Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy aplikowal ktoś rsm opryskiwaczem biarskim z dysza taka jak na zdjęciu i kryza 0.8 ciagnik c330 i mam pytanie jakie cisnienie jaki bieg i ile obrotów, żeby wylać około 200l

unnamed.jpg

Opublikowano
51 minut temu, Grzechooo napisał:

kryza 1.2, bieg 4, ciśnienie 2bar i powinno Ci wyjść ok 200l.

Ale jeszcze zależy jaka długość lanc opryskiwacza.

12m A jak myślisz ile obrotów?

1 godzinę temu, robi57362 napisał:

wejdz na strone agroplastu tam jest fajna tabela wydajności. i radzę zmienic kryze na 1.2 bo duże cisnienie powiduje poparzenia roślin a 2 terenowa nie chce ci sie pewnie jeździć

Nie potrafię znaleźć tego

Opublikowano

Ja pryskam przy obrotach ok 2000 i też mam 12m i wychodzi mi ok 200l/ha. Tylko dysze mam inne ale mój pierwszy raz był na takich jak zdjęcie w pierwszym poście ale przewierciłem te otworki w nich wiertełkiem 3mm bo w każdej dyszy miałem inne rozmiary. Jak te otwory są za małe to będzie sikać a to ma dawać duże krople. A! i jeszcze podnoszę wysoko lance tak aby krople rsm z większą siłą spadały.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Ja pryskam przy obrotach ok 2000 i też mam 12m i wychodzi mi ok 200l/ha. Tylko dysze mam inne ale mój pierwszy raz był na takich jak zdjęcie w pierwszym poście ale przewierciłem te otworki w nich wiertełkiem 3mm bo w każdej dyszy miałem inne rozmiary. Jak te otwory są za małe to będzie sikać a to ma dawać duże krople. A! i jeszcze podnoszę wysoko lance tak aby krople rsm z większą siłą spadały.

Tez 30 pyrskales? 

Opublikowano
marekc napisał:

Lanc się nie podnosi za wysoko żeby wiatr nie rozbijał kropel na drobne 

Ekspertem nie jestem, ale na szkoleniach ludzie z grupy azoty mówili że jak kropla będzie miała większą prędkość to spłynie z rośliny. Ja podnoszę wysoko i jest ok, ale zaznaczam jestem hobbystą.

Godzio napisał:

Tez 30 pyrskales?

Tak, i używam rsm od 5 lat.

Opublikowano
35 minut temu, Grzechooo napisał:

Ekspertem nie jestem, ale na szkoleniach ludzie z grupy azoty mówili że jak kropla będzie miała większą prędkość to spłynie z rośliny. Ja podnoszę wysoko i jest ok, ale zaznaczam jestem hobbystą.

Tak, i używam rsm od 5 lat.

Ja pierwszy raz jest duża różnica?

36 minut temu, tomek1974 napisał:

ciapkiem pryskam 5 ciśnienie 2 bar kryza 1 mm =200kg na ha .pierwszy raz najlepiej zalać wodą 

Tez o wodzie słyszałem 

Ja mam kryza 0.8 i nie wiem czy nie za mala

Opublikowano

Ja to trochę kombinuję, nie używam tylko rsm, testuję na różne sposoby. Rsm działa szybko efekt jest widoczny po paru dniach. Przy kryzie 0,8 wylejesz o 1/3mniej niż przy 1,2. Czyli z kryzą 0,8 wyjdzie Ci ok 140l.

I jeszcze jedno, jak pierwszy raz będziesz używał rsm to miej na uwadze że 200l rsm32 to tak jakbyś rozsiał 250kg saletry puławskiej jeżeli chodzi o czysty składnik.

Opublikowano
50 minut temu, Godzio napisał:

Ja pierwszy raz jest duża różnica?

Tez o wodzie słyszałem 

Ja mam kryza 0.8 i nie wiem czy nie za mala

to podnieś ciśnienie spróbuj na 3 bar i jak pisali wcześniej przy rsm przestaw się na kg to nie będziesz się mylił   

Opublikowano
7 godzin temu, Grzechooo napisał:

Ja to trochę kombinuję, nie używam tylko rsm, testuję na różne sposoby. Rsm działa szybko efekt jest widoczny po paru dniach. Przy kryzie 0,8 wylejesz o 1/3mniej niż przy 1,2. Czyli z kryzą 0,8 wyjdzie Ci ok 140l.

I jeszcze jedno, jak pierwszy raz będziesz używał rsm to miej na uwadze że 200l rsm32 to tak jakbyś rozsiał 250kg saletry puławskiej jeżeli chodzi o czysty składnik.

Ja będę 27 dawal

7 godzin temu, tomek1974 napisał:

to podnieś ciśnienie spróbuj na 3 bar i jak pisali wcześniej przy rsm przestaw się na kg to nie będziesz się mylił   

Nie rozumiem  dlaczego na kg A nie na litry?

Opublikowano

Nie ma rsm27 tylko jak już 28 chyba że sobie sam rozcieńczysz. I teraz tak jak masz rsm 28 to 100l rozrworu waży 128kg i z tej wagi liczysz 28% to wychodzi 35,84 kg czystego składnika. Jednakże jak nie masz doświadczenia to jednak radziłbym zastosować 32.

Opublikowano

Grupa Azoty PUŁAWY poleca wykorzystać do tego celu prostą metodę i prosty wzór. Ilość wody (Lw) w litrach potrzebną do rozcieńczenia RSM 32 proc. N i 30 proc. N do zawartości 28 proc. N, a więc do gęstości 1,28 kg/dm3, oblicza się w sposób następujący: Lw = RSM 32 proc. N (w litrach) x 0,189 Lw = RSM 30 proc. N (w litrach) x 0,091

czyli tak jak piszesz ok 18l. Aczkolwiek ja bym więcej jak 15l nie dawał. I pamiętaj żrby najpierw nalać wody a potem roztwór. Też kiedyś rozcieńczałem ale juz jakiś czas nie rozcieńczam, stoi sobie w garażu i nic mu się nie dzieje.