Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam pytanie. Czy można dostać premie młodego rolnika w taki sposób. Np Ojciec przepisuje na mnie ziemie a ja studiuję dziennie , szkołę rolniczą zrobiłbym zaocznie w ciągu 2 lat Dałoby się?????

Opublikowano

Tzn. chcesz po otrzymaniu premii dalej się uczyć-z tego co wiem to dzienne by odpadały.Dostajesz kasę i gospodarstwo to masz na nim pracować.Lepiej idź do jakiegoś doradcy powiatowego czy kogo tam masz pod ręka od takich spraw i się dopytaj.Ja dalej nie kontynuowałem nauki na studiach to i w temat się nie zagłębiałem -ale coś tam zasłyszałem,że nie tylko to było w 2011 to może coś zmienili.

Opublikowano

a czy mozna wziasc mlodego rolnika gdy ma sie tylko ziemie dzierzawiona bez zadnych wlasnych hektarow? bo jesli mialbym np 15 hektarow czyli powyzej wojewodzkiej i krajowej i chcialbym mlodego rolnika to mozna skorzystac? z tej premii bym np kupil 2 hektary ziemi z tej dzierzawionej

Opublikowano

Ale mi chodzi o to czy można studiować dziennie??

Prawnego i oficjalnego stanowiska Ci nie podam, ale dużo jest takich osób, które są studentami dziennymi z wziętym Młodym Rolnikiem. Tylko prawdopodobnie te osoby najpierw wzięły MR, a później poszły na studia. Sam mam kilku kolegów, którzy są w takiej sytuacji, z tym, że oni pracują na tych gospodarstwach a nie przykladowo Ty się uczysz, a ojciec robi :) Ale też radziłbym się dopytać kogoś obeznanego, jak to z tym jest.

Opublikowano (edytowane)

Witam, pewnie sie już powtórze, ale może ktoś mi jasno i szybko odpowie. Zakupiłem na młodego rolnika przyczepe 3,5t. Pytanie brzmi: Czy muszę ją zarejestrować??? W wydziale komunikacji uzyskałem odpowiedź, że nie jestem zobowiązany do rejestracji pojazdu w tym przypadku przyczepy, natomiast w agencji upierają się że muszę mieć zarejestrowaną bosprawdzili sobie na mapkach w internecie i widać tam, że moje dwie działki z czterech jakie mam, są oddalone od gospodarstwa i dojazd do nich jest drogami publicznymi. Od producenta przyczepy uzyskaem informację, ze w jego województwie (małopolska), osoby które też zakupiły od niego przyczepy nie musiały przedstawiać dowodów rejestracyjnych w agnecji. Z góry dzięki za odpowiedź.

Mam pytanie. Czy można dostać premie młodego rolnika w taki sposób. Np Ojciec przepisuje na mnie ziemie a ja studiuję dziennie , szkołę rolniczą zrobiłbym zaocznie w ciągu 2 lat Dałoby się?????

A w czym problem? Przecież nikt Ci nie zakaże poszerzania swojej wiedzy. To jest twoja włana chęć, że chcesz studiować i poszerzać swoje kwalifikacje. Żyjemy w wolnym kraju i w wolnym dostępie do nauki. Przecież studiowanie nie ogranicza cie od pracy w gospodarstwie. Można jedno z drugim pogodzić.

Edytowane przez Krzysiek89
Opublikowano

Czy jak wydzierżawie gospodarstwo i wezme Mr to moge póżniej normalnie pracować ?

Czy jak wydzierżawie gospodarstwo i wezme Mr to moge póżniej normalnie pracować ?

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie MR. Moja żona pracowała od ukończenia szkoły zawodowo przez okres 5lat. aktualnie traci pracę z końcem kwietnia. posiadamy gospodarstwo ok 12h nabyła je przed ukończniem 18lat. pytanie brzmi czy będę mógł na nią wziąć MR? A dodam jeszcze że cały czas bierzemy doplaty bezpośrednie.

Opublikowano

kurcze ale u mnie jest troszkę inna sytuacja.. najlepiej zadzwonie do gościa który zajmuje się dotacjami i wtedy wszystko będzie jasne.. jak się dowiem wszystkiego to z pewnością napiszę jak na taką sytuację patrzy agencja

Opublikowano

Po pierwsze(jak zwykle) nie ma żadnych naborów, ani nie jest znany tarmin takowych. wiec po co spekulowac? W przyszłym roku wchodzi nowy budzet, nowe programy i nowe warunki. Na starych zasadach było to rok albo dwa od przejecia gospodarstwa(ale tez w zaleznosci od naboru).

Opublikowano

Panowie mam pytanko, w tym roku kończe studium policalne Techik architekruty krajobrazu. Czy w czerwcu musz zdawać egz końcowy czy wystarczy świadectwo ukończenia szkoły?? Na wniosku mam napisane ukończenie tego technikum bez zdawania egzaminu końcowego.

Opublikowano

Witam. Muszę wysłać świadectwo o ukończeniu szkoły. Z tego co rozumiem to ma być wysłane do warszawy i czy to musi być oryginał czy kserokopia wystarczy? Czy coś musi być konkretnego dopisane na kopercie itd?

Opublikowano

witam

mam pytanie

czy w poprzedniej sredniej krajowej ziemi do młodego rolnika zaliczały sie stawy zbiorniki retencyjne?

wykopałem 0,5h zbiornik retencyjny i teraz nie bede miał sredniej krajowej nie wiem czy to sie zalicza.

Opublikowano

Panowie mam pytanko, w tym roku kończe studium policalne Techik architekruty krajobrazu. Czy w czerwcu musz zdawać egz końcowy czy wystarczy świadectwo ukończenia szkoły?? Na wniosku mam napisane ukończenie tego technikum bez zdawania egzaminu końcowego.

Kilka stron temu była dyskusja na ten temat i koledzy słusznie pisali że wystarczy tylko ukończenie szkoły, bez egzaminu końcowego

Opublikowano

Witam, ja mam pytanie odnośnie tytułu wykwalifikowanego traktorzysty, a mianowicie, czy dokumentem potwierdzającym ten tytuł jest prawo jazdy kat. T ?????

Proszę o odpowiedź, pilnie

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v