Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertb napisał:

@V12To żaden wyznacznik mercedes na wstępnej komorze zapala lepiej niż ten który ma bezpośredni wtrysk. Co do oleju się zgodzę wymiana w połowie interwału jest bez zasadna, nie zmieni również żywotności silnika. Jednak nie mogę się zgodzić w sprawie zbawiennej działalności oleju 2t na smarowanie układu paliwowego. 

Wstepna komora, kurła nie lubie tego fakt proste trwałe, ale duzo pali i słabo jedzie, bez swiec żarowych odpala kiepsko nawet na ciepłym czasem obróci dwa trzy  razy , jak swiece nie podgrzeją 

Miałem takie silniki i Merca I VW pośrednie wtryski 

Merc to bepośredni miał chyba tylko w 2.9 jako pompa , bm-ka tylko miała pierwszego 2.0 D bezpośredniego  na pompie, a wszyskie bezpośrednie 6-tki to CR 

a potem to juz tylko CR, ja unikam CR to to złozony układ którego czesto coś boli 

ogolnie ja diesel to pompa (starocie xD) a tak to najlepiej lubie te na Pb i żeby miały co najmniej 6 garów ;)

Olej 2T nie wiem generalnie to by trza zrobić  ze 300 tys podobym warunkach  takimi samymi silnikami zeby cos powiedzieć,

do układów   CR dolewaja czy cos daje ?? nie wiem ja miałem rok diesla na CR i dolewałem, ma pewnie sporo detergentów i czyśli układ dlatego czasem dolewam nawet do pompy 

11 minut temu, TheraRolnik napisał:

Rozrusznik był w naprawie bo siadł całkiem, w ogóle nie kręcił 

Po naprawie dalej to samo w mrozy 

to moze 10w40 zalej bo zakładam że lejesz 15w40 

Edytowane przez V12
Opublikowano
16 minut temu, V12 napisał:

Ale zetor ?? to jak 60-tka, ja tam nic złego nie wykryłem(może nalot za mały był ?? ) , jeszcze spręzarke napędzało po drodze do pompy

Kuffa, amorki z tyłu w Awdi wymieniałem i zapomniałem w jednym odboju załozyć,🙉 jutro od nowa rozbierać  tak to jest  ja sie Żubr w garażu mnoży :D

Joci. W zetora h i siuntkach nieraz się trafi że wałek skręci

Opublikowano

C330 jest przykładem "wstępnej komory" to samo silniki fortschritt. Najlepiej zimową porą radził sobie z tych staroci poczciwy leyland ale tam komory były prawdziwym popisem inżynierów, nawet perkins będący pierwowzorem nie był tak dobry. Dość dobrze i bardzo miękko odpalają też wszystkie detroit diesel 

Opublikowano (edytowane)

Ja by to rozbijać na atomy, to moze tak,

Dla mnie typowa wstepna  komora to tzw płaski tłok w dieslu , bez "dziury" , gdzie kocówka wtrysku rozpylała w głowice 

Czyli stare merce na sekcyjnych pompach, vw np golf 2 w dieslu itd , taka moda była w tamtych latach żeby pracował miekko, zaleta szybko sie w zime rozgrzewał 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, V12 napisał:

to moze 10w40 zalej bo zakładam że lejesz 15w40 

Silnik jest zalany tursusem 10w40

Ogólnie wszystkie są zalane tym olejem, 4 ciągniki, ładowarka i kombajn

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
3 godziny temu, TheraRolnik napisał:

A czemu 🤔

Z tymi barierkami drogowymi to całkiem ,całkiem pomysł  👍 .     Czemu stoi  [szopa] jak widzi ,, chętne panie'' przy drodze ?🙆‍♀️ ,Nie wiem🤷‍♀️ 😐😉 .                     

Opublikowano
6 godzin temu, gregor1284 napisał:

Lekko idzie na eko, tym bardziej że darmy.tylko te 5litrow z dna to lepiej komu dać w prezencie jak się odstoi. Po przepalonym to te piły całe zaklejone. Nima co przycinać, szkłem tylka nie wytrze 

Pada deszcz 😍 dobrze ładnie trawa powschodzi. Jak głęboko macie wodę w studniach? 

W jednej metr poniżej dekla, ale tutaj jest solidne źródło. W mokrym roku potrafiła wybijać nawet lekko wyżej gruntu, a w drugiej kilka km dalej wcale nie ma lustra wody. Już trawę siałeś?

Opublikowano

wiatr tylko huczy za oknem. cieluny zerknąć, kawe wypić i znowu do miasta nozownikow 😖

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał:

Ja turdusa do ciongników chwalę i castrol do samochodów.

Ja też turdusa do ciągników 👍

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

u Ciebie miasto nożowników, a u mnie wieś nożowników 😄

A tam miasto, byś wjechał od strony Białegostoku to byś zmienił zdanie. 😉

Ursus932 napisał:

7 godzin temu, Strongman napisał:

Ja turdusa do ciongników chwalę i castrol do samochodów.

Ja też turdusa do ciągników 👍

I ja i ja. Wczoraj landiniec dostał całą porcję nowego tłuszczu.

Opublikowano
13 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

dzień dobry 🙋 w nocy trochę popadało, rozchmurza się, delikatny wiaterek +6°C

u Ciebie miasto nożowników, a u mnie wieś nożowników 😄

Ale i tak nic nie pobiję całego województwa Scyzoryków 🤭🤭🤭🤭🤭 

Witajcie z rana 

+5wieje pochmurno chociaż wszchód jasny od słonka.

Opublikowano
HF86 napisał:

a używanym co pomalujesz 🤔🤭

Puszczę w piach, jak mój niedopieczony na umyśle "szwagier". Pojechałem kiedyś wymienić teściowi w trzydziestce olej, traf chciał, że i ten debil był przy tej wymianie, zanim znaleźliśmy jakiś pojemnik na stary olej to ten odkręcił korek w misie. Pytam się, gdzie ten olej zużyty, a ten do mnie: a ja piachem tutaj zasypałem. 🙊🤦 Drapało mnie pod podeszwy żeby mu powiedzieć coby tak trochę odpalił i pogazował żeby olej cały zciekł.

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

Wieje i leje ostro, bydło musi poczekać aż skończy się szaleństwo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Ale choć popadało w nocy i to taki nie na żarty.

Dzień dobry wszystkim.

Przed dwunastą to się rozwiało że ho,ho,teraz można powiedzieć zefirek  . Deszczomierza nie postawiłem ,więc usiłowałem po wiadrach ocenić opady i wyszło że nie wiem czy to był deszczyk ,czy po wczorajszym obrządku te kilkanaście kropli ścieklo ,tak że no .    Popytam i w tym temacie  ,jak prostowaliście beczkę w szambowozie ,jak zassało ?

Opublikowano

Wieczorem wiało, w nocy w miarę spokojnie  a teraz znów zaczyna 🤨

Chłopcy potrzebuje jakiś sprawdzony herbicyd kompleksowy żeby załatwić jedno i dwuliścienne za jednym przejazdem w zbożach ozimych 🤔

Opryskiwacz mam jaki mam i jesienią nie było czasu pryskać🤷🏼‍♀️

Mam chlorotoluronu kupiony ale chyba już za późno na niego  🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Puszczę w piach, jak mój niedopieczony na umyśle "szwagier". Pojechałem kiedyś wymienić teściowi w trzydziestce olej, traf chciał, że i ten debil był przy tej wymianie, zanim znaleźliśmy jakiś pojemnik na stary olej to ten odkręcił korek w misie. Pytam się, gdzie ten olej zużyty, a ten do mnie: a ja piachem tutaj zasypałem. 🙊🤦 Drapało mnie pod podeszwy żeby mu powiedzieć coby tak trochę odpalił i pogazował żeby olej cały zciekł.

Z ziemi go wyciągnęli, do ziemi wrócił....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v