Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, yaroslaw napisał:

I  robili  wszystko  żeby  płacić  jak  najniższą składkę  a  teraz  oczekiwaliby  wysokiej  emerytury

Za to tyranie na ha to żadnej składki rolnik nie powinien płacić. 

Opublikowano
14 godzin temu, yaroslaw napisał:

Ci  co  nie mają dzieci  krytykują  pińcet plus  ci  co  nie mają  hektarów krytykują  dopłaty  a  ci co  nie mają  rozumu  mówią  że to  wszystko  wina  PIS u

Mam trójkę dzieci i twierdzę, że 500+ jest złe (przynajmniej w tej formie), mam hektary, z których żyję i twierdzę, że dopłaty to zło, mam też rozum i twierdzę, że pis to samo zło.

• Like 7
Opublikowano
6 minut temu, Kula07 napisał:

Nie musiałem się o nic starać, od kilku lat pod filmami żniwnymi podaje całą agrotechnike z pełnymi kosztami dla każdej z upraw :)

zobacz, że koszta są niemal identyczne co we wcześniejszym wpisie w którym napisałem, że koszty które nie są uwzględnione pokryje dopłata bezpośrednia. 

Zjebki ruszają mnie tylko wtedy gdy dostaje je od żony 😁

Btw. Myślenie nie boli :)

Musiałeś, ponieważ jesteś INFLUENCEREM- poprostu 🙋‍♂️

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Mateuszku boisz się spadku subow i lajkow?? 

Gówno burza?? To nie dlamnie. 

Dostałeś konkretną zjebę wszędzie to się postarałeś i poprawiłeś 🙋‍♂️

Niektórym nawet jakby dawali co miesiąc walizkę pieniędzy tylko trzeba by było po nią jechać 2 km to większość i tak by powiedziała że się nie opłaci bo koszt paliwa na te 2 km i eksploatacja samochodu kosztuje więcej. Co do wyliczeń Kuli zrobiłem podobne kiedyś u siebie i jak najbardziej się zgadzam z nim. Większośc płacze że się nie opłaci ale skiby przewala i biadoli dalej, skoro nie ma dla nich zysku to dać w dzierżawę i do pośredniaka a nie siedzieć i innych tu hejtować.

Opublikowano
12 godzin temu, Zawisza napisał:

Się zaczęło 😅

Screenshot_2021-12-28-21-56-28-974_com.android.browser.jpg

Tu trzeba przyznać rację. Nie wiadomo jaki będzie rok, ile urośnie i jakie ceny będą po żniwach. Na chwilę obecną wiadomo jakie są ceny nawozów i ON a to nie wszystko do uprawy.

51 minut temu, Ulman napisał:

Taaa, już to widzę jak wysieja 30% mniej. Gadać pod sklepem to sobie mogą wioskowe filozofy różne rzeczy a będzie jak zwykle. 

Przeczytałem 2 ostatnie strony i widzę że wszystko wróciło do normy.  Kilka tygodni temu koledzy żyli nadzieja ze jak się zbuntują i nie nie kupią azotu to stanieje i oni pokażą GA że chłop potęgą jest i basta.  Teraz urojenia że przypłyną statki i oddadzą nawozy za pół darmo a tankowce dostarczą tani gaz  i wszystko wróci do normy. Nadzieja to fajna rzecz  ale gaz  który płynie jest już zakontraktowany i jego ilości guzik znaczą. Do tego płynie do europy więc nie koniecznie trafi do nas.  Europa nie kupuje go żeby mieć taniej tylko mieć  w ogóle. 

Nawozy kiedy przypłyną nie spowodują górki podażowej a jedynie uzupełnią rynek. Będą tańsze o symboliczne max 10% Ja bym nie miał złudzeń że coś się znacząco zmieni. Wpływ postępowania kilku rolników na rynek światowy jest zaden. 

Kilka osób na AF to nie całe rolnictwo a to w Polsce liczy ponad 1 mln gospodarstw. Każdy robi tak jak uważa za słuszne a że na tym korzystają producenci i składy to już inna bajka.

7 minut temu, Bercik92 napisał:

To tak ci "artyści" tzn piosenkarze którzy lata temu brali za koncerty majątki a teraz mówią że mają drobne emerytury 🤷‍♂️ ostatnio dowiedziałem się że w okolicznym składzie saletra była po 3100 a mocznik po 4 tys ale już wszystko sprzedali. W drugim. Sprzedali jednego dnia 100t litewskiego canu po 2800zl

No taka Maryla dorabia do emerytury i za sylwestra weźmie "tylko" 100 tys zł i jak się tu nie wku.wiać.

Opublikowano
10 minut temu, Kula07 napisał:

Nie musiałem się o nic starać, od kilku lat pod filmami żniwnymi podaje całą agrotechnike z pełnymi kosztami dla każdej z upraw :)

zobacz, że koszta są niemal identyczne co we wcześniejszym wpisie w którym napisałem, że koszty które nie są uwzględnione pokryje dopłata bezpośrednia. 

Zjebki ruszają mnie tylko wtedy gdy dostaje je od żony 😁

Btw. Myślenie nie boli :)

Kula szkoda języka na niektórych, wstawił Twoje wyliczenia a zapytał czy chociaż może ? Prawa autorskie czy coś ? I jeszcze sie rzuca nie pokaże swoje i zobaczymy gdzie mu ta kasa z zysku ucieka 😜

1 minutę temu, dsbh napisał:

Tu trzeba przyznać rację. Nie wiadomo jaki będzie rok, ile urośnie i jakie ceny będą po żniwach. Na chwilę obecną wiadomo jakie są ceny nawozów i ON a to nie wszystko do uprawy.

Kilka osób na AF to nie całe rolnictwo a to w Polsce liczy ponad 1 mln gospodarstw. Każdy robi tak jak uważa za słuszne a że na tym korzystają producenci i składy to już inna bajka.

No taka Maryla dorabia do emerytury i za sylwestra weźmie "tylko" 100 tys zł i jak się tu nie wku.wiać.

A bo tylko ona tam będzie śpiewać ? Takich co po 100 tys. wezmą będzie kilkunastu 😜

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Kvba napisał:

Handlowiec mówi że może sprzedać ostanie 8 ton Polifoski 6 po 2800 zł po tegorocznym cenniku. Brać i nie czekać aż NPK pójdzie o 1.5 tyś w górę w jeden dzień jak azot czy czekać I liczyć na cud że spadnie na jakieś 2 tys? Raczej sam sobie odpowiedziałem... 🤣

Ja nie widzę podstaw dla obniżki npk.

Przelicze sobie ile dziś kosztował by cię ten nawóz stosując w odpowiedniej proporcji saletrę lub mocznik, sól i superfosfat. Policz azot sprzed tej chorej podwyżki

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Usiądź spokojnie na kiblu i poczekaj -bo czuję  że masz sraczkę Gaz w ciągu doby spadł ze 180 eu na 106eu a statki gazowce  jeszcze nie rozpoczęły rozładunku -jeszcze są w drodze 

Co to jest 35 000 ton  czy nawet 100 000 ton 3 statki jak polska zużywa 1950 000 ton- tak jest to już jakiś ruch ale bez szaleństwa

Ale zapewne z 950 000 ton jest już pewnie u rolników

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kula07 napisał:

Co Tomciu wrzucając screen z mojego postu bez dołączonego opisu liczyłeś na gówno burze ale nie pykło? 😁

Nie zagłębiłem się w temat, ale myślę, że Cię wyrecze i dodam kolejne zdjęcie ale z całym opisem :)

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na nowy rok życzę :)

"Wczoraj wrzuciłem bardzo ogólnikowe kalkulacje uprawy pszenicy w dzisiejszych realiach cenowych pokazujące, że z jednej strony w teorii zarabiamy nie małe pieniądze ale w praktyce nie jesteśmy w stanie kupić za nie nawet 1t Saletry gdzie w latach poprzednich, za połowę mniejszy dochód można było kupić niemal 2,5t.

Dziś wrzucam pełen kosztorys uprawy pszenicy z naszego gospodarstwa z sezonu 2020/2021 uzupełniony o aktualne ceny nawozów. Ceny ŚOR na dziś to trochę zagadka dlatego trzeba by uwzględnić ewentualny ich wzrost w całkowitym rozrachunku.

Dodatkowo można jeszcze doliczyć koszty Polifoski podanej przed siewem oraz jakiejś soli czy kizerytu wiosną. Ja u siebie tych nawozów nie stosuje.

Pszenica prowadzona na plon 8+t/ha"

Bez tytułu (2).png

Wszystko się zgadza tylko 70% gleb w Polsce narażonych jest na susze, a taka Wielkopolska ma co roku niższe opady i stepowieje więc załóżmy optymistycznie 5 ton po 1000 zł z kontraktu jak to mówisz i ledwo pokrywamy koszty. A gdzie w kosztach uwzględnione koszty maszyn? Ciągniki i maszyny uprawowe to za darmo spadają z nieba?

Gdzie własne roboczogodziny? Rodziny nie musisz utrzymać? Czy pracujesz za 5zl/h? Każdy hektar nie h będzie 5roboczogodzin po 30 zl. 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kula07 napisał:

Skoro tak uważasz to sobie dalej tak uważaj :)

Przecież to proste jak wiadomo co 😎

2 minuty temu, Krzysiukov napisał:

No a co Ty to liczyłeś ? 

Podałem że to moje? 😂

Skończ. 

Edytowane przez Tomek90
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Wszystko się zgadza tylko 70% gleb w Polsce narażonych jest na susze, a taka Wielkopolska ma co roku niższe opady i stepowieje więc załóżmy optymistycznie 5 ton po 1000 zł z kontraktu jak to mówisz i ledwo pokrywamy koszty. A gdzie w kosztach uwzględnione koszty maszyn? Ciągniki i maszyny uprawowe to za darmo spadają z nieba?

Jak zbierasz 5t to nie robisz takich nakładów.

Każdy musi kalkulować na podstawie swojego gospodarstwa

4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

O Mateusz co ty tu 😁😁

A wczoraj byłem u kuzyna, trochę zabalowałem więc sobie zrobiłem wolne w robocie i tak z nudów zajrzałem co tu ciekawego się wyrabia 😁

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Krzysiukov napisał:

Kula szkoda języka na niektórych, wstawił Twoje wyliczenia a zapytał czy chociaż może ? Prawa autorskie czy coś ? I jeszcze sie rzuca nie pokaże swoje i zobaczymy gdzie mu ta kasa z zysku ucieka 😜

A bo tylko ona tam będzie śpiewać ? Takich co po 100 tys. wezmą będzie kilkunastu 😜

A potem płaczą że maja tylko 1000 zł czy mniej emerytury.

4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Prawa autorskie??? 😂😂😂 Ty ewenemencie 

Oprócz filmów czy muzyki pod prawa autorskie podlegają książki czy inne publikacje, także podobne wyliczenia można by do nich zaliczyć. Do dobrego tonu należy, jeżeli korzysta się z czyichś wypowiedzi to zaznaczyć.

4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Plus awarie, które generują czasami duże koszta a za darmo się maszyn nie naprawia.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Przecież to proste jak wiadomo co 😎

Podałem że to moje? 😂

Skończ. 

Ale powiedz liczyłeś na jakiś lincz nie? 

A tu ciach, praktycznie zero reakcji 🤣😂

Opublikowano
6 minut temu, Kula07 napisał:

Każdy musi kalkulować na podstawie swojego gospodarstwa

W maju moja pszenica szła na osiem ton, w czerwcu przyszedł upał i susza, co zaowocowało 6 tonami. Gdzie popełniłem błąd w planowaniu?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie liczyłem na żaden lincz nie wmawiaj czegoś czego niema to nie Twój teren 😎, chciałem wiedzieć jak użytkownicy się odniosą do tego bo są zdania podzielone na temat opłacalności, jakbyś śledził temat to byś wiedział, a że wyskakujesz jak gumka z majtek to niestety. 

Widzisz jak boisz się o swoje subskrybcje i łapki w górę 😎

2 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Nie, nie podałeś ale czyje też nie napisałeś 😜 

Napisalem 🙋‍♂️ w tym temacie, bądź temacie pszenicy. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Nie liczyłem na żaden lincz nie wmawiaj czegoś czego niema to nie Twój teren 😎, chciałem wiedzieć jak użytkownicy się odniosą do tego bo są zdania podzielone na temat opłacalności, jakbyś śledził temat to byś wiedział, a że wyskakujesz jak gumka z majtek to niestety. 

Napisalem 🙋‍♂️ w tym temacie, bądź temacie pszenicy. 

Co teraz się boisz że za prawa autorskie się Kula upomni tak się tłumaczysz 😜 ? 

Opublikowano
2 minuty temu, komizmo napisał:

W maju moja pszenica szła na osiem ton, w czerwcu przyszedł upał i susza, co zaowocowało 6 tonami. Gdzie popełniłem błąd w planowaniu?

U mnie było to samo na niektórych polach.

To jest niestety nasze ryzyko zawodowe.

Opublikowano
2 minuty temu, komizmo napisał:

Miałem podobnie, z pogodą loteria, z cenami podobnie. Kalkulacje mają sens po sezonie i po sprzedaży płodów. Wcześniej to tylko pewne założenia gdzie jest dużo zmiennych na które rolnicy nie mają wpływu

• Like 5
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał:

Spoko Tomuś załóżmy, że Ci wierzę :)

Wszystkiego dobrego na nowy rok :)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Co teraz się boisz że za prawa autorskie się Kula upomni tak się tłumaczysz 😜 ? 

Niewiem co bierzesz ale łam to na połowę. Za nisko jesteś żeby mnie czymś straszyć Krzysiu 😎 

No i zapraszam po te prawa autorskie 😎 nic nie usuwam, postów z zdjęciem 😋

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v