystkie nie przezimują. I tako. Tanio nie jest. Ale satysfakcja ogromna.

Może tylko o bzykanie chodziło. 😉

Oj pszczołę przezimowaną i rozwiniętą kupić z ulem za 600zł to nierealne chyba. Ja za dadanta 1/2 20 ramek z pszczołą za samą rodzinę 600zł. Ul nowy jednościenny za 480zł. Ale to tylko jeden, na wzór. Choć już wiem, że bedę robił bezwręgowo bo można pierdolca jednak dostać od wręgów. Ale fakt, najciężej zacząć. Jednak widok pszczół na oblocie to rekompensuje.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Pafnucy napisał:

no nic. czasie troche przerowerować....narkii.

To  poprawiaj kondychę i zapisuj sie na taką rowerową imprezę :D

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
14 minut temu, Łolek napisał:

Kurna ale fajna miejscówka. 😃

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

Pszczołę ciągnęło do Ula 😀

a ja myślałem że Ty tam konno będziesz jeździł 🤦‍♂️

Lepiej nie ale miło popatrzec 

IMG_20220501_135245.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

@Bananek Nie mogę już za reagować. Dziękuję za przedstawienie kosztów, faktycznie sporo bo 4 kafle wykłada się nie omal od razu. 

Dlatego ja kupiłem 2 rodziny. Jak będzie pożytek z rzepaku to zrobię odkłady na 4 ule i liczyć na to, że rozwiną sie, żeby coś jeszcze przyniosły przed zakarmianiem zimowym. No nie ma na to rady, jak zaczyna się od zera.

Opublikowano
sadownik12 napisał:

Ul nowy jednościenny za 480zł. Ale to tylko jeden, na wzór.

My tak samo jeden na wzór, ale wtedy jeszcze Wielkopolski styrodur kosztował 199zl. Jak bezwręgowo? Dwie ściany?

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

My tak samo jeden na wzór, ale wtedy jeszcze Wielkopolski styrodur kosztował 199zl. Jak bezwręgowo? Dwie ściany?

Tak jak reszta świata robi. Po prostu korpus na korpus, pszczoły to tak kitują, że ciężko rozerwać. U poprzedniego pszczelarza właśnie pszczoły były w korpusach bezwręgowych. A nie ma problemów w drzewie z zsychającymi się wręgami etc. Styrodur inna bajka, bo nie dziala na niego wilgoć. To można się bawić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v