Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzieli ludziska nowość .

John Deere Sesam 2: nowy ciągnik autonomiczny .

Kolejny projekt

Firma John Deere prezentuje finansowany ze środków publicznych projekt GridCON 2, w ramach którego opracowano ten autonomiczny i w pełni elektryczny prototyp ciągnika. Według producenta, funkcjonalność autonomicznej maszyny rolniczej z akumulatorowo-elektronicznym układem napędowym została pomyślnie przetestowana w terenie. Nazwa ciągnika powstała z połączenia pierwszych liter wyrazów Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery 2, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „zrównoważone zaopatrzenie w energię dla maszyn rolniczych 2”.

Technologia przyszłości?

W projekcie GridCON 2 wykorzystano wcześniejsze doświadczenia z pojazdami autonomicznymi i napędem elektrycznym. Powstała koncepcja ciągnika akumulatorowo-elektrycznego, który ma zapewnić stałą, wysoką wydajność bez ograniczeń czasu pracy. W ciągniku zamontowano moduł baterii o dużej pojemności. Powinno to umożliwić ciągnikowi pracę przez cały dzień roboczy bez konieczności ładowania. Łączna moc, w pełni elektrycznego układu napędowego to 500 kW. Dodatkowo układ elektryczny może napędzać odpowiednio przystosowane maszyny rolnicze lub inne odbiorniki energii elektrycznej. W tym przypadku maksymalna moc jaka może zostać przekazana to 1500 kW.. W Sesamie 2 zastosowano takie rozwiązania, jak zdejmowana kabina i bezprzewodowa komunikacja z maszyną, dzięki czemu ciągnik może być sterowany automatycznie lub ręcznie - z kabiną lub bez niej.

https://profitechnika.pl/articles/aktualnosci-profi/john-deere-sesam-2-nowy-elektryczny-i-autonomiczny-ciagnik/?fbclid=IwAR1O-NSaIj4ZDcVNiE5o8hLJCGyZ1GpY4LdnISWOcHmvdIO821xqTKfY0ZQ

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Jakoś niedawno musiałeś to oglądać? Wcześniej pytałem to nie bardzo znałeś temat. Gadałem o tym balegrazingu z Tomkiem z lubelskiego angusowa. Chiken tractory itp jeszcze 🙊

No Toć już poprawiłem chyba. Co się czepiasz? 

No gdzie czepiam. 

Pomóc chciałem w poszukiwaniach odmiany. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

No minął dzień... I urodziny.. 

Aby następny rok gorszy nie był... 

Wszystkiego najlepszego, sto lat🥳

52 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Ale dzisiaj to robote popchłem 2,80 przykryte 

IMG_20220316_153516.jpg i jeszcze ostatnie 0,70 opryskane

IMG_20220316_154856.jpg

Hej, psst, nie chcesz kupić zwijarki do tej włókniny??😉

27 minut temu, Pafnucy napisał:

👍

Dziękuję. 

A co do kartofli. Moze ma ktoś w powiecie lubartów odmianę Quinn Anne?

Ja mam królową Anne, ale póki co nie na sprzedaż😁

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Widzieli ludziska nowość .

John Deere Sesam 2: nowy ciągnik autonomiczny .

Kolejny projekt

Firma John Deere prezentuje finansowany ze środków publicznych projekt GridCON 2, w ramach którego opracowano ten autonomiczny i w pełni elektryczny prototyp ciągnika. Według producenta, funkcjonalność autonomicznej maszyny rolniczej z akumulatorowo-elektronicznym układem napędowym została pomyślnie przetestowana w terenie. Nazwa ciągnika powstała z połączenia pierwszych liter wyrazów Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery 2, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „zrównoważone zaopatrzenie w energię dla maszyn rolniczych 2”.

Technologia przyszłości?

W projekcie GridCON 2 wykorzystano wcześniejsze doświadczenia z pojazdami autonomicznymi i napędem elektrycznym. Powstała koncepcja ciągnika akumulatorowo-elektrycznego, który ma zapewnić stałą, wysoką wydajność bez ograniczeń czasu pracy. W ciągniku zamontowano moduł baterii o dużej pojemności. Powinno to umożliwić ciągnikowi pracę przez cały dzień roboczy bez konieczności ładowania. Łączna moc, w pełni elektrycznego układu napędowego to 500 kW. Dodatkowo układ elektryczny może napędzać odpowiednio przystosowane maszyny rolnicze lub inne odbiorniki energii elektrycznej. W tym przypadku maksymalna moc jaka może zostać przekazana to 1500 kW.. W Sesamie 2 zastosowano takie rozwiązania, jak zdejmowana kabina i bezprzewodowa komunikacja z maszyną, dzięki czemu ciągnik może być sterowany automatycznie lub ręcznie - z kabiną lub bez niej.

https://profitechnika.pl/articles/aktualnosci-profi/john-deere-sesam-2-nowy-elektryczny-i-autonomiczny-ciagnik/?fbclid=IwAR1O-NSaIj4ZDcVNiE5o8hLJCGyZ1GpY4LdnISWOcHmvdIO821xqTKfY0ZQ

Phi ja mam dwa autonomiczne. Ja na podwórku a ciągniki w polu robią 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ech kurna, z kajetem w kieszeni ziemniaki się przebierało bo ważny telefon miał być i telefonu nie ma...

Księżyc świeci, cisza spokój na zewnątrz, przychówek jest, jakby jeszcze telefon zadzwonił...

Nasz nowe króliki ? więc jednak ?

Opublikowano
25 minut temu, gregor1284 napisał:

Jakoś niedawno musiałeś to oglądać? Wcześniej pytałem to nie bardzo znałeś temat. Gadałem o tym balegrazingu z Tomkiem z lubelskiego angusowa. Chiken tractory itp jeszcze 🙊

bo nie wiedziałem że syf na pastwisku może mieć taką mądrą nazwe. 🤭

już dawno robię żeby się nie urobic, A i  powrót do plodozmianu i miedzyplonow już nawet bez dodatkowych płatności jest wprowadzany. rolnictwo intensywne to nie droga dla mnie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

5500  do 5700

U nas saletra 5000 saletrzak 4000🤨

A litr mleka 1,70  . Jeszcze w tamtym roku za litr mleka miałem 1 kg saletry , a teraz 3 do 1 🥴 ,

Jak żyć do h*ja panie premierze !!!

Opublikowano
32 minuty temu, bratrolnika napisał:

Wszystkiego najlepszego, sto lat🥳

Hej, psst, nie chcesz kupić zwijarki do tej włókniny??😉

Ja mam królową Anne, ale póki co nie na sprzedaż😁

Dziękuję za propozycję ale mam swoją.

Opublikowano

O Panie Pafnucy. żeby jak się chciało to i się mogło 🤭

dobrego wszystkiego. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v