Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, szymon09875 napisał:

Kupowałem w sierpniu, teraz przywoził i jak nalał w mausery to wyszło te 140 kg więcej niż kupiłem

ok. Ja również kupowałem początkiem sierpnia tyle że rsm 26+s , cenę miałem 1100 brutto/t

Opublikowano
4 godziny temu, JD1052 napisał:

Mylisz sie, ja obrabiam paredzisiąt ha, maszyny stare a nawozy staram sie kupowac co roku w okresie czerwiec-sierpień za gotówke, miałbym maszyny nowe na kredyt to pewnie bym sobie na to nie pozwolił... A tak kupiłem sobie zaksan po 1350zł i mi to lotto że teraz po 3000...

Nawozy tanio kupujesz to musisz być bogaty, a starymi dziadami jeździsz i robisz w polu ?

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Faktura z końca października. Nie wiem jak obecnie ale 2300 za 32 N to z tego co czytam nie ma tragedii

IMG_20211116_191224.jpg

Te 100 litrów Rsm to na rozłożenie kompostu co będzie na tej folii?

Opublikowano
50 minut temu, Takeda napisał:

w sumie wszystko pasuje ogólnie zboża poszły prawie 100% w górę w stosunku do zeszłego roku, rzepak nawet więcej, to i nawóz poszedł trochę więcej niż 100% jak zawsze

Tak, ale jak ktoś nie mógł magazynować i sprzedał w żniwa,  a nawozów nie kupił to jest temat ciężki do przełknięcia teraz 🤷‍♂️ ale co zrobić takie życie. Raz na wozie raz pod wozem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, sylwek23111 napisał:

Ale masz fantazję jak mój sąsiad co wyliczył mi że zarobiłem z hektara fasoli 15 tys zł. Policzył plon 2t x 7zł i wyszło mu 15 tys zysku, ale nie wziął pod uwagę że w tym rok jest 90% odpadu i że włożyłem 3 tys zł.

Poniżej link do pierwszych lepszych cen: https://www.fdw.pl/skup-zboz/notowania/

jaka fantazja? tyle biega za tonę, ciebie też nie obchodzi że firmy mają większe koszty, jakbym słyszał znajomego co to mleko chce sprzedawać najlepiej po 3 złote, ale w sklepie je odkupić po 2

agrii polska sprzedaje na kontraktach pszenicę po 1300 netto, ale byś nie rozpaczał scandagra 1100 netto ale to pewnie wcześniejszy kontrakt, ale mysle że jeszcze będzie drożej dopóki coś nie pierdzielnie, bo dzisiaj większość to negocjacje face to face bez oficjalnych cenników, a ty zamiast rozpaczać skrzyknąć się z sąsiadami i wystawić porządną ilość towaru by mieć cene

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

A co z tymi wyprodukowanymi z drogiego gazu?

2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Stanieja nawozy na pewno place już zawalone. W końcu rolnicy się zjednoczyli i nie kupili, za miesiąc ceny -500 tymbardziej że cena gazu leci

a co z tymi wyprodukowanymi z drogiego gazu?

Opublikowano
3 minuty temu, mihau7 napisał:

Tak odnośnie tych cen zbóż o których piszecie, że pszenica po ponad 1300 zł, w jakich miejscach tyle płacą, sprzedaż w porcie czy jak?

Kolega z Agrochem Puławy mówił mi o cenie 1315zł netto za tonę, na porcie właśnie 

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

Kolega z Agrochem Puławy mówił mi o cenie 1315zł netto za tonę, na porcie właśnie 

Nigdy tematu nie przerabiałem ze sprzedażą do portu. Do Szczecina mam 300km, na sprzedaż jakieś 300 ton (pszenica, pszenżyto, żyto), ciekawe jakby to wyglądało z transportem przy tej ilości.

Opublikowano

cedrop netto

pszenica 1250

pszenzyto 1100

zyto 900

owies 850

kuku 1000

kuku morka 680

gaz się trochę cofnął ale to dalej jest 2 razy tyle co na początku roku. Złoty ledwo stoi. Jak tak dalej pójdzie to mimo taniejącego gazu za granicą to po przeliczeniu na PLN będzie on drożał. 

Opublikowano
10 minut temu, kibix napisał:

gaz się trochę cofnął ale to dalej jest 2 razy tyle co na początku roku. Złoty ledwo stoi. Jak tak dalej pójdzie to mimo taniejącego gazu za granicą to po przeliczeniu na PLN będzie on drożał. 

Gdzie Ci sie gaz cofnął ? Dzisiaj +17%

Opublikowano
29 minut temu, witejus napisał:

A co z tymi wyprodukowanymi z drogiego gazu?

a co z tymi wyprodukowanymi z drogiego gazu?

A kto pyta rolnika jak kupuje drogie pasze dodatki a zwierzeta sprzedaje za darmo ? Wyprodukowali to ich problem niech sprzedaja za granice drozej 

Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

jaka fantazja? tyle biega za tonę, ciebie też nie obchodzi że firmy mają większe koszty, jakbym słyszał znajomego co to mleko chce sprzedawać najlepiej po 3 złote, ale w sklepie je odkupić po 2

agrii polska sprzedaje na kontraktach pszenicę po 1300 netto, ale byś nie rozpaczał scandagra 1100 netto ale to pewnie wcześniejszy kontrakt, ale mysle że jeszcze będzie drożej dopóki coś nie pierdzielnie, bo dzisiaj większość to negocjacje face to face bez oficjalnych cenników, a ty zamiast rozpaczać skrzyknąć się z sąsiadami i wystawić porządną ilość towaru by mieć cene

W sumie nie musiałbym się zkrzykiwać z sąsiadami, bo i umnie z 10 samochodów zboża by się znalazło, tylko, na razie brak powierzchni magazynowej i szybkiego załadunku, nawet dobrze powierzchni utwardzonej, ale jak zaczynałem od kilkunastu hektarów 14 lat temu z c 330 i c 355 na czele i już pewnie z milion złotych swoich i pożyczonych zainwestowałem w to przedsiewziecie to wszystkiego jeszcze mieć nie mogę.

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumie ich, przecież za tyle to szkoda własnej roboty, lepiej wziąć dopłaty, które zresztą mają większe, siedzieć w fotelu i patrzeć jak zboże drożeją przez małą podaż.

Chociaż z drugiej strony po śmieciowej wartości złotego może im sie opłacać...

Edytowane przez Dastan
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v