Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Ty im kupujesz ? Za twoje kupują ? To co psioczysz ?

Idź zajrzyj do Jesionki a później zajmij się owockami 

Nie za moje ale w głowę zachodzę co to za remont za 70 000 i jaka chora jest polityka producentów sprzętu. Tzn dla nich to dobra sprawa bo zarobią ale czy dla rolnika? Ale rolnicy sami im w łapy się pchają.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

@TheraRolnikA co ty wiesz. Co dzisiaj chłopi robią. Dostanie dofinansowanie parę zł i leci się zadłużać nowe zabawki kupuje.A czy zwróci mu się to z gospodarki a nawet jeśli to po jakim czasie. Ile nerwów,stresu nie przespanych nocy przy tym.

Zdajesz sobie sprawę że nie każde gospodarstwo to 10-20 ha?

Dzięki rozłączaniu sekcji z nawigacji na 200 ha buraków w ubiegłym roku u jednego klienta było oszczędności nasion na ponad 3 ha. To jest lekko licząc 3 tys oszczędności, tylko na jednej uprawie w jednym roku.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, TheraRolnik napisał:

@Krzak Obrób dziesiątki hektarów starym ursusem wtedy pogadamy 😉

Zależy ile dziesiątek i jaki ursus 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Slabiej uprawione będzie? 

W nerwach uprawione będzie jak co chwilę ciągnik stoi 😉 50ha ornego ursusem c385 się robiło... Orka, uprawa, transport i stale coś w ciągniku do remontu było ...

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Dzięki rozłączaniu sekcji z nawigacji na 200 ha buraków w ubiegłym roku u jednego klienta było oszczędności nasion na ponad 3 ha. To jest lekko licząc 3 tys oszczędności, tylko na jednej uprawie w jednym roku.

Tak ale tu chodzi ile technologia kosztuje w zrobieniu i z jaką marżą się sprzedaje. Gdybyś tego buraka sprzedawał z taką marżą jak ten GPS to okazało by się że jeden burak kosztuje 1000zł. 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Zdajesz sobie sprawę że nie każde gospodarstwo to 10-20 ha?

Ile takich ha trzeba zasiać, żeby ten GPS się zwrócił ? 3 tys ha buraków ?

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, DANDYS napisał:

to ja też dołożę na 40ha tylko 130 koni.

A ja 192 kuni , znaczy jak były nowe a ile już zdechło 😛 na 40 ha

Opublikowano
5 minut temu, DANDYS napisał:

co on pierdzieli 🤣dobranoc 😃

Jesli to było do mnie to może na przykładzie panel koimatyzacji znanego producenta samochodów produkowany w Polsce w Bury technologies kosztuje w wyprodukowaniu 34zł, znany producent wycenia go jako część zamienna na 2300juro. 

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Przebijam, ponad tysiąc wpadło

Może trafi mu się taka robota jak mi...

Chusty na głowach , kiecki w paski, i niewyraźna wymowa😁

To i ja takiej muszę poszukać 

I prawdopodobnie dojdzie 75 ary pola 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

Dolicz do tego użytkowanie nawigacji przy opryskach, nawozie i każdej innej uprawie gdzie nie robisz nakładek. Uprawiałem pod siew QQ kawałek 75ha, z licznika maszyny wyszło 82, tyle wyszło nakładek, policz czas i paliwo które zostało bez potrzeby zużyte.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, TheraRolnik napisał:

W nerwach uprawione będzie jak co chwilę ciągnik stoi 😉 50ha ornego ursusem c385 się robiło... Orka, uprawa, transport i stale coś w ciągniku do remontu było ...

Teraz inny mechanik robi? 

Opublikowano
8 minut temu, bratrolnika napisał:

Wczoraj i dziś wolną chwilą na etacie obleciałem całe Złote Łany, i Euro Łany

Dobry ten twój etat jak w ciągu dwóch dni roboczych przerobiłeś z 15 godzin materiałów dokumentalnych👍

Opublikowano
szymon09875 napisał:

9 minut temu, jahooo napisał:

Dolicz do tego użytkowanie nawigacji przy opryskach, nawozie i każdej innej uprawie gdzie nie robisz nakładek. Uprawiałem pod siew QQ kawałek 75ha, z licznika maszyny wyszło 82, tyle wyszło nakładek, policz czas i paliwo które zostało bez potrzeby zużyte.

Kiedy do mf'a zakładasz nawigację🤔, trochę krople z opryskiwacza zaoszczędzisz i granul z rozsiewacza 👍

Opublikowano
11 minut temu, MonteChristo napisał:

Kiedy do mf'a zakładasz nawigację🤔, trochę krople z opryskiwacza zaoszczędzisz i granul z rozsiewacza 👍

Na moje hektary się to nie opłaca ;) i o tym mówię, z koniem się kopać nie zamierzam ;)

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła pompka od cieplej wody się popsuła 😱 musiałem brać prysznic w wodzie 27 stopni 

To idź do hydraulika który ci robił ogrzewanie i wodę ze ci zjebczyl instalacje bo bez pompki cyrkulacyjnej nie leci ci ciepła woda 

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v