Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Agrest napisał:

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Agrest kupować saletrzak po 2600? 😛

Stać cię to kupuj 😜

Przelicz gdzie tańszy azot, czy nie w saletrze.

Ja zaczynam rozglądać się za npk na jesień.

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

rsm już 2800

Już to znaczy w górę czy w dół?

300stówki około w górę jak z miesiąc temu

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tylko pogoda może to opóźnić, jaka będzie zima kiedy przyjdzie wiosna to duży znak

A Ci co piszą że musimy sypać bo bankrut to tak się zastanawiam, ilu będzie bankrutów co nasypią a potem płacz że takie faktury do zapłaty, że zboże staniało a takie koszty. Popatrzcie co dzieję się na rynku trzody chlewnej, dziś byłem na skupie to same maciory i likwidację hodowli. Liczcie dobrze koszty bo nie wiadomo co przyniesie rok następny.

jak pisałem wcześniej w żniwa wstyd będzie pisać, że ukosiło się 3,5 tony owsa czy 5 ton pszenicy. Spokojnie czekamy na plony 9-10 ton na agrofoto

10 minut temu, Agrest napisał:

Moja decyzja, czy słuszna się okaże.

Przesłanek do obniżki głównych składników czyli P i K nie widzę.

Analitykiem nie jestem ale zważywszy że npk zakupiony dużo taniej od saletry i rsm 32, gdzie sam pk 20-30 obecnie 2450zł kosztuje to niech każdy sobie odpowie. I czy kiedykolwiek npk był tańszy od azotów.

Wszędzie dalej polifoska po 2900.

ja liczę, że Białoruś coś ugra z tymi embargami to może chociaż sól będzie tańsza

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

no nie powiem 2650 to dobra oferta ale mam takie przeczucie że w czerwcu, w takim martwym okresie nie powinno być drożej niż teraz, aa i najważniejsze może gaz będzie tańszy😉

Gaz wpłynie tylko na te 6% azotu.

Te 6% azotu dziś kosztuje 600zł. Może stanieje o 1/3 to będzie nadal 400zł. Doliczając najtańszy pk o którym pisałem wcześniej czyli 2450 to mamy 2850. Nadal drożej.

Ale ktoś woli trollem nazwać.

P i K kupowane za walutę.  Euro niedawno było 4,50, dziś 4,65 i na taniej się nie zanosi.

Z historii - najdroższą polifoska kilkanaście lat temu płaciłem po 2400.

Teraz policzcie sobie solo składniki z polifoska 6 i uzbiera się około 3300zł.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

ale przy obecnej cenie na pewno spadnie zużycie potasu i fosforu przynajmiej w krajach które importują te nawozy . indie i chiny zużywają 50 % nawozów a tam zbytnio kasy chyba nie ma , z drugiej strony wyższe koszty przez producenta [ też gaz potrzebny ] po transport i dilerów  .  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

Kiedy zamawiane to rsm?

Nie kupuje rsm tylko ze składu mi taką ofertę przesłał czyli cena na dziś. Jak przeliczyłem na czysty składnik to ciut taniej wychodzi saletra po 2600 netto niż rsm po 2200 netto. No i mi po rsm strasznie opryskiwacz rdzewieje.

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

20211118_103945.jpgto coś 2570😱

Kupowałem belfos 8-15-30  1 lipca po 1640 brutto.... prawie 1000zl więcej

Opublikowano
37 minut temu, Zdzinio napisał:

Nie kupuje rsm tylko ze składu mi taką ofertę przesłał czyli cena na dziś. Jak przeliczyłem na czysty składnik to ciut taniej wychodzi saletra po 2600 netto niż rsm po 2200 netto. No i mi po rsm strasznie opryskiwacz rdzewieje.

Jaka Saletra , 34N ? Ja tez pojadę z granula na wszystko bo niechce mi się z tymi mauzerami pierdzielic , a to rozcieńczać bo krystalizacja . Tu znowu psikawka cierpi . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Strongman napisał:

Ja kupiłem baniak od razu 24t zamówiłem po 1100zł rsm 28.I resztę nawozów pod korzeń tez zakupiłem.

20210907_190707.jpg

To teraz podaj mi jeszcze namiary 

I będziemy sobie razem tankować opryskiwacze z tego ładnego dużego zbiornika 🤗

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Na trasie Zwoleń Puławy jest skład zbiorników na rsm. Albo baza magazynowa bo chyba połączone są wszystkie rurami

Opublikowano

Spokojnie zaraz wszystko wróci do normy Łukaszenka po rozmowie z Makrelo , Łukaszenka  chce by zrobić korytarz do Niemiec  żeby Niemcy Przyjęli  2 tyś emigrantów .

Teraz Makrela ma rozmawiać na dany temat w Brukseli .

Do stycznia wróci wszystko do normy .

Opublikowano

Szczerze powiem ze dało się przewidzieć te podwyżki analizując rynek, może nie aż takie, mi się wydaje ze ze jakiś czas ceny wrócą do normy ale na pewno nie na wiosnę i nie do takich poziomów jak było tylko do takich 1500zł wzwyż za saletrzak.

• Like 1
Opublikowano

Ceny nawozów zalezą od:

Cen zbóż

Cen wyprodukowania nawozu

i od popytu na niego

Kupując nawóz drogi, nie widzę w tym sensu bo wydać olbrzymie pieniądze a potem nie wiadomo czy się odzyska to poco robić.

Dużo jeszcze rozmaitych czynników jest i jedna najważniejsza zasada jak bardzo drogo to się nie kupuje co by nie było bo się na tym nie zarobi.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ceny nawozów zalezą od:

Cen zbóż

Cen wyprodukowania nawozu

i od popytu na niego

Kupując nawóz drogi, nie widzę w tym sensu bo wydać olbrzymie pieniądze a potem nie wiadomo czy się odzyska to poco robić.

Dużo jeszcze rozmaitych czynników jest i jedna najważniejsza zasada jak bardzo drogo to się nie kupuje co by nie było bo się na tym nie zarobi.

Żyjesz z rolnictwa?

Opublikowano

mnie plon już mocno nie interesuje. mnie interesuje wynik ekonomiczny. 

Opublikowano
Zdzinio napisał:

1 godzinę temu, migacz napisał:

Kiedy zamawiane to rsm?

a rozsiewacz nie rdzewieje? po rozlaniu albo po rozsiewie się myje sprzęt i nic nie gnije.

Opublikowano

Tak żyje z rolnictwa ale mam jeszcze dochody pozarolnicze ale ich w to nie wliczam.

5 minut temu, HF86 napisał:

mnie plon już mocno nie interesuje. mnie interesuje wynik ekonomiczny. 

Masz racje bo jak na równo się nie wyjdzie nie mówiac o zarobku to raz potem drugi raz i człowiek się zadłuża i grozi bankructwo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v