Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, thefarmer napisał:

Galan chłopie czemu ty robisz za przydupasa pisu i piszesz takie głupoty na forum oni mają zlew kompletny na ciebie jak i na nas wszystkich myślisz że prezesa interesuje to ze saletra jest po 4800 ? dla nich liczą się tylko słupki w sondazach, jak bedzie blizej wyborów to ci znowu naobiecują i będziesz skakał z radości jak małpka.

Zrobią cenę przed wyborami, a tępy naród pobiegnie bo piz*a🤣

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, magnum123 napisał:

nic z tego za bardzo nie wynika. to ze przypłynal nie oznacza ze ten mocznik bedzie po 2 czy nawet 3 tys. Poprostu bedzie a czy to po 5 czy po 5.3 zadna roznica

Gdyby wszyscy naprawdę przestali brać te j**ane drogie nawozy musiały by stanieć. A jest tak jak kiedyś pisałem, Rynek przyjmuje ceny które sobie windują kiedy chcą a ludzie kupują jak szaleni👍 gość  dziś na jednym składzie powiedział że  przez dwa dni po świętach sprzedał chyba więcej nawozu niż  ma na magazynie 💰💰💰🙋‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
48 minut temu, Florek93 napisał:

Saletra 4900 brutto wschodnie Mazowsze. Sprzedawca mówi żeby brać bo ma do 7500 dojść .. Teraz już chyba naprawdę nie ma sensu sypać za duże ryzyko

kto to kupi po takiej cenie ?

za granicą też takie skoki cenowe jak  u nas ?

Opublikowano

@BENNY82

Odnośnie OZE - farm PV. Radzę się dowiedzieć bo jakaś zmiana była i gminy wydają odmowne decyzje. Nowa farma może powstać w sąsiedztwie już istniejącej i tu problem bo jak tak myśląc nigdy w danym rejonie pierwsza nie powstanie. Ale przepisy to paranoja dziś tak jutro tak a pojutrze jeszcze inaczej tak jak z wiatrakami.

Co do nawozów sprzedaż wstrzymana lub wszystko 23.12 sprzedane. Tylko jakieś npk w sprzedaży, saletrosan 26 co był po 2900 teraz 3500 chyba reszta.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Gdyby wszyscy naprawdę przestali brać te j**ane drogie nawozy musiały by stanieć. A jest tak jak kiedyś pisałem, Rynek przyjmuje ceny które sobie windują kiedy chcą a ludzie kupują jak szaleni👍 gość  dziś na jednym składzie powiedział że  przez dwa dni po świętach sprzedał chyba więcej nawozu niż  ma na magazynie 💰💰💰🙋‍♂️

Gdyby tego nawozu nie exportowali i zalegał na placach to byłaby słuszna twoja logika a tak to jest on atrakcyjny po za granicami

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, Norman napisał:

@BENNY82

Odnośnie OZE - farm PV. Radzę się dowiedzieć bo jakaś zmiana była i gminy wydają odmowne decyzje. Nowa farma może powstać w sąsiedztwie już istniejącej i tu problem bo jak tak myśląc nigdy w danym rejonie pierwsza nie powstanie. Ale przepisy to paranoja dziś tak jutro tak a pojutrze jeszcze inaczej tak jak z wiatrakami.

Co do nawozów sprzedaż wstrzymana lub wszystko 23.12 sprzedane. Tylko jakieś npk w sprzedaży, saletrosan 26 co był po 2900 teraz 3500 chyba reszta.

To sąsiedztwo to pod jakim pojęciem , jaka odległość ?

Opublikowano

Też jestem ciekaw, czy ta drożyzna to tylko u nas w Polsce, czy bardziej globalnie? Bo jeśli tylko u nas to jesteśmy w czarnej .upie. Tylko patrzeć jak nas zaleją tanie produkty z importu

Opublikowano

Ludzie gdzie za sam azot płacić po 5 tys do czego to doszło, pszenica dobrze płaci w tym roku a co z innymi płodami z nimi tak wesoło nie jest

Opublikowano
2 minuty temu, KrzyszsztofGaat napisał:

Gdyby tego nawozu nie exportowali to byłaby słuszna twoja logika a tak to jest on atrakcyjny po za granicami

Ale wszyscy to wszyscy ci zagranicą też ;) .  Nie dość, że nawozy były by tańsze to zboża droższe, bo było by go mniej, ale tak jak mówicie to nierealne, bo jak połowa nie kupi to druga połowa zwietrzy w tym interes i kupi dwa razy tyle...

Ja to sobie policzyłem jeszcze inaczej, mam 40ha, dopłat  jakieś 40tys, gdybym nie dał azotu i grzybówki ile bym zebrał? 1-2 tony? Czyli jakieś 60 ton by było po 1300zł to mamy 80tys. Minus oczywiście podatek i paliwo na koszenie niech będzie 10 tys. Zostaje 90tys na rok bez roboty...  Czy faktycznie aż tak trzeba ten azot w tym roku kupować? 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, KrzyszsztofGaat napisał:

Ludzie gdzie za sam azot płacić po 5 tys do czego to doszło, pszenica dobrze płaci w tym roku a co z innymi płodami z nimi tak wesoło nie jest

No, buraki po 145 brutto w I cenie. Lipa

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, magnum123 napisał:

nic z tego za bardzo nie wynika. to ze przypłynal nie oznacza ze ten mocznik bedzie po 2 czy nawet 3 tys. Poprostu bedzie a czy to po 5 czy po 5.3 zadna roznica

A co ma z tego wynikać ?. Po prostu jest informacja że konkurencja na rynku może obniżyć ceny ale także wcale tego nie musi zrobic. Jednak taka ilość nawozu może wpłynąć na obecne ceny .

Edytowane przez Finek
Opublikowano
4 minuty temu, Dastan napisał:

Ale wszyscy to wszyscy ci zagranicą też ;) .  Nie dość, że nawozy były by tańsze to zboża droższe, bo było by go mniej, ale tak jak mówicie to nierealne, bo jak połowa nie kupi to druga połowa zwietrzy w tym interes i kupi dwa razy tyle...

Ja to sobie policzyłem jeszcze inaczej, mam 40ha, dopłat  jakieś 40tys, gdybym nie dał azotu i grzybówki ile bym zebrał? 1-2 tony? Czyli jakieś 60 ton by było po 1300zł to mamy 80tys. Minus oczywiście podatek i paliwo na koszenie niech będzie 10 tys. Zostaje 90tys na rok bez roboty...  Czy faktycznie aż tak trzeba ten azot w tym roku kupować? 

Inni liczą po 6/8 ton z ha : D

Albo rzepaku 4t X 3 tys agrocelebryci

Opublikowano
7 minut temu, Dastan napisał:

Jak się nie ma 40h jest gorzej.

Koszty stałe, a przychodów brak.

Opublikowano
10 minut temu, rumcio40 napisał:

Też jestem ciekaw, czy ta drożyzna to tylko u nas w Polsce, czy bardziej globalnie? Bo jeśli tylko u nas to jesteśmy w czarnej .upie. Tylko patrzeć jak nas zaleją tanie produkty z importu

Jeśli nawozy  drogie  tylko  u nas  i  zaleją nas  tanie  nawozy  z  importu  to  tylko  czekać  na  nie  i  bić  brawo  jak  już  dotrą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v