Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, radekz200 napisał:

Jaka promocja 60 tys nowa 

Nie

Łolek bo zara zadzwonie do graboskiego żeby ci mleko w Polmleku po 1.5 wyszło 😛😛

I ty przeciwko mnie. Mógłbym zacytować Dude,, nie strasz......,, a kij ma dwa końce i możesz rykoszetem dostać 

Radek uważaj bo dyrektorka z Łowicza 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bananek napisał:

Do wtorku deszcz u nasz. Będzie super wilgoć na start qq.

No ja dzisiaj sianie zamówiłem za tydzień także lux 

Ile u was za ha siewu 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Tu kalamitka jest chyba tylko dla ozdoby 🤷

Łożysko jest zamknięte a kalamitką smaruje się tylko wachliwość w obudowie a to daje tyle co nic 

Wstaw sztywne i się przekonasz 

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Byłem w Kiernozi to po drodze już kilka pól obsianych i 3 siewniki widziałem a po rowach aż żółto od mleczy 

Daleko masz do kiernozi ja z tamtych stron kiedyś zbiornik na mleko kupiłem 

A 330 kupił ode mnie gość z Iłowa 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Wstaw sztywne i się przekonasz 

Daleko masz do kiernozi ja z tamtych stron kiedyś zbiornik na mleko kupiłem 

Z 30 km. Po niosłem dla kur i wysłodki tam jeżdżę bo bliżej nie ma... A i przy okazji jakieś pierdoły do gospodarstwa się weźmie 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

po co ma samarować od smaru mu gnije 🤭

no podobno nadmiar tak robi, ale raz na rok...

Opublikowano

Witam Panowie. Trafiłem na to forum z polecenia, gdyż można tu podobno spotkać naprawdę kumatych ludzi.

Zacznę od tego, że ja ani żona nie jesteśmy rolnikami. Mój ojciec - rolnik (ziemi mamy tak mało, że nie opłaca się gospodarzyć, dlatego jestem na etacie, bez wykształcenia rolniczego, mam siostrę, która też nie gospodarzy itd.) ma kawałek ziemi, łąkę, która nadawałaby się pod budowę domu - tak mi się wydaje. Do rzeczy, ziemia klasy 4, o powierzchni 4000m2, własność rodziców - rolników. Tata chciałby mi tą ziemię przekazać w darowiźnie z przeznaczeniem na budowę domu. Jak to najlepiej rozwiązać, aby taką budowę móc rozpocząć skoro nie jestem rolnikiem? Zanim zadaje Wam to pytanie trochę poczytałem i wywnioskowałem co następuje: wytyczyć działkę do maks. 3000 metrów (wieksza nie może być do późniejszego kredytu), rozpocząć budowę na ojca, w trakcie budowy przepisać pozwolenie i dom na mnie, odrolnić do 500m2 działke z rolnej na budowlaną, czy dobrze myślę? Ma ktoś jakieś swoje przemyślenia, doświadczenia w podobnym zakresie, temacie?

To była pierwsza kwestia, teraz kolejna. Jak wiadomo jeśli moi rodzice dają mi działkę np. 3000 metrów (działka 20 m szeroka i bardzo długa) od początku działki przy drodze gminnej do jakiejś tam jej części, co z pozostałymi 1000m w tylnej części działki zrobić ? Nie będzie do niej dojazdu, czy jest może jakaś bezpieczna opcja co z tym zrobić? Chciałbym to też wziąć pod swoje skrzydła,  żeby mi później siostra nie wymyślała o tym kawałku za dużo, kiedy już rodziców nie będzie, a bezsensu będzie się tym dzielic, skoro będzie to zaraz za moim domem. Czy jest jakaś sensowna możliwość jak to rozegrać? Bo rozumiem, ze więcej niż 3000m w darowniźnie nie mogę dostać tak? A co w przypadku gdyby to moi rodzice przepisali na synową (moją żonę) - chodzi o te 1000m2, wtedy wiąże to się z podatkiem tak, jak dużym? Chyba że nadal może to przepisać na mnie. Chyba, że przepisać na mnie całość 4000 metrów i dalej coś pokombinować, że ja przepisałbym na żonę w pierwszej linii aby nie płacic podatku?

Kolejna kwestia, bardziej przyszłościowa, działka jest ogromna, bez możliwości podziału na inne mniejsze dla innych ludzi z uwagi na małą szerokość działki. Zakładając, że uda mi się postawić domek, odgrodzę sobie z max 1500 metrów, co zrobić z pozostałym 2500metrów? Czy są jakieś przeszkody aby na działce rolnej (bo tam nie będzie odrolnienia) zasadzić jakiś sad lub las, może choinki? Szukam pomysłu na jakąś małą inwestycję, którą mógłbym tam wykonać jako nie rolnik, coś co za jakiś czas mogłoby przynieść jakieś finansowe korzyści. A może są jakieś dotacje dla rolników, gdyby np. ten 1000m pozostało w rękach ojca (kiedyś coś chyba czytałem o dotacji dla rolników na zasadzenie lasu)? Chodzi o to, ze tak duża działka nie jest mi potrzebna, a gdyby miało to zostać w rękach ojca - coraz starszy, słabszy i kosić łąkę już nie ma za bardzo siły, a gdybym zaczął budowę nie będzie tam dojazdu (chyba ze coś pokombinować o służebności w drodze). 

Mam nadzieję, że pisałem dosć zrozumiale, proszę o pomoc w każdej kwestii..
i duże wyrazy szacunku dla Was wszystkich, szczególnie Was mniejszych gospodarzy, ile to się trzeba napocić i narobić, żeby wyjść na swoje.. Sam widzę po moich rodzicach, cieżki kawałek chleba, podziwiam!

Wojtek

Opublikowano
39 minut temu, slawek74 napisał:

gdzie ty tego tura masz podłączonego ?

powiedz że dziewic się nie pożycza 😁 aby olei Ci nie zamieszał 🤪

Kiedyś miałem takiego wspólnika do siewnika co sianie to pożyczał jak oznajmiłem że będę sprzedawał i może wziąć to on mi na to że za lichy 

Ten sprzedałem a drugiego nie dostał 

Następny talerzówke stałe brał a miałem na pół z kolegą mówię odsprzedam ci mój udział bo biorę nową to on nie bo go spółki nie interesują kolega mnie spłacił, a ten dalej swojej nie ma i frajera szuka 

Opublikowano
17 minut temu, Łolek napisał:

Ile u was za ha siewu 

180-200

A słyszałem że jeden przyjedzie po 140

22 minuty temu, Pafnucy napisał:

nasmaruj czasami.

Tego nie ma sensu smarować

1 minutę temu, Łolek napisał:

Kiedyś miałem takiego wspólnika do siewnika co sianie to pożyczał jak oznajmiłem że będę sprzedawał i może wziąć to on mi na to że za lichy 

Następny talerzówke stałe brał a miałem na pół z kolegą mówię odsprzedam ci mój udział bo biorę nową to on nie bo go spółki nie interesują kolega mnie spłacił, a ten dalej swojej nie ma i frajera szuka 

Kolega tak żerował na mnie aż musiałem @jahooo rozsiewacz i opryskiwacz poprzedzać 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Łolek napisał:

Ile u was za ha siewu 

Mi dziś powiedział, że 200 za hektar sianie plus nasiona doliczy bo swoich nie mam. W przyszłym tygodniu o ile nie napada to się nastawia na rozpoczęcie siewu. 

Zdałoby się żeby jutro nie wiało i słońce wyszło, owady do obrobienia czekają... 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Łolek napisał:

czyli rozsądni. co będą brać jak już mieli. :D

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
Łolek napisał:

Kiedyś miałem takiego wspólnika do siewnika co sianie to pożyczał jak oznajmiłem że będę sprzedawał i może wziąć to on mi na to że za lichy  Ten sprzedałem a drugiego nie dostał  Następny talerzówke stałe brał a miałem na pół z kolegą mówię odsprzedam ci mój udział bo biorę nową to on nie bo go spółki nie interesują kolega mnie spłacił, a ten dalej swojej nie ma i frajera szuka

niestety sporo takich co by pożyczali a u nich się nie pożywisz bo nie ma czym 🤷‍♂️ odemnie jak chciał ostatnio jeden przyczepy pożyczyć to usługę zaproponowałem bo mówię że w tym celu kupiona 😀

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, bratrolnika napisał:

@Agrest ty wrzucales wcześniej działkę do kupna, to patrz, pół roku wystawiali te habazie i krzaki za coś koło 200tys.zł, co już było drogo, teraz przejęła sprzedaż jakaś agencja nieruchomości, i cena x3🤣 

https://www.olx.pl/d/oferta/dzialka-2-4-ha-nad-rzeka-bzura-z-linia-brzegowa-300mb-CID3-IDOSXxP.html

Nie no atrakcyjna działka i cena. Wszędzie daleko, nawet urząd skarbowy nie trafi🤭

Opublikowano
24 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Tu kalamitka jest chyba tylko dla ozdoby 🤷

Łożysko jest zamknięte a kalamitką smaruje się tylko wachliwość w obudowie a to daje tyle co nic 

W bieżni łożyska jest mała dziurka, w obudowie łożyska rowek.

Żeby tą kalamitką nasmarować łozysko to musi to pracować w sterylnych warunkach

W piachu choćby cały dzień tam towot pchał to i tak nie nasmaruje się bo tam wszystko zalepione brudem.

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

180-200

A słyszałem że jeden przyjedzie po 140

Tego nie ma sensu smarować

Kolega tak żerował na mnie aż musiałem @jahooo rozsiewacz i opryskiwacz poprzedzać 

To widać wszędzie tacy są 

5 minut temu, Pafnucy napisał:

czyli rozsądni. co będą brać jak już mieli. :D

Kolega swojemu sąsiadowi co od niego przyczepę stałe porzyczal przygadał tak mimo chodem ze może by sobie kupił, a ten na to po co jak potrzebna to se od ciebie pożyczę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v