Skocz do zawartości

postawienie słupa na polu kwota odszkodowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam na moim polu firma która zakłada internet swiatlowodowy chce na biezacej lini energetycznej dolozyc kabel od internetu oraz postawic nastepny słup na polu , za sam słup jaką kwote mogę żadac od nich za postawienie tego słupa , umowa na 15 lat , oraz jaka kwota za podwieszenie kabli na długosci  115 metrow ? 

Opublikowano

tylko ze te pole to ja mam w innej miejscowosci niz mieszkam , pozatym podwieszenie na obecnej lini to ok ale postawienie słupa nowego to juz bedzie przeszkadzac mi bardzo wiec jaka kwote za postawienie słupa moglbym zadac bo firma nie chce nic zaproponowac , jak jakies grosze by mi mieli dac za postawienie słupa typu 1500 zł to niech sie gonia bo mi ten słup bedzie przeszkadzac , 

Przed chwilą, gosciu506 napisał:

ja uważam że nie ma nic gorszego jak slup na polu jak mogą to niech Ci w granicy ten slup wstawia. A jak wyciągnięsz od nich kasę za slup to Ci wpisze służebność w księgę wieczystą

pytałem wpisu do kesiegi wieczystej ma nie byc bo tego to nie chce , no niby przy rowie maja postawic ten slup ale to i tak bedzie sie zawadzac opryskiwaczem 

Opublikowano

Dobrze przeczytaj co Ci daja do podpisania. Postawienie słupa to jedno a dojazd do niego w przypadku awari? W.umowie powinna się znaleźć wysokość minimalna kabla żebyś tego kombajnem nie zabrał. Jak to jest realizowane z jakiś programow unijnych to możesz walczyć ale jak będą chcieli to i tak postawią. 

Opublikowano

4,5 metra wysokosc kabla by była , a słupy są wiec niech oni sie na nich podpinaja a nie nowy mi chca dostawic i mi zablokuja kawałek pola ze nie bede mógł obrabiac bo blisko słup by stał koło słupa 

Opublikowano

ale skoro stoją już słupy to niech pokombinują i na tych co są postawią ? jaka jest stawka jak 115 metrow beda mi na polu to wieszac ile moge zażądać bo nie orientuje sie w tym 

Opublikowano
55 minut temu, wierzbicka17 napisał:

Wywłaszczą dla dobra publicznego

To zależy czy to firma prywatna czy ma udział kapitału publicznego i czy jest to ich prywatna inwestycja czy dobra publicznego (robią to w ramach wirtualnych powiatów czy tego typu). Jeżeli to prywatna inwestycja to nie mają prawa wywłaszczyć i nic postawić bez Twojej zgody, jeżeli nie  to należy Ci się odszkodowanie ustalane z wykonawcą. Jeżeli nie proponują żadnej kwoty to rzuć z 50 tyś i od tego rozpoczynajcie negocjacje, przy czym nie ustępuj bo na bank będzie służebność przesyłu ze wszystkimi tego konsekwencjami i to albo dożywotnio, albo na okres określony. Wiąże się z tym obniżenie wartości nieruchomości, dodatkowe utrudnienia w korzystaniu z nieruchomości (omijanie słupa przy zabiegach agrotechnicznych) oraz szkody powodowane konserwacją linii. W takim przypadku będą bardziej skłonni do skorzystania z już istniejącej infrastruktury. Pamiętaj też o tym, że w perspektywie czasu słupy napowietrzne linii niskiego napięcia będą usuwane na rzecz linii podziemnych, a jak zostanie światłowód to tych słupów wtedy nie usuną. 

Opublikowano

Pisałem w innym temacie, że energetyka chciała wymienić linię15kV na polach we wsi. Ponieważ nie wyraziłem zgody( a za mną inni) to linię usunęli z pól i zakopali kabel w pasie drogowym. Wywłaszczenie nie przeszło, ani starosta, ani wsa nie wyraził zgody.

Opublikowano
8 minut temu, sylip napisał:

To zależy czy to firma prywatna czy ma udział kapitału publicznego i czy jest to ich prywatna inwestycja czy dobra publicznego (robią to w ramach wirtualnych powiatów czy tego typu). Jeżeli to prywatna inwestycja to nie mają prawa wywłaszczyć i nic postawić bez Twojej zgody, jeżeli nie  to należy Ci się odszkodowanie ustalane z wykonawcą. Jeżeli nie proponują żadnej kwoty to rzuć z 50 tyś i od tego rozpoczynajcie negocjacje, przy czym nie ustępuj bo na bank będzie służebność przesyłu ze wszystkimi tego konsekwencjami i to albo dożywotnio, albo na okres określony. Wiąże się z tym obniżenie wartości nieruchomości, dodatkowe utrudnienia w korzystaniu z nieruchomości (omijanie słupa przy zabiegach agrotechnicznych) oraz szkody powodowane konserwacją linii. W takim przypadku będą bardziej skłonni do skorzystania z już istniejącej infrastruktury. Pamiętaj też o tym, że w perspektywie czasu słupy napowietrzne linii niskiego napięcia będą usuwane na rzecz linii podziemnych, a jak zostanie światłowód to tych słupów wtedy nie usuną. 

zadzwonie jutro i powiem ze na zaden słup zgody nie wyrazam , a za te podwieszenie kabla ile im powiedziec ? 

Opublikowano

@warchest  podwieszenie 4,5m nad ziemią kabla to zdecydowanie za mało. Duży kombajn ma prawie 4m wysokości a jak otworzy klapy zbiornika ziarna, to wysokość wzrośnie do ponad 4,5m.

Jak firma chce przeprowadzić kabel przez pole, to tylko pod ziemią i to na głębokości minimum 1m.

15 minut temu, jacek1296 napisał:

Pisałem w innym temacie, że energetyka chciała wymienić linię15kV na polach we wsi. Ponieważ nie wyraziłem zgody( a za mną inni) to linię usunęli z pól i zakopali kabel w pasie drogowym. Wywłaszczenie nie przeszło, ani starosta, ani wsa nie wyraził zgody.

U mnie też energetyka chciała wymieniać i modernizować linię ale kilku właścicieli się niezgodziło i inwestycję wstrzymano na bliżej nieokreślony czas.