Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam w obrębie do 10km. 5 skupów i o spadek cen martwić się nie muszę bo między skupami b. duża konkurencja jest.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

Nie każdy jest taki głupi by wszystko bunkrować i karmić robaka a zadłużać się na kolejną odnowę produkcji. Niektórzy głupi kupili nawozy parę stów taniej jakiś czas temu oddadzą teraz rzepak po cenie dnia i zapłacą za nawozy i wyjdzie tak jakby kupili nawóz teraz czy za tydzień lub dwa ale nie muszą bunkrować towaru z zadzieją że może cena wzrośnie albo coś z towarem się stanie albo jak to w żniwa cena zacznie spadać. I kto jest w lepszej sytuacji? ten co sprzeda czy ten co przerzuca?

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano

Z tym to zawsze jest, że na dwoje babka wróżyła. Tu nie ma żadnych twardych reguł, ani co do cen nawozów, ani do cen płodów rolnych.

Już miałem tak, że wywaliłem do stodoły 100 ton pszenicy, w żniwa była po 700, w lutym i marcu wywiozłem 90 po 720 i jeszcze doszedł koszt gazowania.
Nawet nie starczyło na prąd do dmuchawy, nie licząc mojej roboty, brata i ojca. W innym roku w żniwa po 620 i sapanie że grzyb, po czym w lutym ta sama pszenica po 900, a roboty dużo mniej.

W tym roku rzepak sprzedaje prosto z pola, a pszenica w całości na magazyn. Z jęczmieniem zobaczymy jak się potoczy sytuacja, w tej chwili jest obawa ze pójdzie pod talerzówkę 😞

Opublikowano
12 minut temu, sznajdik napisał:

Nie każdy jest taki głupi by wszystko bunkrować i karmić robaka a zadłużać się na kolejną odnowę produkcji. Niektórzy głupi kupili nawozy parę stów taniej jakiś czas temu oddadzą teraz rzepak po cenie dnia i zapłacą za nawozy i wyjdzie tak jakby kupili nawóz teraz czy za tydzień lub dwa ale nie muszą bunkrować towaru z zadzieją że może cena wzrośnie albo coś z towarem się stanie albo jak to w żniwa cena zacznie spadać. I kto jest w lepszej sytuacji? ten co sprzeda czy ten co przerzuca?

Można pisać kontrakt i wtedy bilans wychodzi na +

Opublikowano
1 godzinę temu, PanPawel napisał:

Ja 2

To po 1600 ja od was zabiorę

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

kazdy "głupi" który musi. ja będę pierwszy

Głupi sprzeda a chytry będzie czekał na 3 tysiące.Głupi będzie miał kasę w kieszeni a chytry sraczkę kiedy to sprzedać bo ceny jeszcze nie ma

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek2209 napisał:

Głupi sprzeda a chytry będzie czekał na 3 tysiące.Głupi będzie miał kasę w kieszeni a chytry sraczkę kiedy to sprzedać bo ceny jeszcze nie ma

"Polak chce żeby szybko sprzedać, Niemiec żeby nie stracić, a Żyd żeby zarobić." 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sznajdik napisał:

odpowiem Ci w najlepszej sytuacji jest ten co nic nie ma. pieprzyć można przy 10 ha, przy większej skali to trochę to wszystko trzeba mieć poukładane.

Każdy ryzykuje bo nie wiemy co będzie jutro.

3 godziny temu, slawek2209 napisał:

Co wy z tą sraczką, przechowuje ten co ma kasę, i sraczki raczej u niego brak.

ludzie inwestują, na giełdach w kruszce w waluty i co każdy zasrany chodzi

opowiem wam taką opowieść : W latach 70 było trzech kolegów i każdy miał po dolarze, jeden schwał w poduszkę, drugi zainwestował w jakąś akcję, trzeci kupił złoto.

spotykają się po trzydziestu latach i pierwszy wyciąga dolara drugi 100 , a trzeci 1000

Edytowane przez pawelek98
  • Like 1
Opublikowano
41 minut temu, PanPawel napisał:

To zakładasz że po tyle będzie w żniwa że tyle oferujesz czy szukasz lamusa?

Nie zakładam i nie oferuje i nie szukam lamusa. Wiem że jak cena spadnie poniżej 2 nie sprzedam kg.

Opublikowano

Rzepaku się tak łatwo nie magazynuje jak zboża. tym bardziej przy tegorocznej pogodzie. Słońce deszcz i tak na zmianę. Rzepak się będzie obsypywał i porastal. Trudno będzie ukosic suchy i nadający się do magazynowania. Zakłady chcą kontraktować wielokrotności 25 ton. Jak będziesz miał 35 ton to potem jest problem z transportem. Pisze tu o kontraktacji w zakładach tłuszczowych a nie u pośrednika. 

Opublikowano

Piszesz głupoty pól dnia pogody i rzepak suchy do koszenia ,pszenica potrzebuje minimum 3 dni

Opublikowano
3 godziny temu, kibix napisał:

Rzepaku się tak łatwo nie magazynuje jak zboża. tym bardziej przy tegorocznej pogodzie. Słońce deszcz i tak na zmianę. Rzepak się będzie obsypywał i porastal. Trudno będzie ukosic suchy i nadający się do magazynowania. Zakłady chcą kontraktować wielokrotności 25 ton. Jak będziesz miał 35 ton to potem jest problem z transportem. Pisze tu o kontraktacji w zakładach tłuszczowych a nie u pośrednika. 

Trochę nieprawda, bo 35t jak najbardziej Ci zakontraktuje praktycznie każdy, tylko chodzi o transport.. miewałem tak, najlepiej wtedy transport po swojej stronie mieć. 

Ja mam za mały areał aby kontraktować, giełdy na zielono to może na żniwa będzie po 2,5k netto, wówczas bym raczej sprzedał 

Opublikowano

JA MAM obawy że 561 euro będzie przekroczone do końca miesiąca więc bym raczej obecnie szukał ceny dnia, poza tym pogoda zbyt przewrotna w tym roku...

Opublikowano
26 minut temu, skywalker89 napisał:

Trochę nieprawda, bo 35t jak najbardziej Ci zakontraktuje praktycznie każdy, tylko chodzi o transport.. miewałem tak, najlepiej wtedy transport po swojej stronie mieć. 

Ja mam za mały areał aby kontraktować, giełdy na zielono to może na żniwa będzie po 2,5k netto, wówczas bym raczej sprzedał 

Dokładnie tak napisałem że chodzi o transport, więc nie wiem gdzie Ty widzisz nieprawdę.

Ja w tym roku rzepak sprzedaje od razu. Cenna jest stosunkowo wysoka w porównaniu z cenami innych zbóż. Lepiej przetrzymać pszenicę jęczmień.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v