Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

krótka piłka:

czy można jeszcze przeprowadzić zmianę działek(wniosek o płatność nie składany, nie robione po prostu nic od otrzymania decyzji)

są 2 powody: pierwszy to:

-że mam trochę namieszane w działkach(wpisane łąki, wpisane to co nie jest własnością rodziców ale biorą na to dopłaty(stąd ten błąd robiącego wniosek))

-trafiło mi się 13ha w dzierżawę(wydzierżawiający bez problemu zgadza się żebym te +25% dopłat brał sobie, dochodzi jeszcze materiał siewny i paliwo)

Opublikowano (edytowane)

"Komitet monitorujący PROW 2007-2013 zaakceptował przesunięcie dodatkowych 23 mln euro na premie dla młodych rolników. Decyzja oczekuje teraz na zaakceptowanie przez KE. Przesunięte pieniądze wystarcza na ok. tysiąc dodatkowych wniosków. W sumie więc można spodziewać się, że po przesunięciu wystarczy pieniędzy na ok. 8 700 wniosków. Mimo to wciąż ok. 14 tys wniosków pozostanie na "białej" liście. Czy Wy również złożyliście wnioski? Na co chcecie przeznaczyć pieniądze?"

Cytat z oficjalnego konta Top Agrar na Facebooku. Czyli to prawda co niektórzy tu pisali, ciekawe ile tej komisji się zejdzie i ile jeszcze dorzucą i czy w ogóle dorzucą.

Edytowane przez mlodyhef
Opublikowano

skoro rekomendowali konkretna ilosc srodkow to kwota na pewno nie wzrosnie.

poza tym starczy to na okolo 900 wnioskow a nie 9000, nauczcie sie liczyc 

Opublikowano

@Freetaxi mam problem, mianowicie nie jestem pewien jakie szerokości maszyn wpisałem we wniosku :ph34r: Czy osoba prowadząca mój wniosek jest w stanie na tym etapie podać mi te szerokości, czy może już nie zajmuje się moim wnioskiem?? Strasznie głupia sprawa, ale po prostu zapomniałem, a nie mam jak sprawdzić bo byłem wzywany na poprawki w związku z tym właśnie, że nie było wpisanych szerokości... Pytam żeby nie wyjść na głupka jak zadzwonię do faceta ;)

I czy w ogóle jest się czym martwić jeśli chodzi o różnicę między 2,4, a 2,6 m szer roboczej??

Kobieta która mi prowadziła wniosek zasugerowała żebym wpisał zakres szerokości agregatu wiec wpisałem od 3 do 4,5  ;) ARiMR Białystok

Opublikowano

Freetaxi a jak wygląda sprawa tego typu: rolnik ma umowe dzierżawy potwierdzoną w gminie a biznesplan zakłada zakup gruntów rolnych a wydzierżawiający chce dzierżawcy grunty sprzedać. Czy najpierw rozwiązać umowę dzierżawy a potem kupno i notariusz czy od razu notariusz i z głowy?

Opublikowano

krótka piłka:

czy można jeszcze przeprowadzić zmianę działek(wniosek o płatność nie składany, nie robione po prostu nic od otrzymania decyzji)

są 2 powody: pierwszy to:

-że mam trochę namieszane w działkach(wpisane łąki, wpisane to co nie jest własnością rodziców ale biorą na to dopłaty(stąd ten błąd robiącego wniosek))

-trafiło mi się 13ha w dzierżawę(wydzierżawiający bez problemu zgadza się żebym te +25% dopłat brał sobie, dochodzi jeszcze materiał siewny i paliwo)

zgodnie z wytycznymi, młody rolnik powinien prowadzić produkcję zgodnie z określoną strukturą produkcji a nie powierzchni.

oznacza to, ze w biznesplanie możesz mieć wpisane 20ha, a na wiosnę trafia ci się 13 ha na jeden albo kilka sezonów uprawy. możesz je dopisać, zachowując strukturę produkcji +/-30%.

w pierwszym przypadku zmiana jest  nawet konieczna, bo rodzice nie przepiszą ci nie swojej własności.

w drugim możesz wpisać do dopłat nawet bez umowy, byle zachować strukturę produkcji z biznes planu +/-30%.

Opublikowano (edytowane)

"Komitet monitorujący PROW 2007-2013 zaakceptował przesunięcie dodatkowych 23 mln euro na premie dla młodych rolników. Decyzja oczekuje teraz na zaakceptowanie przez KE. Przesunięte pieniądze wystarcza na ok. tysiąc dodatkowych wniosków. W sumie więc można spodziewać się, że po przesunięciu wystarczy pieniędzy na ok. 8 700 wniosków. Mimo to wciąż ok. 14 tys wniosków pozostanie na "białej" liście. Czy Wy również złożyliście wnioski? Na co chcecie przeznaczyć pieniądze?"

Cytat z oficjalnego konta Top Agrar na Facebooku. Czyli to prawda co niektórzy tu pisali, ciekawe ile tej komisji się zejdzie i ile jeszcze dorzucą i czy w ogóle doroby oby

oby to była racja

Edytowane przez cebula440
Opublikowano

ja też będę musiał porobić zmiany działek....z tym nie ma problemu...jednakże chcę również zmienić cały profil działalności tj z typowo roślinnej na mieszaną->rośliny przeznaczone pod paszę dla zwierząt- bydło. Od nowej perspektywy dopłat mają być dopłaty do bydła max do 30 sztuk, a więc dostałbym 30 sztuk młodych[tzw stado ruchome] od rodziców---szkoda aby dopłaty przepadły :) Zmianie ulegną również inwestycje, struktura zasiewu, dojdzie stara obora od rodziców. Rozumiem, iż wystarczy odpowiednio argumentowany wniosek do dyrektora OR?

Opublikowano

Dzięki @Freetaxi ;)

Kobieta która mi prowadziła wniosek zasugerowała żebym wpisał zakres szerokości agregatu wiec wpisałem od 3 do 4,5  ;) ARiMR Białystok

To ten sam oddział ;) Mi też tak powiedział, ale nie jestem pewien jaką górną granicę wpisałem... A wolę teraz się upewnić niż potem biegać i się tłumaczyć...

Opublikowano

Złożyłem deklarację o uzupełnieniu wykształcenia - studia podyplomowe (180km od domu). Trafiła się opcja zrobienia kursu kwalifikacyjnego (20km od domu).

Czy mogę to w jakiś sposób zmienić? Czy muszę informować agencję?

Opublikowano

Panowie, czy w KRUSie trzeba zarejestrować wszystkie umowy dzierżawy aby się ubezpieczyć i aby wszystko było w porządku dla ARiMR, czy wystarczy, że zarejestruję umowę  np tylko z jedną osobą?

z góry dzięki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v