Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
gregor1284 napisał:

22 minuty temu, Bananek napisał:

Toteż i Kurpianki opisałem. Kto normalny w nazwie regionu ma trzy pierwsze litery najstarszego zawodu świata.... 🤦

Myślałem że tego tematu nie poruszysz ale kto normalny w nazwie ma miejsce stałego swojego przebywania na kolanach 😂 pod lasianki od pod laską 🙊

PodLasie od położenia krainy. Pod lasem. To ci nie wyszło. Jak miałbym nie poruszyć tego tematu skoro to oczywista oczywistość. 😉

szymon09875 napisał:

Chwilę wczoraj bez rękawic spawalem...

IMG_20220330_203934.jpg

Nie daj panie dziurka w spodniach. Jajca na bordowo.

• Haha 5
Opublikowano

@galan99Niech kupują więcej tych nowych skarbonek jak nie myślą racjonalnie ludzie dzisiaj.

Opublikowano
35 minut temu, hubertb napisał:

Taki stan zmniejsza tylko ilość czasu obróbki nie oszczędza paliwa. Po prostu tak wygodniej. Jeszcze sto lat temu parą koni obrabiano areał który teraz jest nie do przeskoczenia trzydziestką. 

Na paliwie nie , ale mniej przepinania a wiadomo czas to pieniądz , 

Tak samo w sianokosy , spinam i stoją 

Opublikowano

Nie wiem co to za ciągniki dzisiaj są produkowane żeby naprawa kosztowała 70 000 zł. Rozumiem technika,wygoda ok niech to będzie najlepszy ciągnik świata ale czy nas na niego stać? Niedługo jak zaczną wstawiać jakieś podzespoły z NASA za miliony to też polecicie kupować bo nowy bo rozwój bo komfort? Ludzie oni chcą chłopa przeorać całkowicie aby NIC już samodzielnie nie mógł zrobić ze swoim losem. Dzisiaj rolnik ma być sterowaną kukłą a najlepiej jakby całkiem rzucił ziemię a "żywność" produkowały jakieś wielkie koncerny-takie nowoczesne PGR tylko gorsze pewnie bo bez pierwiastka ludzkiego jakiejś społeczności wiejskiej.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzak napisał:

@galan99Niech kupują więcej tych nowych skarbonek jak nie myślą racjonalnie ludzie dzisiaj.

Jo tam te elektroniki a w siuntce to drutem czy śniurkiem podwiążesz i chodzi. Młotek i przecinak w skrzynce a nie te ich kąkutery 

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Na paliwie nie , ale mniej przepinania a wiadomo czas to pieniądz , 

Tak samo w sianokosy , spinam i stoją 

Zawsze na te przepięcie można poświęcić czas spędzony tutaj 

Opublikowano
38 minut temu, Łolek napisał:

Mi w zupełności wystarczą trzy  wszystkie z napędami i spokój wszędzie wjadą i wyjadą problemem czasem tylko jest brak operatorów 

Marku , mi te przednie napędy nie są potrzebne , jeszcze jak pomyślę ile tam smarowania 🤦‍♂️ , jeden na gospodarstwie to świat i ludzie , a koszy przy ewentualnej awarii...

Opublikowano

@TheraRolnikA co ty wiesz. Co dzisiaj chłopi robią. Dostanie dofinansowanie parę zł i leci się zadłużać nowe zabawki kupuje.A czy zwróci mu się to z gospodarki a nawet jeśli to po jakim czasie. Ile nerwów,stresu nie przespanych nocy przy tym.

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Marku , mi te przednie napędy nie są potrzebne , jeszcze jak pomyślę ile tam smarowania 🤦‍♂️ , jeden na gospodarstwie to świat i ludzie , a koszy przy ewentualnej awarii...

Kunia miałem proponować ale un też napęd na 4 ma... 

1 minutę temu, Krzak napisał:

@TheraRolnikA co ty wiesz. Co dzisiaj chłopi robią. Dostanie dofinansowanie parę zł i leci się zadłużać nowe zabawki kupuje.A czy zwróci mu się to z gospodarki a nawet jeśli to po jakim czasie. Ile nerwów,stresu nie przespanych nocy przy tym.

A ja tam takich cenie 😂

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

@Krzak Obrób dziesiątki hektarów starym ursusem wtedy pogadamy 😉

Nikt ci nie każe c355 obrabiać. Można kupić tańszy sprzęt nawet zachodni z lat 90 czy nowsze deko. Tam też komfort. Niestety praca na roli ma swoje plusy i minusy. A w ciągniku też nie siedzisz dzień w dzień.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzak napisał:

Ty im kupujesz ? Za twoje kupują ? To co psioczysz ?

Idź zajrzyj do Jesionki a później zajmij się owockami 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A przy starociu ile jak z tego żyje i nie zrobi roboty na czas?

O to to ! Kiedyś jak c-385 był jako główny ciągnik na 50ha to co chwilę coś do remontu było ... Tak samo 60tka 

@Krzak także to 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v