Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Łolek napisał:

Kto ma ochotę to przynosi, nie chodzę nie dziaduje 

U nas znów sołtyska chodz, bo pracuje na etacie i ludzie przyjeżdżali raz była w domu innym razem nie i się wszyscy denerwowali niepotrzebnie, to po południu robi obiad , ma trzy małe wioski to każda w inny dzień .

A wygoda nie musze pamiętać  🙂

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Rysiek, wstawaj.

Piękna pogoda i powiało optymizmem. Bambry będą dalej się rozwijać bo baryłka już 101$.

Cieszmy się i radujmy😁😁😁

Ino hektar na usłudze taniej omłócą i robotę Ci zabiorą 😆

jakie światowe giełdy?

sam żem wczoraj słyszał że to Daniel i Polski rząd znaczy się tylko pis bo ta reszta łajdaków zwłaszcza fiur deutzland ztusken to on chciał jeszcze podnieść. 😩 to właśnie oni obniżyli ceny paliw by rodakom żyło się lepiej 😪

Opublikowano
36 minut temu, Łolek napisał:

Ale żarówka to energetyka nie gmina

A według mnie możesz wogle nie płacić 

U nas uliczne oświetlenie gmina , nawet gminny zakład komunalny zwyżkę posiada 

48 minut temu, marcin19071980 napisał:

Zapłacę jak będę miał ochotę. Żarówki w lampie przed bramą od miesiąca nie mogę się doczekać 

Jakoś w styczniu się spaliła a że oświetla moje podwórko 😜, to zgłosiłem i za dwa dni asy z gminy już wymienili

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Co Wam powiem to Wam powiem ale taki Rysiek to ma ciężkie życie.....

Poryśkowałem powiedzmy od niedzieli i już w głowę dostaje...jak ja mam to wytrzymać

I jaktam nowe plecy? kiedy do pełnej formy?

Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czytałem wczoraj. Mają też i obowiązki . Nie ma takiego punktu w umowie o którym piszesz. Jak gdzieś znalazłeś to pokaż mi taki zapis.

W nowych założeniach jest wymóg, że podłaczenie do sieci energetycznej wymaga sterowania falownikiem z zewnątrz z sieci energetycznej, zapewne poprzez inteligentny licznik z odczytem. Czyli w razie nadprodukcji ZE będzie miał  możliwość odcinania instalacji w celu zachowania stabilności sieci. W tej chwili mogą to zrobic tylko poprzez ekipę serwisantów. 

Jako prosument nie masz zagwarantowanych z tego powodu żadnych odszkodowań, w przeciwieństwie do takiej np farmy wiatrowej czy słonecznej, która ma zagwarantowane odszkodowanie w takim przypadku. Jak znajdę czas, to poszukam wymogów prawnych, ale ogólnie chodzi o warunek zachowania napięcia w sieci energetycznej

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

@Pafnucy patrz jaki cieloczek byś p pomógł załadować bo samemu ciężko 😔

IMG_20220315_055040.jpg

Z tym już byłoby co obgryźć. Dwie konwie bimbru i AF by się dobrze bawiło😁

20211125_074204.jpg

Opublikowano
HF86 napisał:

jakie światowe giełdy? sam żem wczoraj słyszał że to Daniel i Polski rząd znaczy się tylko pis bo ta reszta łajdaków zwłaszcza fiur deutzland ztusken to on chciał jeszcze podnieść. 😩 to właśnie oni obniżyli ceny paliw by rodakom żyło się lepiej 😪

Źle słuchałeś. Obniżka na światowych giełdach to zasługa obajtusia. 😉

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Poryśkowałem powiedzmy od niedzieli i już w głowę dostaje...jak ja mam to wytrzymać

Oj Przemku prawda to 🤷 dwa dni świąt wystarczy a już drugiego dnia uj strzela od tego nieróbstwa ...🤨

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

I jaktam nowe plecy? kiedy do pełnej formy?

Jakieś takie ujowe..... Myślał ja że od razu przestaną boleć a tu dooopa

Wg znachorów to za rok a według mnie najpóźniej na sianokosy 🤭

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Musisz zadzwonić do Ryśka i ci udzieli cennych rad jak on to robi

Oszczędzaj plecy chłopie.

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

kuwa już nawet o cały świat zaczynają dbać 🙉

jeszcze zaraz pójdzie jarek do putina i powie że już czas zakończyć tę wojnę i podać sobie rączki i grzecznie przeprosić się 🤭

Opublikowano

A czy one jego oszczędzały?

Jak Kuba Bogu tak bóg Kubie 😁

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Jakieś takie ujowe..... Myślał ja że od razu przestaną boleć a tu dooopa

Wg znachorów to za rok a według mnie najpóźniej na sianokosy 🤭

I już tej gotówki nie noś  A przynajmniej równo po kieszeniach rozkladaj bo znowu wykableczy 🤭

Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nic...będę interweniował może coś na trafo obniżą napięcie. Teraz mam na dwóch fazach 237V jedna 231V. Ale żeby  od 7 rano gdy falownik zaczyna pracować już są resety, trochę  to mnie denerwuje, mimo że 20kw zrobiło przez dzień.

Nic dziwnego każdy by był zły ze wydał niemałe pieniądze i jak słonce najmocniej świeci, największa produkcja to to się wyłancza.

U mnie to coś koło 250v jest i niema fotowoltaiki u mnie jak i u sąsiadów.

Opublikowano
soltys48 napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

Którego?

Sumka🙊

soltys48 napisał:

Myślał ja że od razu przestaną boleć a tu dooopa

To co oni ci tam robili..... 😉

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Co do wyłączania falowników, to chodzi właśnie o unikanie migawek prądowych. 

To dlatego z żarówki zrobił mi się stroboskop? 5 chałup dalej jest fotowoltaika. i dzieje się to w słoneczny dzień

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Kupić Ursusa 😎😂🤣

• Haha 1
Opublikowano
Agrest napisał:

To dlatego z żarówki zrobił mi się stroboskop? 5 chałup dalej jest fotowoltaika. i dzieje się to w słoneczny dzień

Zapala żarówkę w słoneczny dzień. Kto bogatemu zabroni... Oj się Duda weźmie za takich. 😉

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
10 minut temu, Strongman napisał:

Nic dziwnego każdy by był zły ze wydał niemałe pieniądze i jak słonce najmocniej świeci, największa produkcja to to się wyłancza.

U mnie to coś koło 250v jest i niema fotowoltaiki u mnie jak i u sąsiadów.

Jeszcze nie ma wielkiego słońca, co będzie w lecie😬 

To u Ciebie już całkiem bieda jak takie napięcie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v