Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

...  Przecież ktoś tu pisał że mają towar wstawiany bez zapłaty a ostatnio nawet bez ceny🙆‍♂️

W moich stronach ( świetokrzyskie ) przed swietami i 1 dzien po świętach tak było. Na składach sami nie wiedzieli po ile fakturować saletre amonową. Jednak fala kupujących "przeszła " już przez ich biura i nastał spokój czyli brak zainteresowania. Jednak troche przewietrzyli magazyny.

Opublikowano
8 minut temu, arek_124711 napisał:

Kolego nie daj sie nabrac mi tez proponowala to gowno... wyslala mi dokladny sklad tej ich nowosci ale jak zobaczylem to zaraz skasowalem ten produkt ze swojej pamieci i z pamieci telefonu 😂 to byl czysty azot wiec szkoda kasy na to bo to jakies kosmiczne pieniadze kosztowalo... mozna dac mocznik zwykly mocznik z inhi albo rsm

Nie wiem o co chodzi , ale co masz na myśli pisząc że to był czysty azot , że np. w 100 kg/litrach  nawozu jest 100kg N,? bo tak to odbieram .

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

Nie wiem o co chodzi , ale co masz na myśli pisząc że to był czysty azot , że np. w 100 kg/litrach  nawozu jest 100kg N,? bo tak to odbieram .

Chodzilo mi ze poza azotem nie ma znaczacych ilosci mikro chociazby. Zreszta wroc do mojego postu uzupelnilem swoja wypowiedz poprzednia o dokladny sklad i nazwe produktu

Opublikowano

Osobiście czekam do późnej wiosny z zakupem nawozów.Troche nie fer robią pośrednicy na punktach .kupili nawóz za gotówkę i ta sama saletra jednego dnia kosztowała 2500zl a drugiego już 4000 zl.Za takie coś powinien wziąść się jakiś urząd 

• Like 1
Opublikowano

@cobra Ale żyjemy w Polsce u tutaj rolników mają w d*pie ;) Jak chcą to z dnia na dzień podniosą 1500 a za parę dni zrobią jak gdzies wyżej było promocję po 3000zł :D Jak w Black Friday. W USA faktycznie walą zniżki że się opłaca a w PL parę tygodni wcześniej zaczną stopniowo podnosić ceny żeby zrobić zajebistą promocję w pierwotnej cenie

Opublikowano
52 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Mówisz że jak przyjmiesz im trzymać towar nawet to jesieni to będą trzymać to na placu bez zarobku?

Przecież ktoś tu pisał że mają towar wstawiany bez zapłaty a ostatnio nawet bez ceny🙆‍♂️

Na tym polega handel nawozami. Końcowi sprzedawcy biorą nawozy na przetrzymanie do siebie a fakturują wtedy kiedy im cena odpowiada albo po prostu wtedy kiedy mają kasę na to. Tak po prostu. Jeżeli nie zapłacą za towar to nie mogą go sprzedać rolnikom. Teraz przez te braki dostępności to nie dziwiłbym się jakby brali nawozy do siebie nie znając nawet ceny. Azoty miały wąskie grono dilerów którzy po prostu rozprowadzały to po Polsce. Siedzi facet przy laptopie i ogarnia logistykę, zarabia nawet nie widząc towaru, nie mając własnych magazynów itp itd. 

Opublikowano
56 minut temu, arek_124711 napisał:

Nazywa sie to Elvita azon 15l banka.

Skład (%):

• Azot całkowity (N) – 41,6 %,
  • azot azotanowy (NO3) – 10,4 %,
  • azot amonowy (NH4) – 10,4 %,
  • azot amidowy (NH2) – 20,8 %,
  • bor (B) rozpuszczalny w wodzie – 0,065 %,
  • miedź (Cu) schelatowana przez EDTA,
  • ozpuszczalna w wodzie – 0,013 %,
  • mangan (Mn) schelatowany przez EDTA, rozpuszczalny w wodzie – 0,13 %,
  • molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie – 0,0013 %,
  • cynk (Zn) schelatowany przez EDTA rozpuszczalny w wodzie 0,012 %

Kolego nie daj sie nabrac mi tez proponowala to gowno... wyslala mi dokladny sklad tej ich nowosci ale jak zobaczylem to zaraz skasowalem ten produkt ze swojej pamieci i z pamieci telefonu 😂 szkoda kasy na to bo to jakies kosmiczne pieniadze kosztowalo... mozna dac mocznik zwykly mocznik z inhi albo rsm

I o taką opinię mi chodziło .😃

Wielkie dzięki. 🍺

Opublikowano
1 godzinę temu, damin1 napisał:

Dokładnie, dilerzy nie obniżą ceny poniżej zakupu. Jedynie to jakby ten gaz rzeczywiście miał potanieć to mogą dokupić nawozów po niższych cenach i uśrednić stare z nowymi dostawami.  Wtedy ta cena może trochę spasc. 

ta kupili, zaklepali za 2000 netto sprzedawali za 2800 a po spekulacji za 4200 netto kilka godzin późnej. Uczciwość powalająca!

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Troker1979 napisał:

ta kupili, zaklepali za 2000 netto sprzedawali za 2800 a po spekulacji za 4200 netto kilka godzin późnej. Uczciwość powalająca!

Nie wiem do czego ten wpis ale nikt nie mówił tutaj o uczciwości kogokolwiek. Handlarz to handlarz ale nie wiem czy ktokolwiek z rolników by kupował po 4200  jak po 3000 mało kto chce. 

Opublikowano
27 minut temu, Pitraszek napisał:

To ile za tą extra gnojowicę krzyknęła???

Cos w granicach 200 ale glowy sobie 

3 minuty temu, damin1 napisał:

Nie wiem do czego ten wpis ale nikt nie mówił tutaj o uczciwości kogokolwiek. Handlarz to handlarz ale nie wiem czy ktokolwiek z rolników by kupował po 4200  jak po 3000 mało kto chce. 

Tez mi sie zdawa ze handlarze sa po to zeby handlowac i zarabiac a oczekiwac od handlarza uczciwosci to tak jakby od prostytutki oczekawac zeby dala za darmo 😂

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, arek_124711 napisał:

Cos w granicach 200 ale glowy sobie 

Tez mi sie zdawa ze handlarze sa po to zeby handlowac i zarabiac a oczekiwac od handlarza uczciwosci to tak jakby od prostytutki oczekawac zeby dala za darmo 😂

To porównanie może z autopsji ?

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, class33 napisał:

To porównanie może z autopsji ?

Jak nie masz doświadczenia i mleko pod nosem to nie zadawaj takich pytań tylko smerfy  oglądać. Błysnąć chciałeś

• Like 1
Opublikowano

oki w uczciwość handlarzy nie ma co wierzyć ale w uśrednienie cen starych i nowych nawozów to już tak? Ja to mam wrażenie że jest jedna cena dla dilerów po ostatnich podwyżkach (plus minus 200 - 400 zł zależna od stawki marży) a reszta to zagrania marketingowe.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, karolek12 napisał:

Jak nie masz doświadczenia i mleko pod nosem to nie zadawaj takich pytań tylko smerfy  oglądać. Błysnąć chciałeś

Dlatego próbuje się dowiedziec czegos więcej w mysl powiedzeniu kto pyta nie bładzi ...

Edytowane przez class33
Opublikowano
49 minut temu, Pitraszek napisał:

Kolegę kiedyś zawoziłem to zapytałem czy z poniedziałku nie ma promocji dwóch w cenie jednego, nie przeszło.

Dłużej cena by się utrzymała ponad 4 koła i też z czasem by szło

To źle zapytałeś należało zapytać czy dwóch na raz w jednej cenie bo ta sama godzina i czas się nie marnuje na gratisy

Opublikowano
2 godziny temu, arek_124711 napisał:

Nazywa sie to Elvita azon 15l banka.

Skład (%):

• Azot całkowity (N) – 41,6 %,
  • azot azotanowy (NO3) – 10,4 %,
  • azot amonowy (NH4) – 10,4 %,
  • azot amidowy (NH2) – 20,8 %,
  • bor (B) rozpuszczalny w wodzie – 0,065 %,
  • miedź (Cu) schelatowana przez EDTA,
  • ozpuszczalna w wodzie – 0,013 %,
  • mangan (Mn) schelatowany przez EDTA, rozpuszczalny w wodzie – 0,13 %,
  • molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie – 0,0013 %,
  • cynk (Zn) schelatowany przez EDTA rozpuszczalny w wodzie 0,012 %

Kolego nie daj sie nabrac mi tez proponowala to gowno... wyslala mi dokladny sklad tej ich nowosci ale jak zobaczylem to zaraz skasowalem ten produkt ze swojej pamieci i z pamieci telefonu 😂 szkoda kasy na to bo to jakies kosmiczne pieniadze kosztowalo... mozna dac mocznik zwykly mocznik z inhi albo rsm

Nie używałem odżywek z elplonu, ale jakoś to głupio nie wygląda. Trzy formy azotu, które rozkładają się w czasie jedna po drugiej, czyli działa dłużej niż mocznik. Schelatowany czyli lepiej przyswajalny. Plus mikro. Czysty składnik jak wsypiesz do opryskiwacza jest mniej przyswajalny niż ten przetworzony na nośnikach.

Zobacz cennik timaca tam są kosmiczne pieniądze.

Ps. Nie mam rzepaku ale zawsze mnie zastanawiało mnie ile procent tego azotu wysianego pod koniec lutego, przyswoi roślina przy temperaturze dobowej 2-4 stopni.

Opublikowano
8 minut temu, damian303 napisał:

Nie używałem odżywek z elplonu, ale jakoś to głupio nie wygląda. Trzy formy azotu, które rozkładają się w czasie jedna po drugiej, czyli działa dłużej niż mocznik. Schelatowany czyli lepiej przyswajalny. Plus mikro. Czysty składnik jak wsypiesz do opryskiwacza jest mniej przyswajalny niż ten przetworzony na nośnikach.

Zobacz cennik timaca tam są kosmiczne pieniądze.

Ps. Nie mam rzepaku ale zawsze mnie zastanawiało mnie ile procent tego azotu wysianego pod koniec lutego, przyswoi roślina przy temperaturze dobowej 2-4 stopni.

Co do nawozu wysianego z koncem lutego to sie nie wypowiadam bo nigdy nie sialem tak wczesnie... czekam na optymalne warunki ale prawda ze co powiat to zupelnie inne warunki. 

Co do kwesti tej elvity. Tak jak piszesz w teori wszystko super ale mozna miechnac mocznik+rsm i masz to samo dodajac praktycznie do wszystkich zabiegow. A pamietajmy ze dodany mocznik badz rsm wspomaga dzialanie śor przez co mozemy obnizyc dawki a rsm dziala dodatkowo jako adiuwant. Tu masz 40% w 15l czyli kolo 6 kg N liczac nawet po dzisiejszej cenie 9 zl daje nam 54 zl a to kosztuje ponad 3 razy tyle. Mikro tyle co nic. Wiec bez sensu. To nie jest czas na drogie zabawki.

Opublikowano
4 minuty temu, arek_124711 napisał:

Co do nawozu wysianego z koncem lutego to sie nie wypowiadam bo nigdy nie sialem tak wczesnie... czekam na optymalne warunki ale prawda ze co powiat to zupelnie inne warunki. 

Co do kwesti tej elvity. Tak jak piszesz w teori wszystko super ale mozna miechnac mocznik+rsm i masz to samo dodajac praktycznie do wszystkich zabiegow. A pamietajmy ze dodany mocznik badz rsm wspomaga dzialanie śor przez co mozemy obnizyc dawki a rsm dziala dodatkowo jako adiuwant. Tu masz 40% w 15l czyli kolo 6 kg N liczac nawet po dzisiejszej cenie 9 zl daje nam 54 zl a to kosztuje ponad 3 razy tyle. Mikro tyle co nic. Wiec bez sensu. To nie jest czas na drogie zabawki.

Według ciebie jakie są optymalne warunki wysiewu (temperatura)?

A co do elplonu to nie mówię super , ale niegłupio. I nie twierdzę, że nie masz racji. Ale drogich zabawek to ty jeszcze nie widziałeś.

Opublikowano

Ceny podobno wracają do tych sprzed zmian. Pamiętajcie o tych handlarzach którzy chcieli wam na siłę wcisnąć za ponad 4k. Ja bym już takim zarobić nie dał. https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/znamy-ceny-nawozow-u-autoryzowanego-dystrybutora-grupy-azoty,114537.html

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, PuRXUTM napisał:

Ceny podobno wracają do tych sprzed zmian. Pamiętajcie o tych handlarzach którzy chcieli wam na siłę wcisnąć za ponad 4k. Ja bym już takim zarobić nie dał. https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/znamy-ceny-nawozow-u-autoryzowanego-dystrybutora-grupy-azoty,114537.html

A co  myśleć  o  tych  co mieli towar  lecz  wstrzymali  sprzedaż  bo  szła  fama  że po nowym  roku będą mogli  zarobić  jeszcze więcej   więc zwyczajnie  zdjęli saletrę i mocznik  z cennika ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v