Skocz do zawartości

Czy mogę wykupić polisę oc na poprzedniego właściciela?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Polisę wykupujesz na swoje nazwisko II w niej jest wpisany numer VIN i rejestracyjny na kogo pojazd jest zarejestrowany ubezpieczyciela nie interesuje. To się nie zmieniło. 

Opublikowano
9 minut temu, rafal3939 napisał:

polise kupujesz z dniem umowy na siebie, To co było wczesniej nie interesuje cię, moze być niezapłacone, poprzedni właściciel odpowiada za to

Tak, tylko ja ten traktor dostałem od ojca on go kupił x lat temu i nie przerejestrował kilka lat wstecz płacił oc na poprzedniego właściela a teraz traktor stoi w stodole i nie ma oc i czy mógł bym wykupić oc na poprzedniego właściciela?

Opublikowano

przerwa w opłatach. Fundusz Gwarancyjny może się upomnieć o swoje. tylko pewno ten na którego ciągnik nie żyje?

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

przerwa w opłatach. Fundusz Gwarancyjny może się upomnieć o swoje. tylko pewno ten na którego ciągnik nie żyje?

no nie żyje

Opublikowano

Miałem taką sytuację z autem - kupiłem od kolesia, który kupił je od swojej siostry. Na kwicie on był właścicielem, w praktyce używała go cały czas jego siostra i ona go ubezpieczała. No i lipa jest tego typu, że on jako nowy właściciel powinien przepisać ubezpieczenie na siebie. Nie zrobił tego, więc po wygaśnięciu jej polisy i nie przedłużeniu przez niego, w praktyce auto jest nieubezpieczone, pomimo że nawet jak sprawdzisz na stronie fg widnieje, jako ubezpieczone. W razie kolizji byłby problem. 

Opublikowano

ale tu dokument jest na tego co ubezpieczyć ma z za grobu.

Opublikowano
41 minut temu, adrian napisał:

Tak, tylko ja ten traktor dostałem od ojca on go kupił x lat temu i nie przerejestrował kilka lat wstecz płacił oc na poprzedniego właściela a teraz traktor stoi w stodole i nie ma oc i czy mógł bym wykupić oc na poprzedniego właściciela?

Jeżeli kupił na umowę i tylko nie przerejestrował to musi to zrobić wykupując teraz polisę jak jest przerwa to oczywiście fundusz może się zgłosić ale nie musi i zapłacisz nieraz tyle że ciągnik tyle nie wart aczkolwiek najdrożej jest za samochody ja kiedyś za parę lat za przyczepę 500zł zapłaciłem teraz też 3 miechy przegapiłem to już prawie rok i nic nie przyszło może za mało atrakcyjna stawka albo czas 5 lat na to chyba mają

Opublikowano
adrian napisał:

2 minuty temu, pafnucy napisał:

no nie żyje

kto Ci sprzeda ubezpieczenie na trupa?

Opublikowano

a nie wiem. tylko dopytałem o sytuację.

najlepiej to chyba odszukać zaginioną umowę kupna.  albo przesądek jak się da.

Opublikowano
36 minut temu, yaro_1 napisał:

A badania techniczne są? Co ci z OC bez przeglądu. A umowę OC pisałbym na siebie, a nie na inną osobę, tym bardziej zmarłą 

A na przykład to , że za brak przeglądy dostajesz mandat np . 200 zł , a za brak OC coś koło 4000 zł

Opublikowano

Moge się mylić, ale w przypadku braku aktualnego oc, kierowane jest pismo do funduszu gwarancyjnego i to on wymierza  kare. A za brak przeglądu masz zatrzymany dowód rejestracyjny i najczęściej 5 stów mandatu. Chyba, że jakaś błaha sprawa, typu jakiś dzień po przeglądzie itp

Opublikowano

Masz w ogóle tą umowę między poprzednim właścicielem a ojcem? Ogólnie chcąc to zrobić legalnie to trochę lipa. można ryzykować jak jest umowa i ubezpieczać na ojca, jak w ciągu roku fundusz nie sprawdzi to będzie ok- sprawdzają tylko poprzedni rok ale nie zawsze.

Opublikowano

mandaty to jedno, w razie wypadku gdy nie masz przeglądu, to OC nic nie daje, płacisz z własnej kieszeni bo ubezpieczyciel powie że pojazd nie był dopuszczony do ruchu, po drugie nie wiem czy może zawrzeć polise OC na pojazd bez ważnych badań, moja agentka, u której ubezpieczamy nasze pojazdy zawsze o to pyta, niech by zostało dwa dni do przeglądu ale oficjalnie pojazd był sprawny

Opublikowano (edytowane)

Nie prawda pojazd zarejestrowany musi mieć oc nie musi mieć badań bo może być nie używany np.wycofany z ruchu tak było z przyczepą ciężarową którą kupiłem ważna polisa badań brak a tablica w wydziale komunikacji jako wycofana z ruchu jak ją kupowałem człowiek przywrócił do ruchu odebrał tablice i dowód chyba razem i dalej na badania i po sprawie. Tak więc można a co do polisy to jest taka opcja ubezpieczający i ubezpieczony czyli ubezpieczający jest akurat posiadacz pojazdu (bo żyje) a ubespieczony jest właściciel czyli nieboszczyk jak to ma się do legalności nie wiem ale sie da.

Edytowane przez sznajdik
Opublikowano (edytowane)

Nie ma kary teraz za brak przeglądu technicznego, zabierają dowód elektronicznie i na przeglądzie Ci to odwieszają.

Co do OC to nie ma sensu wykupywać puki nie jesteś prawnym właścicielem. Szukaj umowy, jak nie znajdziesz to idź do rodziny zmarłego i może ona ma drugą albo może się uda ''odtworzyć '' z datą przedsmiertną. Idziesz do skarbówki i tam zapłacisz karę za  spóźnienie się z podatkiem od wzbogacenia, chyba Max 300zl plus 2% od wzbogacenia. Dalej na przegląd i do WK. i dopiero w ten sam dzień co dostajesz DR musisz wykupić polisę. Jeśli jest pojazd starszy niż 30 lat to nie ma obowiązku ciągłości OC i FG się nie doczepi. Wiem bo co jakiś czas rejestruje stare motocykle. Ale ogólnie co urząd to inną interpretacja przepisów. 

I jeszcze jedno. Ostatnio nie miałem Oc na D 47 , kupiłem i nie przepisane polisy, gdzieś mi to umknęło i nie było ubezp. około roku. Zadzwoniłem do kolegi w ubezpieczalni i powiedział że da się to naprawić. Jak to nie wiem, nie zapłaciłem więcej niż normalne ubezpieczenie.  

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
14 godzin temu, yaro_1 napisał:

A badania techniczne są? Co ci z OC bez przeglądu. A umowę OC pisałbym na siebie, a nie na inną osobę, tym bardziej zmarłą 

przeglądu nie ma ale oc musić być a przegląd niekoniecznie. Umowę oc pisałbym na siebie

Opublikowano

Umowę musisz spisać z prawnym właścicielem - pewnie ktoś odziedziczył majątek po tym człowieku ( o ile wiesz kto to ). Druga sprawa to co piszecie o polisie OC to napiszę od siebie tylko tyle - każdy agent wystawi Ci polisę na co tylko chcesz, problem zaczyna się jak trzeba będzie z niej skorzystać - zaraz będzie niezgodność danych ze stanem faktycznym itd :P

Opublikowano

Dokładnie tak moja żonka wystawiała polisę na simsona dla brata ciotecznego który był zarejestrowany na jego matkę z nazwiskiem panieńskim a ten dowód to był taki na który się jeszcze badań nie robiło i jeździ do dziś braciak mówi póki policja nie złapie i nie każą zmienić on nie chce zmieniać zeby co rok badań nie robić. To jest dopiero temat