Skocz do zawartości

Diagonalne opony budżetowe C 360

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Proszę o opinie odnośnie tanich opon diagonalnych do c 360, jakie posiadacie i jak długo. Ciągnik używany  do 100 mth w roku . Gospodarstwo 5 ha. Tylko rośliny 

Opublikowano

Dobre bo tanie 😄 , w większych ciągnikach mam tańsze ale nie najtańsze opony radialne ,   działają podobno szybciej się zdzierają niż markowe droższe ale mi to nie przeszkadza . 

a w 330 mam już z 8 lat cultory diagonalne i nie narzekam , też mało robi z 70 mth rocznie , trochę już przy klockach ryski są ,ale co chcieć jak bieżnik- klocek wymiar jak w nowej oponie , 

A przypomniało mi się patrz na oznaczenie PR jest to ilość warstw opasania , tak gdzieś 8 czy 10 PR żeby było bo inaczej opona peknie pod obciążeniem kiedyś , no chyba że nic nie Masz ciężkiego tzn rozrzutnika czy przyczepki co mocno ciśnie , 

A całkiem najtańsze to kupił znajomy znaczy jedną oponę jakaś chińska mało jeździ nic się nie dzieje ale bieżnik to pasuje do starej bo taki sam 😂 w nowej oponie 2 cm klocek tylko 

Opublikowano

Największe obciążenie mojego pojazdu to pewnie siewnik i agregat uprawowy z wałkami.

Znasz może markę tych opon znajomego??  Rozumiem że w nowych bieżnik 2 cm niższy czy tak ??

Opublikowano
Przed chwilą, Agra napisał:

Czy są jakieś marki   opon które posłużą trochę. Kilka lat.

Sprawdź BKT. Jeżdżę na diagonalnych ok. 300 motogodzin rocznie i większego zużycia nie widzę. Głównie jeżdżę po polach, może dlatego, może trafiłem na dobre egzemplarze. Jeżdżę kilka lat a kupiłem bo były tanie, tylko nie pamiętam ile za nie dałem.

Opublikowano (edytowane)

Może coś takiego  https://www.olx.pl/d/oferta/opony-480-70-28-trelleborg-CID757-IDN68a4.html#229026f612

Ja miałem BKT 135 opona jest twarda jak dużej postoi to traktor potrafi skakać nawet 20 /30 km aż się rozchodzą ,ma niski bieżnik bo na środku 3 cm a po boku 4 cm i ma wygląd jak opona balonowa ona na drodze jedzie tylko środkiem a i w polu zaraz kręcił kołami  w porównaniu do mitas ma bieżnik 4 cm na środku a po boku 7 cm i powierzchnia bieżnika jest płaska    

Edytowane przez przybyslawice5211
Opublikowano
7 godzin temu, jonek98 napisał:

nowe budżetówki nie będą trzymać wymiarów choćby starej stomilki.A już szczególnie kabat który wygląda bardziej jak 13.6 niż 14.9 bo mam ich porównanie

Zależy które cultor , mitas , taurus ,ma taki wymiar jak na oznaczeniu, 

11 godzin temu, Agra napisał:

Największe obciążenie mojego pojazdu to pewnie siewnik i agregat uprawowy z wałkami.

Znasz może markę tych opon znajomego??  Rozumiem że w nowych bieżnik 2 cm niższy czy tak ??

Ale na zapas nawet bierz 8 czy 10 PR (poszukaj w necie co to oznacza) zapłacisz 100-200 zł na sztuce wiecej ale warto , to już niezależnie od producenta .

Chińskie napewno napis taki był,  tak bieżnik 2 cm miał nówka sztuka 😆🤪 , trzy razy sprawdzałem tę oponę bo myślałem że używana

2 godziny temu, przybyslawice5211 napisał:

Ja miałem BKT 135 opona jest twarda jak dużej postoi to traktor potrafi skakać nawet 20 /30 km aż się rozchodzą ,ma niski bieżnik bo na środku 3 cm a po boku 4 cm i ma wygląd jak opona balonowa ona na drodze jedzie tylko środkiem a i w polu zaraz kręcił kołami  w porównaniu do mitas ma bieżnik 4 cm na środku a po boku 7 cm i powierzchnia bieżnika jest płaska 

Nie miałem BKT ale może za dużo powietrza było że środek tylko na asfalcie stał , A w diagonalnych to normalne że balon okrągły , stomilki też tak miały , ale cultor to na srodku 4 cm miał , po bokach podobnie przy samym brzegu to wiadomo ze więcej .

A jak długo pochodzi to normalne że się opona odstanie i trochę przejechać trzeba żeby się naprostowała , nawet michelin tak ma , 

Opublikowano

Może i gorsze , niemiałem , a zależy jeszcze co z tyłu bo jak na pusto to czuć odrazu , ale jak coś dociska maszyna czy przyczepa/naczepa to juz lepiej , 

Druga sprawa w starych oponach puszczają te kordy i się rozrzeżają , tak jak dętka ma nieraz nie symetryczny balon po napompowaniu , tak i opony , ale to te stare takie z 10 i więcej lat , 

Opublikowano

Cześć,

Podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego.
Chciałbym zmienić opony w moim C385, obecne opony mają pewnie z 30 lat i są w fatalnym stanie, tj. środka bieżnika już praktycznie nie ma.
Z uwagi, iż mam tylko 9 ha ziemi ornej ciągnik ten tak naprawdę wykorzystywany jest tylko do talerzowania i orki tych 9 ha.
Opony radialne są bardzo drogie, czy opony diagonalne (np. link poniżej) nie będą i tak o niebo lepsze niż te które mam obecnie założone?
Warto w ogóle rozważać zakup opon diagonalnych do ciągnika który wykorzystywany jest tylko do talerzowania i orki?

https://www.olx.pl/d/oferta/opona-16-9-34-kabat-polska-18-4-34-kabat-petlas-nowe-CID757-IDEjS46.html?reason=observed_ad