Skocz do zawartości

Sprzedaż auta.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czy gdy sprzedam auto to wypadałoby to zgłosić w wydziale komunikacji?

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Trzeba zgłosić, można to zrobić przez internet przez profil zaufany

A bezpieczne to to.

Opublikowano
akooo napisał:

Witam,czy gdy sprzedam auto to wypadałoby to zgłosić w wydziale komunikacji?

trzeba zgłosić zbycie w ciągu 30 dni bo inaczej dostaniesz karę

można zgłoszenie zbycia i kopie umowy wrzucić do urny w starostwie

Opublikowano

Kupujący przepisuje ubezpieczenie OC na siebie u ubezpieczyciela. 

Sprzedający zgłasza sprzedaż pojazdu u ubezpieczyciela.

3 godziny temu, gosciu506 napisał:

trzeba zgłosić zbycie w ciągu 30 dni bo inaczej dostaniesz karę

Czy ja wiem🤔

Parę lat temu sprzedałem samochód znajomemu. Znajomy spisując umowę kupna-sprzedaży pomylił się przy dacie zawarcia umowy i wpisał poprzedni rok (umowa sporządona na początku stycznia). Ja tego błędu w dacie też niezauważyłem i poszedłem do WK zgłosić sprzedaż auta. Pani w WK przyjęła zgłoszenie i nic nie mówiła, że umowa została zawarta "rok temu". O błędnej dacie tranzakcji dowiedziałem się kilka dni później od znajomego, bo miał problem z rejestracją auta w tym samym WK, z powodu przekroczonego 30 dniowego terminu zgłoszenia nabycia pojazdu. On to musiał wyprostować na miejscu w WK.

Natomiast ja miałem problem miesiąc później z firmą ubezpieczeniową, bo nie wykupiłem nowej polisy OC, bo z powodu błędnej daty według Nich, rok wcześniej sprzedałem auto ale kontynuowałem ubezpieczenie OC na ten samochód, chociaż formalnie nie byłem już jego właścicielem.   

Opublikowano

To już nie chodzi o karę ale o to żeby mieć spokojna głowę gdyby ktoś tym atutem nie daj Boże jakiś wypadek miał albo coś. ze do ubezpieczyciela trzeba iść to wiem. O urząd pytam bo nie bardzo mam czas żeby iść osobiście i kombinuje jak to inaczej załatwić. A można kogoś upoważnic aby za mnie to załatwił u urzędzie?

Opublikowano
rafal3939 napisał:

wg nowych rozporzadzen jest 30dni, w ub roku to weszło. kupujący rejestruje albo zgłasza zakup, sprzedający zgłasza sprzedaż. obaj maja 30dni. kara od 200 do 1000zł.

dokladnie jest tak jak piszesz kolego

zgloszenie zbycia lub nabycia mozna zglosic prze internet ale trzeba miec profil zaufany lub podpis elektroniczny, mozna listem poleconym poczta lub wrzucic do urny w starostwie lub osobiscie

Opublikowano

@akooo nie bój się elektronicznie załatwiać takich rzeczy. Ja odkąd jest taka możliwość, to do wydziału komunikacji chodzę tylko wtedy, gdy mnie zaproszą (oddanie starych tablic, dokumentów, odbiór nowych), a tak to wszystko online. Mniej się będziesz irytował kolejkami, użeraniem z urzędnikami itd. Tym bardziej, że chodzi o zgłoszenie sprzedaży, czyli po prostu wypełniasz formularze, wysyłasz w załączniku zdjęcie albo skan umowy i zapominasz ;) Nie młóćmy cepami, skoro mamy kombajny :P

Opublikowano

@AroniowyLiść No może masz rację. A na czym polega ten zaufany profil?

Opublikowano

Profilem zaufanym potwierdzasz, że to faktycznie Ty wypełniasz jakieś formularze, bądź przesyłasz dokumenty. Tak, jakbyś się podpisywał pod tym swoim unikatowym podpisem. Ja sobie zrobiłem profil zaufany w banku i potwierdzam dokumenty logując się do banku po przekierowaniu z odpowiedniej strony, np. właśnie przy wysyłaniu wniosków do wydziału komunikacji. Warto rozważyć, bo bardzo ułatwia życie.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, akooo napisał:

A bezpieczne to to.

Bezpieczne, tylko najpierw trzeba założyć taki profil. Nie musi być przez bank, niektóre gminy też zakładają taki profil.

3 godziny temu, akooo napisał:

a nie można upoważnic kogoś?

Można, ale trzeba pobrać odpowiedni wniosek z WK.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
5 godzin temu, deSilva napisał:

Bezpieczne, tylko najpierw trzeba założyć taki profil. Nie musi być przez bank, niektóre gminy też zakładają taki profil.

Można, ale trzeba pobrać odpowiedni wniosek z WK.

I pewnie sam to muszę zanieść

Opublikowano (edytowane)

Nie, takie pełnomocnictwo może zanieść osoba upoważniona. Zresztą druk też może pobrać inna osoba, Ty masz podpisać odpowiednie pełnomocnictwo.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

A oni to jakoś weryfikują czy faktycznie się zgadzam na pełnomocnictwo? 😜

Opublikowano

Nie weryfikują, zweryfikują jak wyjdą jaja ze sfałszowanym podpisem.