Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mysza103 napisał:

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

kilka tirów będzie , teleskopa brak w okolicy. Czy się złapie na jakość to nie wiem bo nie badałem , część możliwe że tak ta z dobrych działek. Trzeba będzie chyba te żmijkę kupić.

Nie mów że masz kilka tirów ziarna i nie masz nawet głupiej żmijki ? To jak ty do tej pory funkcjonowałeś mając po ok 100 ton ziarna rocznie? wiadrem ?

normalnie, cześć sypie na przyczepy , cześć w bigi a resztę luzem , trochę w żniwa sprzedaje co się nie mieści.

Opublikowano
Dnia 26.10.2021 o 19:41, pinochet napisał:

Zazdrościsz czy jesteś głupi?    Pulan makro po 1230 zł   Jedyna niedogodność to taka że muszę wynająć ładowarkę , bo przyjedzie na wywrotce

aaa to pewnie ten zbierany z rowu koło Biskupca.hehe Na zakręcie jakiś kiero zgubił parę ładnych ton kilka dni temu.Widziałem jak chłopaki to zbierali do BB i HDSem na naczepę ładowali.Jak dziś przejeżdżałem to jeszcze trochę zostało,ale deszcz zmoczył to Ci się będzie w rozsiewaczu zapychać hehe.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, pawel885 napisał:

nie przesadzaj, rzepaki sypały 3.5-4 tony a pszenica 7-8 

Gdzieś pewnie tak sypały, ale ogólna średnia krajowa jak było ze 2,5 tony rzepaku i ze 4,5 pszenicy to było wszystko, wygłaszanie takich tez że rzepaki i pszenica sypały 3,5 i 7-8 tony jest co najmniej nie na miejscu i wprowadzaniem opinii publicznej w wielki błąd. Nie wspomnę już o wręcz szkodliwym działaniu takich herezji dla samych rolników, chyba nie muszę uzasadniać.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Piszę o ludziach którzy uprawiają te rośliny z głową, po to aby jakieś pieniądze z tego mieć, średnia to zlepek zarówno rolników z prawdziwego zdarzenia jak i papraków czy samobójców siejących pszenicę na 6 klasie.... Pogadaj z zarządcami dużych gospodarstw których pensja jest zależna od wyników - powiedzą Ci ile można wyciągnąć z hektara - to co ja podałem to plony " bardzo dobre". Znam też młodych rolników co mają warunki ale tatuś rządzi i naprawdę osiągają kiepskie plony . I taki paprak zbierze 800kg nasion trawy a nie dwie tony 

Opublikowano

Słuchaj, większość rejonów nawiedza susza praktycznie rok w rok i to na ziemiach lepszych od twoich i nie wmawiaj że nie osiągniecie plonu 7-8 ton to czyjeś nieudacznictwo. Średnia jest jaka jest z różnych powodów i powtarzam, wygłaszanie takich tez jak twoje szkodzą innym rolnikom, bo takich plonów nie ma, a ktoś to czyta i myśli że rolnicy mają w magazynach kto wie jakie ilości zbóż czy rzepaku i czego jeszcze chcą i kto wie jak się obłowią.

Opublikowano
3 godziny temu, danielursus3p napisał:

Myślałem i ja o tym. Jak się ma swoją kasiore to dobry spokojny biznes, to stypy, to komunie, to bankiety czy inne tego typu. Pomysł trafiony, jeszcze zrobić coś co by wyprzedzalo konkurencję to już w ogole by się przyjęło na długie lata w przód. 

A zamiast sali myśleliście o Stacji Kontroli Pojazdów? Macie konkurencję w pobliżu?

Cen nawozów nie znam, nawet nie dzwonię i nie pytam. Czekam do wiosny

Opublikowano
Dnia 26.10.2021 o 17:06, galan99 napisał:

Spokojnie  Panowie zaraz wielu pójdzie do wojska na etat szeregowy zarobi 4 tyś i w d*pie będą mieli młodzi obrabiać ziemię i pytać po ile nawozy .

I jak myślisz na jak długo dostaniesz kontrakt w wojsku? Mając 40 lat wezmą cie na max 10 lat bo po co im dziadek w wojsku. Do 65 roku na 100% nikt nie będzie trzymał tam bo potem trzeba dać pełna emeryturę 

Opublikowano
13 godzin temu, racyl napisał:

Jak zwykle wina pośredników/przedsiębiorców 😂

allegro ma być wyznacznikiem cen węgla i nawozu 😂. na allegro się kupuje takie rzeczy jak w stacjonarnych punktach jest drożej. sam kupiłem trochę nawozu bezchlorkowego na allegro bo widziałem że tańszy jest

Kazdy teraz odnosi się do pojedynczych produktów , ale jak PiS przejmował władze i zaczął rozdawnictwo to  mądrzejsi mówili  że skończy to się inflacją tylko nikt nie wierzył każdy był wniebowzięty bo dają a teraz ni odnoście się do pojedynczych artykułów  bo tak właśnie reaguje gospodarka jedne produkty pociągają za sobo następne nawet gdy nie wzrosły koszty to i tak podniosą.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Przyjechała kreda, trzeba posypać po ozimych niech za zimę wsiąknie.

Niby lałeś gnojowicę dopiero co, a teraz kreda? co Ty Rysiu odpier*alasz?  xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
11 godzin temu, deSilva napisał:

Średnia jest jaka jest z różnych powodów

Powtarzam po raz kolejny - na średnią pracują wszyscy - ale ona mnie nie obchodzi! Zobacz chociażby stan zakwaszenia gleb w Polsce - średnia jest tragiczna, dobry gospodarz ma pH ogarnięte - do kogo pretensje ? Do pogody? U nas też było sucho nie tylko u was 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

To nie pisz postów typu, w tym roku sypało 7-8 ton pszenicy, bez zaznaczenia że tak sypało np, u ciebie, bo wychodzi inaczej, że u wszystkich tak było, a to są bzdury.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, lolek1 napisał:

Kazdy teraz odnosi się do pojedynczych produktów , ale jak PiS przejmował władze i zaczął rozdawnictwo to  mądrzejsi mówili  że skończy to się inflacją tylko nikt nie wierzył każdy był wniebowzięty bo dają a teraz ni odnoście się do pojedynczych artykułów  bo tak właśnie reaguje gospodarka jedne produkty pociągają za sobo następne nawet gdy nie wzrosły koszty to i tak podniosą.

O to to, ja się nawet kłóciłem z jednym chyba z północy lubelskiego, że klasa średnia zubożeje. A on nie, że stracą zachodnie koncerny co u nas ludzi zatrudniają bo będą musieli im więcej płacić. 
Covid swoją drogą nam zaszkodził na gospodarkę ale najwyższa (nawet ta oficjalna) inflacja w UE sama z siebie się nie wzięła. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, deSilva napisał:

To nie pisz bzdur typu, w tym roku sypało 7-8 ton pszenicy, bez zaznaczenia że tak sypało np, u ciebie, bo wychodzi inaczej że u wszystkich tak było a to są bzdury.

Napisałem o realnych plonach możliwych do uzyskania a nie że każdy takie ma...w tym roku facet zebrał 6 ton pszenżyta z 5 klasy a za miedzą inny łubin talerzował bo nie warto było kombajnu wpuszczać....  do kogo pretensje tym razem? Fakt, średnia wyszła 3 tony 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukasz7604 napisał:

A kto jest odpowiedzialny za najwyższą od 30 lat inflację w Stanach i Niemczech ?

post typu "a u was Murzynów biją!"

Edytowane przez misio3p
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

ototo. pod rządami najwspanialszych wodzów, nasze plemię powinno się bogacic i powinniśmy już germancom i Francuzom dawać pozwolenia na pracę na Polskich plantacjach żeby sobie podczas urlopu mogli dorobić. 

Opublikowano
12 godzin temu, pawel885 napisał:

nie przesadzaj, rzepaki sypały 3.5-4 tony a pszenica 7-8 

A wyszło inaczej.

4 minuty temu, pawel885 napisał:

Napisałem o realnych plonach możliwych do uzyskania a nie że każdy takie ma...w tym roku facet zebrał 6 ton pszenżyta z 5 klasy a za miedzą inny łubin talerzował bo nie warto było kombajnu wpuszczać....  do kogo pretensje tym razem? Fakt, średnia wyszła 3 tony 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v