Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY A od czego mam mierzyć jak wiecznie pier....ą ze gaz zdrożał 900% że nie wrócił do okolic 50 GBP to fakt ale zdrożał 500% w stosunku do średniej za minione lata a nie 900% od lockdawnu gdy ceny sięgały dna .  Nie przypominam sobie ceny saletry 500 zł gdy gaz był praiw za darmo na początku 2021

Sam nawozów nakupiłeś a teraz innych podpuszczasz ha tfu. https://finance.yahoo.com/quote/TTF%3DF/

Nas interesuje cena gazu na giełdzie w Holandii wg niej rozlicza się grupa azoty. Przeproś że wprowadzasz w błąd

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, suffeks napisał:

to rsm i saletra teraz ta sama cena? pieknie hahaha dobrze ze nie bawie sie w rsm

jeden nie bawi się w rsm, drugi nie bawi się w saletre :) wolny kraj i po co jakieś podśmiechujki?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

jeden nie bawi się w rsm, drugi nie bawi się w saletre :) wolny kraj i po co jakieś podśmiechujki?

Dokładnie ja też pierwszy raz w tym roku RSM ale kupiony latem po 1200

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

koledze pewnie chodziło że przechowywanie i aplikowanie saletry jest tańsze jak rsm więc się cieszy że nie bawi się w to 

możesz rozwinać

Opublikowano (edytowane)

Co tu rozwijać? saletrę zdejmujesz z auta i kładziesz gdzie chcesz, rsm trzeba w coś wlać. Zbiornik nie jest za darmo. Z rozsiewaczem przy dawce 500 kg na ha saletry jeżdżę 15 na godzinę, a z opryskiwaczem ile by to było?

Edit Za bagi dostaję co wiosnę sadzonki krzewów od gminy. Poza tym stosuję głównie mocznik a nie saletrę.

Edytowane przez 90210grzesiu
  • Like 1
Opublikowano

przechowywanie - potrzebny jest zbiornik a do big bagów nie

sypiesz w rozsiewacz 2-3 bagi i lecisz na kilka hektarów , ile kosztuje opryskiwacz używany żeby to zrobił? jaki koszt utrzymania opryskiwacza a jaki rozsiewacza

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, 90210grzesiu napisał:

Co tu rozwijać? saletrę zdejmujesz z auta i kładziesz gdzie chcesz, rsm trzeba w coś wlać. Zbiornik nie jest za darmo. Z rozsiewaczem przy dawce 500 kg na ha saletry jeżdżę 15 na godzinę, a z opryskiwaczem ile by to było?

tyle na ile ci belka pozwoli, dla mnie przy 21m belce i opryskiwaczy 2500l bez różnicy co robie, czy rsm czy saletre/saletrosan

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

przechowywanie - potrzebny jest zbiornik a do big bagów nie

sypiesz w rozsiewacz 2-3 bagi i lecisz na kilka hektarów , ile kosztuje opryskiwacz używany żeby to zrobił? jaki koszt utrzymania opryskiwacza a jaki rozsiewacza

co jest droższe w opryskiwaczu do rsm?

Przed chwilą, suffeks napisał:

rsm właśnie miałem na myśli... lać do zbiorników, jakieś mieszanie na zimę z wodą, wolna aplikacja i szkoda opryskiwacza

wolę saletre na GPS rzucić 20km/h 

a jak z dokładnością na poprzeczniaku i od miedz?

jakie mieszanie? tworzysz jakies teorie z kosmosu, jeszce ktoś to podłapie i bedzie jakas masakra

Opublikowano (edytowane)

Nie gadaj, że pompa wyda Ci 400 litrów rsm/ha przy prędkości 15 km/h. Ja sieję na 21m a rozsiewacz 1200 kg nasypuję 2 minuty.

Nie mówię, że rsm zły, tak jak mówisz od granicy lepszy, ale przy tej samej cenie co salerta to nie widzę sensu. Gdyby był tak jak kiedyś 20% tańszy od saletry to tylko rsm.

Edytowane przez 90210grzesiu
  • Root Admin
Opublikowano

nie mam takiej potrzeby to nie daje. ja leje rsm od 90 do 300l/ha na raz i jeżdzę 8-12km/h
precyzja podania rsmu jest o niebo lepsza na poprzeczniakach i skrajach pola.
2000l rsm, tankuję 5 minut - dla mnie jest to szybciej niż nałożenie 4 bagsów

Opublikowano

oprysk będzie bardzo dokładny tak. rozsiewaczem zawsze coś poleci do sąsiada nawet jak ktoś ma hydro z talerzem który zwolni z jednej strony (bo limiter to już stara technologia). ale mi tak wystarczy, cenie wygodę. opryskiwacz mam każdy rozpylacz jest sekcją czyli razem 54 i tak rsm nie chce. jakby kosztował 1/2 ceny saletry wtedy bym się zastanowił. 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

jego utrzymanie

czasochłonność zabiegu większa i jego koszt 

dalej nie rozumiem, co jest droższe w utrzymaniu opryskiwacza? co zwieksza koszt rozlania rsm?
dla mnie rozlanie rsm a rozsianie nawozu - różnica jest dosłownie minimalna, z perspektywy całego sezonu moze 2-3h rożnicy. A ostatnie 2-3lata rsm był 30% tańszy od saletry.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v