Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ursus932 napisał:

Co Ty normalnie nie rozpędziłem się ☺️

Zawsze można się przerzucić na krowy 🤗 , za***iste życie 🥴

A czy ja powiedziałem że masz lekko. Przej.... robota ja wiem ale na badylach też nie jest łatwo. To się tylko tak wydaje tym co z boku stoją. A to ci folje zerwie albo wluknine albo choroby albo szkodniki albo pogoda a najgorzej rynek demoluje interes.Nie mówiąc już jakie ilość gratów trzeba mieć aby to uprawiać. Wszyscy na jednym wózku jedziemy. 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
HF86 napisał:

powie mateluszek że zobaczcie, tyle im wiecznie doplacamy A im ciągle mało i tak drogo i całą nienawiść do rządu skieruja na rolników 🥴

Górnicy się skończą to będą po rolnikach jechać

Opublikowano
HF86 napisał:

całą nienawiść do rządu skieruja na rolników 🥴

Był czas przywyknąć. 😉

Kiedyś nawet miasto wywieszało plakaty: Żywią i bronią. Dziś byłoby napisane biorą dopłaty i jeszcze drogo plony sprzedają. 😉

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, kizak napisał:

A złap się czego i mocno trzymaj  , bo fantazja cię ,,ponosi'' .U mnie jak 24 z pierwszego ,a polską prasą to fiu ,fiu ,15 drugiego i 12  trzeciego to lux . To bardzo lux  .  Ot tak .

Niektórzy takie plony (60 bel) pewnie osiągają albo i więcej. U mnie wychodzi średnio 27 bel po pasówce z ha tych eko łąk 

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Niektórzy takie plony (60 bel) pewnie osiągają albo i więcej. U mnie wychodzi średnio 27 bel po pasówce z ha tych eko łąk 

ile rocznie z ha 

Opublikowano

znowu będzie dwa pokosy. ceny ropy i usług zrobią swoje. kiedyś 4 się kosilo, w zeszłym roku dobre 3 z powodu cięć budżetowych. 

Opublikowano
HF86 napisał:

znowu będzie dwa pokosy. ceny ropy i usług zrobią swoje. kiedyś 4 się kosilo, w zeszłym roku dobre 3 z powodu cięć budżetowych. 

U mnie na ten rok sianko własną prasą. Pryzmę pierwszego pokosu do końca marca będę miał, drugi pokos do końca roku, jak nie lepiej, i jeszcze 18ha trzeciego pokosu leży nie ruszane. Nie ma co w tym roku szaleć. Ani z nawozem, ani ze zbyt intensywnym użytkowaniu łąk.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, marcin19071980 napisał:

A czy ja powiedziałem że masz lekko. Przej.... robota ja wiem ale na badylach też nie jest łatwo. To się tylko tak wydaje tym co z boku stoją. A to ci folje zerwie albo wluknine albo choroby albo szkodniki albo pogoda a najgorzej rynek demoluje interes.Nie mówiąc już jakie ilość gratów trzeba mieć aby to uprawiać. Wszyscy na jednym wózku jedziemy. 

No dobrze , jak już mamy wyjaśnione że wszędzie ujowo ale jednak w badylarstwie o mały włos lepiej , to zastanówmy się co dalej 🤔 wszytkie środki do produkcji drożeją , a może być jeszcze problem z dostępnością 🤷 , nie wygląda to dobrze

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No dobrze , jak już mamy wyjaśnione że wszędzie ujowo ale jednak w badylarstwie o mały włos lepiej , to zastanówmy się co dalej 🤔 wszytkie środki do produkcji drożeją , a może być jeszcze problem z dostępnością 🤷 , nie wygląda to dobrze

A ktoś się zastanowił, że z racji szybkiego ubożenia społeczeństwa, może być problem ze zbytem ? W każdym razie na niektóre produkty.

Opublikowano

Jak tak dalej będzie to ten rok dla wielu gospodarstw będzie ostatni. 

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

U mnie na ten rok sianko własną prasą. Pryzmę pierwszego pokosu do końca marca będę miał, drugi pokos do końca roku, jak nie lepiej, i jeszcze 18ha trzeciego pokosu leży nie ruszane. Nie ma co w tym roku szaleć. Ani z nawozem, ani ze zbyt intensywnym użytkowaniu łąk.

Teraz bydelko inne ,kiedyś trawa koszona była po 1 czerwca ,i toto było długie i po kwitnięciu ,i krowy żarly ,teraz trawa skoszona przed kwitnięciem ,krutsza ,a krowa kiszonki nie żre ,tylko stoi i wyje cobyś paszowozem pociął i pomieszał z resztą  ,

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Proponuję sprawdzić ile kosztuje zboże u Węgrów przy wstrzymanym exporcie 

nie trzymaj nas w niepewności i zdradz tajemnice bo też jestem ciekaw. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

A ktoś się zastanowił, że z racji szybkiego ubożenia społeczeństwa, może być problem ze zbytem ? W każdym razie na niektóre produkty.

Tu racja , ale jednak ludzie jeść muszę i tego nie przeskoczysz , zamiast nowego autka z salonu kupi chleb , ale żarcie typu "premium" nie będzie potrzebne

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
Bananek napisał:

HF86 napisał:

całą nienawiść do rządu skieruja na rolników 🥴

Był czas przywyknąć. 😉

Kiedyś nawet miasto wywieszało plakaty: Żywią i bronią. Dziś byłoby napisane biorą dopłaty i jeszcze drogo plony sprzedają. 😉

Dewastują środowisko i znęcają się nad zwierzętami

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Tu racja , ale jednak ludzie jeść muszę i tego nie przeskoczysz , zamiast nowego autka z salonu kupi chleb , ale żarcie typu premium nie będzie potrzebne

Do życia wystarczy chleb i trochę masła. Z wielu rzeczy można zrezygnować. Myślę, że ROD-y znowu będą w modzie. I niektórzy się przeproszą na wsi z uprawą własnych warzyw

Opublikowano
Ursus932 napisał:

12 minut temu, marcin19071980 napisał:

Poprzedni rok bajeczny, ludzie nawet po 200k pozarabiali mając 3 ha malin, w tym też może być podobnie

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Dewastują środowisko i znęcają się nad zwierzętami

Niech tak myślą - będziemy produkować tylko dla siebie, Jak głód d.... ściśnie, inaczej będą śpiewać. A najgorzej dra japę ci, co sami niedawno ze wsi do miasta przyleźli

• Like 3
Opublikowano
kizak napisał:

Teraz bydelko inne ,kiedyś trawa koszona była po 1 czerwca ,i toto było długie i po kwitnięciu ,i krowy żarly ,teraz trawa skoszona przed kwitnięciem ,krutsza ,a krowa kiszonki nie żre ,tylko stoi i wyje cobyś paszowozem pociął i pomieszał z resztą  ,

Prawda. Ale to głównie wina człowieka. Jakby im tego tmru nie pokazywał to by jadły siano. Zauważ, że w tmrze masz i Kuku i śruty i melasy i słomę.... Same fajne rzeczy. Tak jakby tobie dać chlebek zjeść, a dać zjeść samo żyto do przygotowania tegoż chlebka.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Niech tak myślą - będziemy produkować tylko dla siebie, Jak głód d.... ściśnie, inaczej będą śpiewać. A najgorzej dra japę ci, co sami niedawno ze wsi do miasta przyleźli

To są nowobogackie mieszczuch z gnojem w butach

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ja tam wolę doić 4 krowy niż mieć hektar kapusty. 

Nigdy nie chodziłem tego odziabać. 

Handel też mnie męczył. 

Nieraz żuka moment się sprzedało, a nieraz trzeba było się po wsiach najeździć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v