Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ursus932 napisał:

Co Ty normalnie nie rozpędziłem się ☺️

Zawsze można się przerzucić na krowy 🤗 , za***iste życie 🥴

A czy ja powiedziałem że masz lekko. Przej.... robota ja wiem ale na badylach też nie jest łatwo. To się tylko tak wydaje tym co z boku stoją. A to ci folje zerwie albo wluknine albo choroby albo szkodniki albo pogoda a najgorzej rynek demoluje interes.Nie mówiąc już jakie ilość gratów trzeba mieć aby to uprawiać. Wszyscy na jednym wózku jedziemy. 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
HF86 napisał:

powie mateluszek że zobaczcie, tyle im wiecznie doplacamy A im ciągle mało i tak drogo i całą nienawiść do rządu skieruja na rolników 🥴

Górnicy się skończą to będą po rolnikach jechać

Opublikowano
HF86 napisał:

całą nienawiść do rządu skieruja na rolników 🥴

Był czas przywyknąć. 😉

Kiedyś nawet miasto wywieszało plakaty: Żywią i bronią. Dziś byłoby napisane biorą dopłaty i jeszcze drogo plony sprzedają. 😉

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, kizak napisał:

A złap się czego i mocno trzymaj  , bo fantazja cię ,,ponosi'' .U mnie jak 24 z pierwszego ,a polską prasą to fiu ,fiu ,15 drugiego i 12  trzeciego to lux . To bardzo lux  .  Ot tak .

Niektórzy takie plony (60 bel) pewnie osiągają albo i więcej. U mnie wychodzi średnio 27 bel po pasówce z ha tych eko łąk 

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Niektórzy takie plony (60 bel) pewnie osiągają albo i więcej. U mnie wychodzi średnio 27 bel po pasówce z ha tych eko łąk 

ile rocznie z ha 

Opublikowano

znowu będzie dwa pokosy. ceny ropy i usług zrobią swoje. kiedyś 4 się kosilo, w zeszłym roku dobre 3 z powodu cięć budżetowych. 

Opublikowano
HF86 napisał:

znowu będzie dwa pokosy. ceny ropy i usług zrobią swoje. kiedyś 4 się kosilo, w zeszłym roku dobre 3 z powodu cięć budżetowych. 

U mnie na ten rok sianko własną prasą. Pryzmę pierwszego pokosu do końca marca będę miał, drugi pokos do końca roku, jak nie lepiej, i jeszcze 18ha trzeciego pokosu leży nie ruszane. Nie ma co w tym roku szaleć. Ani z nawozem, ani ze zbyt intensywnym użytkowaniu łąk.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, marcin19071980 napisał:

A czy ja powiedziałem że masz lekko. Przej.... robota ja wiem ale na badylach też nie jest łatwo. To się tylko tak wydaje tym co z boku stoją. A to ci folje zerwie albo wluknine albo choroby albo szkodniki albo pogoda a najgorzej rynek demoluje interes.Nie mówiąc już jakie ilość gratów trzeba mieć aby to uprawiać. Wszyscy na jednym wózku jedziemy. 

No dobrze , jak już mamy wyjaśnione że wszędzie ujowo ale jednak w badylarstwie o mały włos lepiej , to zastanówmy się co dalej 🤔 wszytkie środki do produkcji drożeją , a może być jeszcze problem z dostępnością 🤷 , nie wygląda to dobrze

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No dobrze , jak już mamy wyjaśnione że wszędzie ujowo ale jednak w badylarstwie o mały włos lepiej , to zastanówmy się co dalej 🤔 wszytkie środki do produkcji drożeją , a może być jeszcze problem z dostępnością 🤷 , nie wygląda to dobrze

A ktoś się zastanowił, że z racji szybkiego ubożenia społeczeństwa, może być problem ze zbytem ? W każdym razie na niektóre produkty.

Opublikowano

Jak tak dalej będzie to ten rok dla wielu gospodarstw będzie ostatni. 

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

U mnie na ten rok sianko własną prasą. Pryzmę pierwszego pokosu do końca marca będę miał, drugi pokos do końca roku, jak nie lepiej, i jeszcze 18ha trzeciego pokosu leży nie ruszane. Nie ma co w tym roku szaleć. Ani z nawozem, ani ze zbyt intensywnym użytkowaniu łąk.

Teraz bydelko inne ,kiedyś trawa koszona była po 1 czerwca ,i toto było długie i po kwitnięciu ,i krowy żarly ,teraz trawa skoszona przed kwitnięciem ,krutsza ,a krowa kiszonki nie żre ,tylko stoi i wyje cobyś paszowozem pociął i pomieszał z resztą  ,

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Proponuję sprawdzić ile kosztuje zboże u Węgrów przy wstrzymanym exporcie 

nie trzymaj nas w niepewności i zdradz tajemnice bo też jestem ciekaw. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

A ktoś się zastanowił, że z racji szybkiego ubożenia społeczeństwa, może być problem ze zbytem ? W każdym razie na niektóre produkty.

Tu racja , ale jednak ludzie jeść muszę i tego nie przeskoczysz , zamiast nowego autka z salonu kupi chleb , ale żarcie typu "premium" nie będzie potrzebne

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
Bananek napisał:

HF86 napisał:

całą nienawiść do rządu skieruja na rolników 🥴

Był czas przywyknąć. 😉

Kiedyś nawet miasto wywieszało plakaty: Żywią i bronią. Dziś byłoby napisane biorą dopłaty i jeszcze drogo plony sprzedają. 😉

Dewastują środowisko i znęcają się nad zwierzętami

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Tu racja , ale jednak ludzie jeść muszę i tego nie przeskoczysz , zamiast nowego autka z salonu kupi chleb , ale żarcie typu premium nie będzie potrzebne

Do życia wystarczy chleb i trochę masła. Z wielu rzeczy można zrezygnować. Myślę, że ROD-y znowu będą w modzie. I niektórzy się przeproszą na wsi z uprawą własnych warzyw

Opublikowano
Ursus932 napisał:

12 minut temu, marcin19071980 napisał:

Poprzedni rok bajeczny, ludzie nawet po 200k pozarabiali mając 3 ha malin, w tym też może być podobnie

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Dewastują środowisko i znęcają się nad zwierzętami

Niech tak myślą - będziemy produkować tylko dla siebie, Jak głód d.... ściśnie, inaczej będą śpiewać. A najgorzej dra japę ci, co sami niedawno ze wsi do miasta przyleźli

• Like 3
Opublikowano
kizak napisał:

Teraz bydelko inne ,kiedyś trawa koszona była po 1 czerwca ,i toto było długie i po kwitnięciu ,i krowy żarly ,teraz trawa skoszona przed kwitnięciem ,krutsza ,a krowa kiszonki nie żre ,tylko stoi i wyje cobyś paszowozem pociął i pomieszał z resztą  ,

Prawda. Ale to głównie wina człowieka. Jakby im tego tmru nie pokazywał to by jadły siano. Zauważ, że w tmrze masz i Kuku i śruty i melasy i słomę.... Same fajne rzeczy. Tak jakby tobie dać chlebek zjeść, a dać zjeść samo żyto do przygotowania tegoż chlebka.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Niech tak myślą - będziemy produkować tylko dla siebie, Jak głód d.... ściśnie, inaczej będą śpiewać. A najgorzej dra japę ci, co sami niedawno ze wsi do miasta przyleźli

To są nowobogackie mieszczuch z gnojem w butach

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ja tam wolę doić 4 krowy niż mieć hektar kapusty. 

Nigdy nie chodziłem tego odziabać. 

Handel też mnie męczył. 

Nieraz żuka moment się sprzedało, a nieraz trzeba było się po wsiach najeździć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v