Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na obecną chwilę nie ma taniego nawozu , bo czy kupisz tą potafoske czy inny bardziej skoncentrowany nawóz , to cena czystych składników będzie zbliżona , na plus pewnie dla nawozów wysokoskoncentrowanych .

Opublikowano

Potafoska względem zeszłego roku podrożała niewiele według innych nawozów

Muszę Ci przyznać rację bo Polifoska 8 ma składniki x2 i idącą za tym cene też x2 (2130- 2240) no i jeszcze mamy 8% azotu którego w Potafosce nie ma wcale

Zawsze się rozsiewało te 200 nawet 300kg jakiegoś NPK a przy dzisiejszych cenach portfel nie chce się otwierać. No chyba że poświęcić hektar 100 kg Polifoski 8 ale to nie wiem czy mój rozsiewacz ze chce tak skromnie prószyć 😄

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Saletra lubelskie Radzyń Podlaski

Domijański 1540

Duda 1490

Mazurek 1380

Co myślicie o Potafosce???

10,5% fosforu rozpuszczalnego w wodzie, 13% potasu, 13% wapnia, 4% magnezu, 22% siarki

To wszystko za 1100zł/t 

Pod owies jedynie .

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Agrolok ultra 8 2100 brutto 

dominator plus Agrii. 2150 netto

Ultra goni  Polifoskę czyli drogo i nie widać obniżek a co się będzie działo jak czas dopłat będzie .

Opublikowano

Niby tak ale jak mam dać za dominatora nie wiadomego pochodzęnia 2100 netto a za ultre 2100 brutto to ultra jest lepsza . Wszystko drogie niestety . Miałem dawać oszczędnie ale zasobności niskie i szkoda marnować rok. 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Niby tak ale jak mam dać za dominatora nie wiadomego pochodzęnia 2100 netto a za ultre 2100 brutto to ultra jest lepsza . Wszystko drogie niestety . Miałem dawać oszczędnie ale zasobności niskie i szkoda marnować rok. 

Aby nie było tak że zakupimy drogi nawóz pod jesienne zasiewy a zboże na przyszłe żniwa stanieje to by była wtopa .

Opublikowano

a co myślisz że będzie po 1000 - prędzej po 600 a oczy wszystkim się otworzą się za kilka lat  bruksela pod płaszczykiem eko dołoży do diesla podatek nawozy podatek a jak dołożą jeszcze zus to niektórzy nie będą mieli na sznur żeby się powiesić 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Aby nie było tak że zakupimy drogi nawóz pod jesienne zasiewy a zboże na przyszłe żniwa stanieje to by była wtopa .

To żeś się obudził a nie było tak że pod zeszłoroczne zasiewy kupiłeś tanio npk i azot a zboże sprzedałeś drogo? teraz kupujesz nawozy drogo i sprzedasz zboże tanio (oby nie) w przyrodzie równowaga musi być

Opublikowano

Ja nie płacę to się opłaca. Fajny efekt,daję taki przefermentowany. 

Opublikowano
55 minut temu, RU68 napisał:

a co myślisz że będzie po 1000 - prędzej po 600 a oczy wszystkim się otworzą się za kilka lat  bruksela pod płaszczykiem eko dołoży do diesla podatek nawozy podatek a jak dołożą jeszcze zus to niektórzy nie będą mieli na sznur żeby się powiesić 

41 minut temu, sznajdik napisał:

To żeś się obudził a nie było tak że pod zeszłoroczne zasiewy kupiłeś tanio npk i azot a zboże sprzedałeś drogo? teraz kupujesz nawozy drogo i sprzedasz zboże tanio (oby nie) w przyrodzie równowaga musi być

A od czego są związki rolnicze , minister rolnictwa jakiś Puda , przecież jak nie będzie opłacalności to wieś pogoni PIS ,ta inflacja to już jest nie do zniesienia mam na myśli min. nawozy , maszyny , pokrycia dachowe , drewno konstrukcyjne . Jedyna szansa jest w magazynowaniu zboża w tym roku i sprzedaż styczeń , luty , marzec 2022 rok po 1000 zł tona .

Opublikowano

Takiś pewny zysku weź milion kredytu skup i masz biznes. A co do cen- demokracja i gospodarka rynkowa to jest odpowiedź to popyt kreuje ceny a nie związki czy minister rolnictwa

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, m3tysek napisał:

Witam stosował ktoś tarnogran 5 10 25, dobrze się rozsiewa oraz czy się mocno pyli?

Cena 1390brutto

IMG_20210722_092857.jpg

Skąd wiesz że pyli ? stosowałem go 2 sezony pyli mocno, słaba rozpuszczalność , jest dość popularny w mojej okolicy , biorą go pod buraki , rzepak no i zboża ja  na razie do niego nie wracam .

Skąd ten Salmag , Kędzierzyn czy Tarnów ? 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

Wiadomości Rolnicze podały dziś że rolnicy po raz pierwszy od lat nie obserwują sezonowej obniżki nawozów azotowych i NPK , kto i co za tym stoi ? z wypowiedzi w felietonie wynika że są duże obniżki cen zbóż na skupach a nawozy droższe , dalsza uprawa ekonomicznie nie będzie się opłacać . A może roczne odłogowanie ? , wtedy nawozy w dół a zboże w górę , skończyło by się okradanie .

Edytowane przez Mariusz2903
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dobra panowie jak 500zł kosztów więcej wam położy opłacalność to lepiej oddajcie paszporty i wyjedźcie z kraju, chyba że kosicie po 3 tony pszenicy to nie miejcie pretensji do niedobrych korporacji i łeee okradają biednego rolnika

Edytowane przez Murphys
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v