Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

a nie problem do agencji zarejestrować

Musiałbym numer zakładać... Z królików to choć se mięcho ogryzę i kiełbasy się narobi.

1 minutę temu, Leszy napisał:

Piłem mleko kozie od kóz dojonych dojarką to było ok. Podobno problem jest tylko przez jakieś gruczoły zapachowe i mleko śmierdzi jak się doi ręcznie. Podobno można je też wycinać, ale tego na 100% nie potwierdzę. 

Ja piłem a przynajmniej próbowałem od dojonej ręcznie, przeca nie będę dojarki kupował...

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

Leszy  , ostatnio w innym temacie wkleiłem link jak to prezes związku narzekaże polacy przestają kupować jabłka i coraz miej ich jadają a po chwili przyznaje że problemem jest ich jakość i smak bo na brak smaku jabłek narzekali konsumenci , 

Można znaleźć i dobre jabłka. Kupowałem od takiego niedaleko od nas. Były naprawdę dobre, ale facet coraz mniej sadu ma, bo ludzie ich nie kupują od niego. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Musiałbym numer zakładać... Z królików to choć se mięcho ogryzę i kiełbasy się narobi.

Kiełbasę to zrobisz, że wszystkiego co kiedyś żyło. 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Kiełbasę to zrobisz, że wszystkiego co kiedyś żyło. 

Kozę trza doić a ja nie umiem, klienta na mleko znaleźć, paść, buraków więcej siać a w związku z tym więcej czasu zejdzie na ich obróbkę, więcej siana suszyć i jeszcze CAPA szukać... Znajomy dziadek ma kozę, co roku obornik od niego biorę to mówi ile się musi najeździć za capem. Brałem od niego mleko jak mi samica zdechła i tygodniowe młode osierociła.

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

A to nie masz sąsiada co by przyczepę pożyczył ?

Sąsiad też czeka, aż kupi przyczepę 🙊🙊🙊 Niby ciepło, ale za winklem zimno że uszy mogą odpaść, raz deszcz, raz śnieg, a ićta świzdu gwizdu z taką pogodą 😒😒😒

Opublikowano
radekz200 napisał:

Sami malorolni 😛 na kukurydze pożyczyłem od kolegi to opona wystrzeliła 🤬

pewnie balonówka 😝😃

kris91 napisał:

Niby ciepło, ale za winklem zimno że uszy mogą odpaść, raz deszcz, raz śnieg, a ićta świzdu gwizdu z taką pogodą 😒😒😒

to nie masz się gdzie ogrzać 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Sami malorolni 😛 na kukurydze pożyczyłem od kolegi to opona wystrzeliła 🤬

Kurła u nas tyle przyczep a na żniwa przyczepy po wsi chodzą 😅 kto potrzebuje to przyjeżdża i pożycza

HLka już ponad miesiąc u sąsiada stoi ostatnio mi się pytał czy teraz ma ją przyprowadzić to mu powiedział że na ch*j mi ona teraz jak stoi to niech se stoi 😅

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Kozę trza doić a ja nie umiem, klienta na mleko znaleźć, paść, buraków więcej siać a w związku z tym więcej czasu zejdzie na ich obróbkę, więcej siana suszyć i jeszcze CAPA szukać... Znajomy dziadek ma kozę, co roku obornik od niego biorę to mówi ile się musi najeździć za capem. Brałem od niego mleko jak mi samica zdechła i tygodniowe młode osierociła.

Żadna koza. Jak już bawić się w mleko to jakąś krowę z ras zachowawczych, dopłate do tego weźmiesz (chyba? to już krowiarze muszą odpowiedzieć), kiszonek nie potrzebujesz, a jak da te 10-15l mleka dziennie to bez problemu sprzedasz miastowym. Wystarczy na olx'ie ogłosić i po 4zl od litra puścisz na luzie. Niedaleko mnie gościu ma z 25 kóz dojnych, sery robi. Mówi, że trzeba samemu klienta pod to szukać i mleko się nie opłaca. Tylko i wyłącznie sery. A żeby ser dobry wyszedł to taka koza też byle szuwaru dostać nie może. Stare zeszłoroczne siano jak brałem znajomemu to sprzedawał po 2,5zł od snopka, bo kozy dostały siana z tego roku i już zeszłorocznego nie chciały jeść. A jak już zjadły to ser podobno inny w smaku. Ile w tym prawdy- nie wiem. Ale dość znane sery tworzy, kilka lat mu zajęło rozkręcenie tego.

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Kurła u nas tyle przyczep a na żniwa przyczepy po wsi chodzą 😅 kto potrzebuje to przyjeżdża i pożycza

HLka już ponad miesiąc u sąsiada stoi ostatnio mi się pytał czy teraz ma ją przyprowadzić to mu powiedział że na ch*j mi ona teraz jak stoi to niech se stoi 😅

W te żniwa znajomy miał moja przyczepę a ja od niego dwie 🤣🤣 tak się złożyło że jak on kosił to moja stała a potem on miał na mojej zboże to wziąłem jego :o tyle właśnie że w środku akcji ciężko bo większość ma zajęte :o

1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Tak się robi jak masz córkę, a nie jak syna

Nie jeździ do dziewuch to skąd ma wiedzieć :o

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to mówią,,jak masz syna pilnujesz syna jak masz córkę pilnujesz całego osiedla"

A ja właśnie nie dając się przegrałem z dzieckiem w karty🤷

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

W te żniwa znajomy miał moja przyczepę a ja od niego dwie 🤣🤣 tak się złożyło że jak on kosił to moja stała a potem on miał na mojej zboże to wziąłem jego :o tyle właśnie że w środku akcji ciężko bo większość ma zajęte :o

Nie jeździ do dziewuch to skąd ma wiedzieć :o

U nas tylko jedna w żniwa wozi ziarno, wywrotka 1osiowa a reszta sąsiedzi mogą pożyczać 😅

Opublikowano
8 minut temu, sadownik12 napisał:

Żadna koza. Jak już bawić się w mleko to jakąś krowę z ras zachowawczych, dopłate do tego weźmiesz

Jeszcze gorzej... To już wolę te króliki, najmniej roboty, nie muszę się rejestrować w agencji, weterynaria nie musi jeździć. Jakby była gospodyni to i można ale tak to dziękuję.

No, kuraczek na dziś nastawiony, ziemniaczki za moment też i obiadek będzie.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeszcze gorzej... To już wolę te króliki, najmniej roboty, nie muszę się rejestrować w agencji, weterynaria nie musi jeździć. Jakby była gospodyni to i można ale tak to dziękuję.

No, kuraczek na dziś nastawiony, ziemniaczki za moment też i obiadek będzie.

A na co ci weterynaria ? 

20 minut temu, kris91 napisał:

Sąsiad też czeka, aż kupi przyczepę 🙊🙊🙊 Niby ciepło, ale za winklem zimno że uszy mogą odpaść, raz deszcz, raz śnieg, a ićta świzdu gwizdu z taką pogodą 😒😒😒

Dla tego jak zimno to ja tylko idę pooprzątać, po co marznąć żeby aby tylko coś zrobić ...

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

A na co ci weterynaria ? 

To badań nie pobierają? Znajomy ma byczki to mu pobierają krew chyba do badania i coś tam jeszcze. Nie wiem, ostatnia krowa sprzedana prawie 20 lat temu, jeszcze przed czasami "unijnymi".

Opublikowano (edytowane)

@6465 zmierzyłem to wychodzi 194cm mierząc po zewnętrznej(vez tych dekielkow,z dekielkami równe 200cm)

Sama os od mocowania bebna do bebna ma tyle👇

A zobaczylem ze Tobie potrzebna.cala szerokosc z oponami to 200cm

20220106_124738.jpg

Edytowane przez Belaruss820
Edit
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v