Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

to jest temat o kosztach nawozu. nie wierzę że ci co tak biadolą to po 500kg saletry dawali, czy np 300kg polifoski siali 😄

z czasem i za d*pę się wezmą kombinatorom

Tak jak ktoś wyżej napisał, klasa gleby znaczenie ma.

jeśli średni zysk z kilku lat, na glebach klasy 5-6 oscyluje w granicach 800-1000 zł, przy kosztach saletry 860zł (350-400 kg) i polifoski 6 w cenie 1360(150-200kg), to policz sobie, ile z tego „zysku” zostanie, przy dzisiejszych cenach nawozów. Oczywiście można zakładać, że w przyszłym roku, pszenżyto np, również w okolicach 1000 pln kręcić się będzie, ale równie dobrze założyć można, że na pniu z braku wody wyschnie. 
Inaczej się kalkuluje i podejmuje decyzje, gdy jest się w posiadaniu gleb 1-3, czy 4 klasy, a inaczej 5-6. 

Opublikowano
50 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czyżby, policz sobie wszystkie obecne koszty, czas pracy, amortyzację itd... A potem weź np. Zasiej strączki po kosztach, weź doplatę plus ekologia do ha, nawet jak nie zbierze to ma kasę bez roboty to ile będzie stratny? Myślę że niewiele jak juz. Zobaczysz ile będzie takich gospodarstw po nowym roku. Sam myślę nad różnymi programami z nowego pakietu😎 Na siłę nie będę uszczęśliwiał firm chemicznych.

po co się produkujesz na tego naganiacza? 

• Like 1
Opublikowano

taa trzeba ludziom dużo mówić że bez nawozu nic nie urośnie 🤣

Opublikowano

to najpierw miej tyle 😄 . z takim zyskiem to jest jechanie po bandzie jak nie w tym roku popłyniesz to w następnym

Opublikowano (edytowane)

Każdy wychodzi na pole  licząc na zysk. Ale życie pisze scenariusz.

Ja w tym roku na 12ha miałem tylko koszty

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Każdy wychodzi na pole  licząc na zysk. Ale życie pisze scenariusz.

Ja w tym roku na 12ha miałem tylko koszty

Ja w tym roku tak miałem tylko na 2ha, ale 7-8k/ ha musiałem dołożyć.

Sól wysiana poszło trochę mniej czyli 200 kg/ha. Pytanie, nawet dwa. Ile teraz odczekać, by wysiać wapno? Kizeryt lepiej teraz, czy z wczesnej wiosny?

Opublikowano

Kizeryt to nawet w styczniu/ lutym bym zasiał. Tylko to może w oczy kłuć niektórych. Siarczan mg z siarkopolu potrzdbuje dłuższego czasu to można wcześniej. Ja ten siewałem. Jeszcze mam 4bb starego to zasieję po nowym roku

A wapnowanie z solą raczej się nie gryzie więc można już.

Opublikowano

nie wiem jak kizeryt ale siarczan magnezu z tarnobrzega to momentalnie się rozpuszcza. z resztą to dosyć łatwo się wypłukuje

Opublikowano

Kizeryt uchodzi za bardzo łatwo rozpuszczalny i przysfajalny.

Ale oba produkty lepiej końcem zimy wysiewać ze względu na mobilność w profilu glebowym

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Kizeryt to nawet w styczniu/ lutym bym zasiał. Tylko to może w oczy kłuć niektórych. Siarczan mg z siarkopolu potrzdbuje dłuższego czasu to można wcześniej. Ja ten siewałem. Jeszcze mam 4bb starego to zasieję po nowym roku

A wapnowanie z solą raczej się nie gryzie więc można już.

Dzięki za info. Też mam dostęp do tego z Siarkopolu, jest mocniejszy, ale wychodzi i tak trochę taniej niż Kizeryt, którego cena w okolicy 1670 tona.

Opublikowano

Musisz przeliczyć bo tam chyba tylko 16% mg w h2o rozpuszczalne

Opublikowano

z magnezem to jak z wapnem w jagodowych, niby posiejesz doglebowo a i tak trzeba dolistnie podać żeby coś osiągnąć.

ten z siarkopolu wiosną płaciłem coś jakoś 800zł

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, racyl napisał:

to najpierw miej tyle 😄 . z takim zyskiem to jest jechanie po bandzie jak nie w tym roku popłyniesz to w następnym

Tyle nie mam, ale i nie tylko 5-6 klasę mam. Zysk jest taki, na jaki pozwalają warunki, a inwestycje(również w nawozy) przeprowadzane na miarę zysków, na które pozwalają ww warunki. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

z magnezem to jak z wapnem w jagodowych, niby posiejesz doglebowo a i tak trzeba dolistnie podać żeby coś osiągnąć.

ten z siarkopolu wiosną płaciłem coś jakoś 800zł

Też kupowałem coś na wiosnę i też jak pamiętam na aktualne standardy nawozowe, był w śmiesznej cenie.

A dolistnie warto z dwa trzy razy dać. Na pewno większy sens niż npk dolistnie.

Opublikowano

npk to nie ma szans żeby dolistnie podać  tylko 😁. są tacy co myślą że jak rozpuszczą worek mocznika to będzie to równe wysianej saletrze 😁

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

npk to nie ma szans żeby dolistnie podać  tylko 😁. są tacy co myślą że jak rozpuszczą worek mocznika to będzie to równe wysianej saletrze 😁

W sumie, jakby co dwa tygodnie do każdego oprysku dodawał mocznik to może by spełniło zapotrzebowanie.

Opublikowano (edytowane)

Zasilanie mocznikiem ma sens, daje to do każdej grzybówki, skracania czy na owady. Nie będę wam pisał wykładu, poczytajcie to się czegoś nauczycie. 

Oczywiście azot na glebę też musi iść. No i wiadomo że worek na10 ha nie zadziała, ale worek na 2 ha już coś da.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano

worek na 1ha nie zastąpi 250-300k saletry a co mówić o 2ha 😂.

lepiej Ty sobie poczytaj czy nie zakłucasz działania  zabiegów mocznikiem . to coś tam działa ale jak ktoś jeździ z tym co parę dni i tego sumarycznie sie uzbiera trochę

napisz że jeszcze dodajesz ten mocznik na kwitnące rośliny np strączkowe😁

Mocznik jeszcze droższy od saletry także to trochę ostudzi zapędy

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

piszesz jakby połowa zysku z tego pola miał pochłonąć nawóz 🤣

pewnie niewiele zbierasz i dlatego taki wywód

Dla Twojej informacji klasy ziemi 40% 4a i 4b , 50% 5 reszta 6  na ten rok plon rzepaku z 26 ha sprzedany i zważony średnia 3870 kg/h  ,reszta  czyli zboza nie sprzedana i nie ważona ale znając pojemności silosów i gęstość wychodzi mi pszenżyto z 70 ha średnia 6,6t/ha,  żyto z  25 średnia 6,2t/ha, jeczmien  z 12 średnia 7t/ha

Moze tego juz nie przeczytasz  dzis bo juz chyba dobranocka była,  

Polifoska 6 /2800

Opublikowano (edytowane)

no to nie gadaj głupot jak co niektórzy że nie będziesz siał saletry wiosną jak będzie po 2800zł czy  polifoski nawet jak zostanie na tym samym poziomie

Edytowane przez racyl
Opublikowano

A gdzie powiedziałem/napisałem że nie będę siał ?

A teraz mowie ze na dobre postaram się odejść od polskich nawozów,  ten sezon pewnie jeszcze będę musiał się nimi ratowac. Ale mam nadzieje ze ostatni sezon. Już nie raz prosili się  aby kupić prawdopodobnie ostatni sezon z polskim produktem

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v