Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kazdy chce zarobic i nikt po nikim plakac nie bedzie. Rolnicy tak samo robia jak w w porcie pszenica bedzie do chin plynac np po 2k to nie sprzeda sasiadowi drobiarzowi po 1,5k

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

DOLNOŚLASKIE  dwa duze składy 22 grudnia nawóz dostępny placowy  ceny 2520-2700 od saletrzaku saletrosanu do saletry itd... głownie azotowe

DZISIAJ wszystko sprzedane z placu  (podobno)  nawet tona  nie została.  W styczniu zapewne drożej 30-40% na tym co na placu stoi na oko 500 ton+.

Pewnikiem jest że jak ktoś pojedzie w styczniu kupi te worki. 

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

sprzedawca ma tylko marże, jak kupi drogo to i będzie sprzedawał drogo. owszem jak teraz mieli tani towar wcześniej kupiony to dodatkowo więcej zarobią.

gdzie tu spekulacje jak podnoszą hurtowe ceny

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, racyl napisał:

przestań mariusz gadać głupoty !.

według ciebie mamy sypać 250kg saletry z podziałem na dwie dawki ? 😂 co ci urośnie na takiej ilości saletry

To zależy jak będziesz sypał , po jakiej cenie będziesz liczył , czy po tańszej jak kupiłeś latem czy po 500 zł za metr. Podanie 250 kg saletry po 500 zł to już samobój .

Kontrakty na nowe zbiory pszenicy są coś po 1100 zł , buraki przy tych cenach saletry nie opłacalne , tytoń podwyżki 5-7 % , ja nie widzę tu zasadności sypania pełnych dawek .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

A to sprzedawcy produkują ten nawóz ?czy tylko spekulują ?.. Co ty porównujesz człowieku i jaKi to ma związek z rolnikiem... 😋

A to spekulwoac mozna tylko wyprodukowanym towarem? W jakim ty swiecie zyjesz? Kupili tanio, chca sprzedac drogo jak kazdy handlarz o to w tym chodzi. A skoro widza perspekltywe wyzszej ceny to trzymaja zeby na tym samym towarze wiecej zarobic.

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

A to sprzedawcy produkują ten nawóz ?czy tylko spekulują ?.. Co ty porównujesz człowieku i jaKi to ma związek z rolnikiem... 😋

Rolnik też produkuje pszenicę (uprawia) a związek to ma taki, rolnik żeby wyprodukować potrzebuje nawozu a producent nawozu potrzebuje gazu więc droga wygląda tak gaz>nawóz>pszenica i cenowo powinno wyglądać to tak gaz do góry, nawóz do góry, zboże do góry a jest gaz do góry, nawóz do góry, zboże cena stała. Halo halo coś to się nie zgadza..... xd haah

3 minuty temu, mtz55 napisał:

DOLNOŚLASKIE  dwa duze składy 22 grudnia nawóz dostępny placowy  ceny 2520-2700 od saletrzaku saletrosanu do saletry itd... głownie azotowe

DZISIAJ wszystko sprzedane z placu  (podobno)  nawet tona  nie została.  W styczniu zapewne drożej 30-40% na tym co na placu stoi na oko 500 ton+.

Pewnikiem jest że jak ktoś pojedzie w styczniu kupi te worki. 

Sorka chłopaki ja w piątek rano wykupiłem wszystko..... 😛 haha

Opublikowano (edytowane)

Niech rolnicy tez zaczna spekulwoac pszencia. Niech nikt nie sprzeda ani kg to lipca to zobaczycie jak cena skoczy, Ale wiekszosc tego nie zrobi bo maja komornika na karku i zyja na kredycie

Edytowane przez mds212
  • Like 4
Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

To zależy jak będziesz sypał , po jakiej cenie będziesz liczył , czy po tańszej jak kupiłeś latem czy po 500 zł za metr. Podanie 250 kg saletry po 500 zł to już samobój .

sypanie 500kg po 5tys/t to dopiero będzie jazda 😂

ja tak sypie 500-600kg.

Opublikowano
28 minut temu, mds212 napisał:

Jak płody mialy zdrozec z powodu drogiego nawozu? Jak nawet jeszcze nie urosly? :D Pomyliles przyczyne ze skutkiem :D

W identyczny sposob jak nawozy wyprodukowane z tanszego gazu na skladzie mogly zdrozec z powodu drozejacego gazu do przyszlej produkcji nawozu...

Opublikowano
47 minut temu, Krzysiukov napisał:

No gdzieś muszą sobie odbić te wymuszone spadki cen paliw o 20 gr na litrze (że niby akcyzę i podatek obniżyli) to z kogo zedrzeć jak nie z rolnika xd 

Odbiją sobie wiosną jak zapotrzebowanie na ON wzrośnie. Co jak co na nawozie można pole oszukać ale na paliwie się nie da.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

Niech rolnicy tez zaczna spekulwoac pszencia. Niech nikt nie sprzeda ani kg to lipca to zobaczycie jak cena skoczy, Ale wiekszosc tego nie zrobi bo maja komornika na karku i zyja na kredycie

Dokładnie, są zmuszeni ale pewnie jakby mieli inne źródła dochodu to cześć by się wstrzymała.

Przed chwilą, asus921 napisał:

W identyczny sposob jak nawozy wyprodukowane z tanszego gazu na skladzie mogly zdrozec z powodu drozejacego gazu do przyszlej produkcji nawozu...

A jak nawozy wyprodukowane po 1000 zł w maju mogły zdrożeć do 4500 zł skoro zostały wyprodukowane wcześniej ? 

Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

chłopie ilu jest rolnikow a ilu producentów nawozów ? co Ty porównujesz, łatwiej dogać się kilku zakładom niż kilkuset tysiącom  rolników

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mds212 napisał:

A to spekulwoac mozna tylko wyprodukowanym towarem? W jakim ty swiecie zyjesz? Kupili tanio, chca sprzedac drogo jak kazdy handlarz o to w tym chodzi. A skoro widza perspekltywe wyzszej ceny to trzymaja zeby na tym samym towarze wiecej zarobic.

Kto kupił ? Co ty pitolisz, nie masz pojęcia to nie wypisuj bzdur... Cenę winduje producent i to co jest na składach to żaden handlarz nawozu tego nie kupił.... Nikt z handlarzy których znam  w tym sezonie nie wydał swojej złotówki na zakupy nWoazu bo nie są głupi żeby umoczyc kasę... 😜Mają stała marzę od sprzedarzy i nie oni windują ceny. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
17 minut temu, Krzysiukov napisał:

A my spekulujmy tak jak pisałem dodawać ogłoszenia po 2500 zł za tonę

A dlaczego 2500?wystawiajmy w cenie saletry ,przecież przedstawiciel GA mówił że ceny azotu są adekwatne do ceny pszenicy.To niech będą.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

"Nie chcieliście kupować po 3000 to kupicie po 4500, my wstrzymamy produkcję na jakiś miesiąc, pojedziemy na spokojne długie urlopy, naszym pracownikom damy miesiąc urlopu, zrobimy jakieś remonty, modernizacje. Wy w tym czasie będziecie się żarli między sobą, wkurzali na wszystkich dookoła, zrobicie trochę szumu, wtedy obniżymy do 3800 i wszyscy będą zadowoleni". To jest komentarz  GA. do zaistniałej sytuacji.

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, racyl napisał:

przestań mariusz gadać głupoty !.

według ciebie mamy sypać 250kg saletry z podziałem na dwie dawki ? 😂 co ci urośnie na takiej ilości saletry

6,5t/ha pszenżyta ozimego mi urosło ;)

Co do tematu, czeska saletra wapniowa na lokalnym składzie 2150zl/t, o inne nawozy nie pytałem. 

Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał:

my wstrzymamy produkcję na jakiś miesiąc,

i możę tak być tylko to może być strajk pracowników bo grupa azoty nie zgodziła się na podwyżki płac od nowego roku i premi swiątecznej tez nie było i związki zawodowe w grupie azoty drożą strajkiem .

Opublikowano
dsbh napisał:

5 minut temu, Krzysiukov napisał:

Tankowałem ostatnio na Lotosie po 5,79 po czym po zapłacie Pani dodała że ten spadek dzięki .... wiadomo i dostałem kupon na kolejne tankowanie - 6 gr za litr xd  haha

Po zmianach na najbliższej stacji 5,75 benzyna i ON a przed 6,04 zł za litr. Prawie 30 gr różnicy. Chyba trzeba zrobić zapas.

Najpierw podwyżka z 4.5 na 6, teraz "obniżka" o kilkanaście gr. ku uciesze ludu. Analogiczna sytuacja z nawozami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v