Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, sadownik12 napisał:

No ale toż nawet tutaj wieszcze się śmiali z tej paniki na stacjach.

no ja mam nadzieje że to sie ustabilizuje. jednak cena może szokująca być.

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

u nas w sklepie pyta, czy od drogi czy od rowu..:D.

no druga strona tej co wziąłeś. B|

Ale ja wziolem sama nakryntke a one obie takie same. Mi potrzebna od rowu z kikutem do góry.

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Pioter, jak żona z dzieckiem była w szpitalu a to starsze było parę dni u rodziny i po mieszkałem sam kilka dni to h*j nie życie samemu. Wracam do domu cisza nikt gęby nie otworzy, jak zostawiłem rano szklankę z nie dopitą herbata tak stała. Do d*py takie życie.

Mi nie przeszkadza. Wolność i spokój. Żadnych kompromisów, żadnego dostosowywania się do kogoś. Chcę popołudniu poleżeć - leżę, chcę coś robić - robię, nie muszę nikomu czasu poświęcać i to mi się najbardziej w tym wszystkim podoba. Z własnej woli po prostu nie chcę.

Opublikowano

Teraz znajomy pisze; . Niech zapierdalają na granicę po swoich.

IMG_20220303_182151.jpg

Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy napisał:

nom. nie chcę siać paniki, ale u nas, pomimo że drożeje, w okolicy znowu zabrakło na stacjach. i reglamentowane i bez kolejek.

Obajtek mówił że nie musimy się bać...

A ograniczenia są nie dlatego że nie ma paliw tylko dlatego że ludzie wykupują i trzeba ich powstrzymać. Na orlenach nowe limity. 50l dla osobówek. 100l dla busów do 3.5t, 500 dla ciężarowych. O Rolniczych nie ma słowa tylko tyle że w zbiorniki można lać.

• Like 1
Opublikowano

Panowie mam takie pytanie. Kiedy rodzą się małe zające? Bo dzisiaj w tujach znalazlem takiego malutkiego. Oczywiście go nie dotykałem ale pierwszy raz widziałem takiego malego zająca na początku marca. 

Opublikowano
15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I bardzo mądrze. Kurczaka się zabije, królika się zabije, ziemniak urośnie, warzywa jakieś też, najwyżej jaką kozę na mleko kupić i z głodu się nie zdechnie może. 

Ja i bez kryzysu/wojny jestem w bardzo dużym stopniu samowystarczalny 🙂 , bo mnie od tej chemii głowa boli 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

A ograniczenia są nie dlatego że nie ma paliw tylko dlatego że ludzie wykupują i trzeba ich powstrzymać. Na orlenach nowe limity. 50l dla osobówek. 100l dla busów do 3.5t, 500 dla ciężarowych. O Rolniczych nie ma słowa tylko tyle że w zbiorniki można lać.

No wykupują, bo w przeszło tydzień litro paliwa poszybował ponad 1zł do góry. Przy głupich 200l możesz dzieci zabrać na pizzę i kino.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 6465 napisał:

Ale ja wziolem sama nakryntke a one obie takie same. Mi potrzebna od rowu z kikutem do góry.

wiem. żarcik. mam obydwa kikuty. jeden pękł przy dziurce i dość rozgiełdane przy otworach. jak nie zapomnę to jutro poszukam i zobaczę co tam mam.

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Panowie mam takie pytanie. Kiedy rodzą się małe zające? Bo dzisiaj w tujach znalazlem takiego malutkiego. Oczywiście go nie dotykałem ale pierwszy raz widziałem takiego malego zająca na początku marca. 

prrrooooszeee

cytat

Małe zające najczęściej rodzą się w marcu.

Jednak część maluchów przyszła na świat już w lutym. Po urodzeniu samica chowa swoje młode w kryjówkach i przychodzi do nich na karmienie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

A w bańkę 20 l nie można sobie nalać do ciągnika? Musze traktorem na stacje jechać?

Od kiedy najlepiej zasiać trawę łąkową?

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi nie przeszkadza. Wolność i spokój. Żadnych kompromisów, żadnego dostosowywania się do kogoś. Chcę popołudniu poleżeć - leżę, chcę coś robić - robię, nie muszę nikomu czasu poświęcać i to mi się najbardziej w tym wszystkim podoba. Z własnej woli po prostu nie chcę.

Dodatkowa para rąk do pracy by była,samemu to ciężko nawet ogródek ogarnąć. Dobrze ci puki są rodzice.

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

wiem. żarcik. mam obydwa kikuty. jeden pękł przy dziurce i dość rozgiełdane przy otworach. jak nie zapomnę to jutro poszukam i zobaczę co tam mam.

U mnie wyleciała kulka ta co chodzi po tych zębach i sprężyna wylazła i drapie.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

Dodatkowa para rąk do pracy by była,samemu to ciężko nawet ogródek ogarnąć. Dobrze ci puki są rodzice.

Taa, dodatkowa para rąk, która by nic nie zrobiła. Jak sam zostanę to dwie rządki ziemniaków, parę kur i tyle. Jedno stajanie obsiać pszenicą, kawałek ziemniaków i nic więcej nie trzeba, reszta niech ugorem leży albo siać jakieś facelie i raz w roku orać.

Opublikowano (edytowane)

ja dzis "nosaczyłem" na wegiel, ch*j tam pieniadz smieciwa wartość, wegiel drogi a podobno od jutra kilka stów w góre , juz na przyszła zime mam spokój , no chyba ze sie cud stanie i potanieje to do kupie 

5 minut temu, sadownik12 napisał:

No wykupują, bo w przeszło tydzień litro paliwa poszybował ponad 1zł do góry. Przy głupich 200l możesz dzieci zabrać na pizzę i kino.

Edytowane przez V12
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Rolnicze niby traktują jak tiry tzn do 500l

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

U mnie wyleciała kulka ta co chodzi po tych zębach i sprężyna wylazła i drapie.

a no to właśnie przez to wymieniłem. tu moje nie pomogą . rozdupcone tu. to co ? nie szukać nawet?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, 6465 napisał:

jak zostawiłem rano szklankę z nie dopitą herbata tak stała. Do d*py takie życie.

Prawda. Kto zostawia niedopitą herbatę. Do d*py takie życie. 😉 Oczywiście żartuję, Tomek. Jak moi jadą do tamtych dziadków, albo dzieci do szkoły, a moja do roboty to tylko czekam żeby szybciej ktoś do domu wrócił. Samotność to jest straszna rzecz. Powtarzając słowa Ryśka Riedla Samotność to taka straszna trwoga..... 

Edytowane przez Bananek
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

prrrooooszeee

cytat

Małe zające najczęściej rodzą się w marcu.

Jednak część maluchów przyszła na świat już w lutym. Po urodzeniu samica chowa swoje młode w kryjówkach i przychodzi do nich na karmienie.

Kurde, człowiek całe życie się uczy. Zazwyczaj takie maluchy widywałem na przełomie lipca i sierpnia. Może to drugi miot był 

Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

ja dzis "nosaczyłem" na wegiel, ch*j tam pieniadz smieciwa wartość, wegiel drogi a podobno od jutra kilka stów w góre , juz na przyszła zime mam spokój , no chyba ze sie cud stanie i potanieje to do kupie 

A ekologia? ;)

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Kurde, człowiek całe życie się uczy. Zazwyczaj takie maluchy widywałem na przełomie lipca i sierpnia. Może to drugi miot był 

Rozród

Długość życia to nawet 13 lat, ale przeważnie zając szarak dożywa jedynie do 5 lat z powodu drapieżników (lisy, psy, koty, myszołowy, jastrzębie, błotniaki i kruki). Dojrzewa płciowo po około 8 miesiącach. Ciąża u zająca szaraka trwa 1,5 miesiąca. Samica w ciągu roku rodzi przeważnie 3 mioty, a w każdym po 2–5 zajączków. Na terenach rolniczych w pobliżu obiektów przemysłowych, gdzie biocenozy narażone są na zanieczyszczenie metalami ciężkimi, taki jak kadm i ołów, rozrodczość zmniejsza się i wynosi 1–2 zajączków[43]. Zajączki rodzą się całkowicie rozwinięte i pokryte gęstą sierścią. Karmiąca je matka odchodząc, by się pożywić, zostawia je w gęstej trawie. Ubarwienie ochronne pomaga zajączkom skryć się przed drapieżnikami.

Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Nie można 😉

A jak zatankuje to bańki to co mi zrobią?

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

a no to właśnie przez to wymieniłem. tu moje nie pomogą . rozdupcone tu. to co ? nie szukać nawet?

No nie, niech tam leżą. Kiedy się co urwie to będę meldował.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzak napisał:

A ekologia? ;)

kiedys dyskutowałem, o normach spalin w silnikach .  

jak byś poczytał to, znał byś moje zdanie na ten temat 

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v