Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Łolek napisał:

Kto ma ochotę to przynosi, nie chodzę nie dziaduje 

U nas znów sołtyska chodz, bo pracuje na etacie i ludzie przyjeżdżali raz była w domu innym razem nie i się wszyscy denerwowali niepotrzebnie, to po południu robi obiad , ma trzy małe wioski to każda w inny dzień .

A wygoda nie musze pamiętać  🙂

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Rysiek, wstawaj.

Piękna pogoda i powiało optymizmem. Bambry będą dalej się rozwijać bo baryłka już 101$.

Cieszmy się i radujmy😁😁😁

Ino hektar na usłudze taniej omłócą i robotę Ci zabiorą 😆

jakie światowe giełdy?

sam żem wczoraj słyszał że to Daniel i Polski rząd znaczy się tylko pis bo ta reszta łajdaków zwłaszcza fiur deutzland ztusken to on chciał jeszcze podnieść. 😩 to właśnie oni obniżyli ceny paliw by rodakom żyło się lepiej 😪

Opublikowano
36 minut temu, Łolek napisał:

Ale żarówka to energetyka nie gmina

A według mnie możesz wogle nie płacić 

U nas uliczne oświetlenie gmina , nawet gminny zakład komunalny zwyżkę posiada 

48 minut temu, marcin19071980 napisał:

Zapłacę jak będę miał ochotę. Żarówki w lampie przed bramą od miesiąca nie mogę się doczekać 

Jakoś w styczniu się spaliła a że oświetla moje podwórko 😜, to zgłosiłem i za dwa dni asy z gminy już wymienili

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Co Wam powiem to Wam powiem ale taki Rysiek to ma ciężkie życie.....

Poryśkowałem powiedzmy od niedzieli i już w głowę dostaje...jak ja mam to wytrzymać

I jaktam nowe plecy? kiedy do pełnej formy?

Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czytałem wczoraj. Mają też i obowiązki . Nie ma takiego punktu w umowie o którym piszesz. Jak gdzieś znalazłeś to pokaż mi taki zapis.

W nowych założeniach jest wymóg, że podłaczenie do sieci energetycznej wymaga sterowania falownikiem z zewnątrz z sieci energetycznej, zapewne poprzez inteligentny licznik z odczytem. Czyli w razie nadprodukcji ZE będzie miał  możliwość odcinania instalacji w celu zachowania stabilności sieci. W tej chwili mogą to zrobic tylko poprzez ekipę serwisantów. 

Jako prosument nie masz zagwarantowanych z tego powodu żadnych odszkodowań, w przeciwieństwie do takiej np farmy wiatrowej czy słonecznej, która ma zagwarantowane odszkodowanie w takim przypadku. Jak znajdę czas, to poszukam wymogów prawnych, ale ogólnie chodzi o warunek zachowania napięcia w sieci energetycznej

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

@Pafnucy patrz jaki cieloczek byś p pomógł załadować bo samemu ciężko 😔

IMG_20220315_055040.jpg

Z tym już byłoby co obgryźć. Dwie konwie bimbru i AF by się dobrze bawiło😁

20211125_074204.jpg

Opublikowano
HF86 napisał:

jakie światowe giełdy? sam żem wczoraj słyszał że to Daniel i Polski rząd znaczy się tylko pis bo ta reszta łajdaków zwłaszcza fiur deutzland ztusken to on chciał jeszcze podnieść. 😩 to właśnie oni obniżyli ceny paliw by rodakom żyło się lepiej 😪

Źle słuchałeś. Obniżka na światowych giełdach to zasługa obajtusia. 😉

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Poryśkowałem powiedzmy od niedzieli i już w głowę dostaje...jak ja mam to wytrzymać

Oj Przemku prawda to 🤷 dwa dni świąt wystarczy a już drugiego dnia uj strzela od tego nieróbstwa ...🤨

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

I jaktam nowe plecy? kiedy do pełnej formy?

Jakieś takie ujowe..... Myślał ja że od razu przestaną boleć a tu dooopa

Wg znachorów to za rok a według mnie najpóźniej na sianokosy 🤭

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Musisz zadzwonić do Ryśka i ci udzieli cennych rad jak on to robi

Oszczędzaj plecy chłopie.

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

kuwa już nawet o cały świat zaczynają dbać 🙉

jeszcze zaraz pójdzie jarek do putina i powie że już czas zakończyć tę wojnę i podać sobie rączki i grzecznie przeprosić się 🤭

Opublikowano

A czy one jego oszczędzały?

Jak Kuba Bogu tak bóg Kubie 😁

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Jakieś takie ujowe..... Myślał ja że od razu przestaną boleć a tu dooopa

Wg znachorów to za rok a według mnie najpóźniej na sianokosy 🤭

I już tej gotówki nie noś  A przynajmniej równo po kieszeniach rozkladaj bo znowu wykableczy 🤭

Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nic...będę interweniował może coś na trafo obniżą napięcie. Teraz mam na dwóch fazach 237V jedna 231V. Ale żeby  od 7 rano gdy falownik zaczyna pracować już są resety, trochę  to mnie denerwuje, mimo że 20kw zrobiło przez dzień.

Nic dziwnego każdy by był zły ze wydał niemałe pieniądze i jak słonce najmocniej świeci, największa produkcja to to się wyłancza.

U mnie to coś koło 250v jest i niema fotowoltaiki u mnie jak i u sąsiadów.

Opublikowano
soltys48 napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

Którego?

Sumka🙊

soltys48 napisał:

Myślał ja że od razu przestaną boleć a tu dooopa

To co oni ci tam robili..... 😉

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

Co do wyłączania falowników, to chodzi właśnie o unikanie migawek prądowych. 

To dlatego z żarówki zrobił mi się stroboskop? 5 chałup dalej jest fotowoltaika. i dzieje się to w słoneczny dzień

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Kupić Ursusa 😎😂🤣

• Haha 1
Opublikowano
Agrest napisał:

To dlatego z żarówki zrobił mi się stroboskop? 5 chałup dalej jest fotowoltaika. i dzieje się to w słoneczny dzień

Zapala żarówkę w słoneczny dzień. Kto bogatemu zabroni... Oj się Duda weźmie za takich. 😉

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
10 minut temu, Strongman napisał:

Nic dziwnego każdy by był zły ze wydał niemałe pieniądze i jak słonce najmocniej świeci, największa produkcja to to się wyłancza.

U mnie to coś koło 250v jest i niema fotowoltaiki u mnie jak i u sąsiadów.

Jeszcze nie ma wielkiego słońca, co będzie w lecie😬 

To u Ciebie już całkiem bieda jak takie napięcie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v