Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, PaweGodowski napisał:

można było dostać przy całym samochodzie ok 750 neto,a przy większej parti mógł dostać taniej

Podaj więcej szczegółów. Od kogo, jaką ilość? Pokaż zdjęcie faktury. No chyba, że mówisz o calym wahadle na bocznicy, to może tak...

Opublikowano

Przecież jak się kupywało rsm 26 w czerwcu był po 610 netto , w lipcu 640 , to ten co przywoził , nie kupował w Puławach w tej cenie , tylko miał przynajmniej 50 zł na tonie taniej , czyli kupował gdzieś po 550 zł . Tak samo i z tą saletrą , jest to bardzo prawdopodobne że ją kupił w cenie 690 netto .

Opublikowano
18 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Jakie drogie mawozy

Ceny jak co roku o tej porze

W tamtym roku salmag w lutym brałem 1050

Drogie w porównaniu do lata i jesieni

Ceny normalne jak w marcu ubiegłego roku

Skąd ten placz🤔

Wątpie w lutym brałem rsm 32 za 800 w czerwcu po 6.. z kawałkiem obecnie 1040-1050 zł i podwyżek chyba nie koniec ...

I wcale nie żale się że o tej porze proponują saletre po 1400 netto.. 1500 zł brutto BO PSZENICE sprzedaje po 920 zł...

CIekawe co będzie jak w w kwietniu w maju będziemy mieli szczyty podwyżek a w czerwcu lipcu najtańszy azot kupimy za obecną cene...

NAjlepiej rozbawiła mnie wypowiedź pewnego pana Z YT " sprzedaliśmy zboże w żniwa to kupiliśmy nawozy tanio" WAŻNE jest przyznać się do błędów i wyciągnąć wnioski!!!

Proste liczenie 40hax7 ton=280 ton zboża     Żniwa 280x620zł=173,2tys  ZBOŻE MARZEC 280*900= 252 TYS Zyskaliśmy 78 tyś zł

Żniwa nawóz 500 kg saletry na ha 500*40 ha=20 ton  20*900=18 ton      NAWóz marzec 20 ton*1300=26 tyś Zyskaliśmy 8 tyś zł

Można doliczy jeszcze npk ale kwota ze sprzedanego zboż już robi wrażenie że bina mamy za darmo, kolejny rok nie musimy tłumaczyć że magazyn kosztuje... dodam że czym wieksza ilość zboża to większy zysk. A KTO nie wyciąga jak najwiecej z ha odpada szybciej z branży ostre ale prawdziwe.

Wiadomo że ten rok dobry z ceną zboża ale również z ceną nawozów, ale analogicznie z cenami azotu-pszenicy w innych latach. 

Opublikowano

Tam żeby nie YT to ta gospodarka dalej była by epoce murzynów . Napierw sranie na Agromasz potem maszyny na testy z możliwością odkupu po odliczeniu kosztów amortyzacji  a teraz każdy wie że to kanał zarobkowy jak ktoś jest w temacie wie że z takiego kanału można zarobić pewnie i z 200tysiecy nie zazdroszczę . Pracuje na to młody chłopak cała rodzina musi grać w filmach ale to jest sztuczne pokazywanie tych za***istych dochodów z gospodarstwa które ma swojego 11hektatow a reszta to dzierżawa chyba że za darmo tam dają toni kasą zostaje . Wiadomo że twórca pompuje kasę w gospodarkę a zakup jelenia to jego zakup tylko głośnio nikt nie mówi. Jakiś czas temu było mówione że kasa się kończyła bo remont domu nawozy kupili więc przyszło rozliczenie z yt i nowy nabytek . Niech każdy patrzy z przymrużeniem oka na ten kanał i te sztuczne miliony z uprawy ziemi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gadać to można sobie dużo, jak to wszystko za swoją gotówkę, banki chętnie kredyty dają, dla satysfakcji jak to wszyscy będą niby zazdrościć, do wielu rzeczy można się posunąć. No jak, robicie filmy na YT to powinniście wiedzieć czy to takie kokosy z tego?   :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Dobry jest z tego kanału ten gość o ziemniakach . 4 czy 5 rok biedny do ziemniaków musi dokładać . Czasem oglądam jak biegam , sporządzi jest ten taki starszy chudy Sasiad . Reszta to imbecyle

Opublikowano

Jazda na dzierżawach to nie wiem, chyba że mają za podatek, inaczej by nie fikali za dużo, są rejony że niżej 2 tys/ha, nikt nawet gadać nie chce, powtarzam to minimum, teraz 70ha x2000=140 000 zł, no z dopłat połowa się wróci, ale to i tak 70 000 trzeba wywalić.

Opublikowano

Ale wam się te dopłaty łatwo po tysiącu liczy. Jak żyję tysiąca nie dostałem.

Opublikowano (edytowane)

Ok. trochę je za wyżyłem, żeby już się nie rozdrabniać, ale z ONW to chyba wyjdzie, zresztą nie wiem, ja ONW nie miałem i nie mam. Tak czy siak, czysty pieniądz to robi właściciel ziemi, a krety są od rycia w niej.  I ci wspomniani jakby mieli wyrzucić po żniwach taki czynsz, to raczej nie chwaliliby się jak to tanio kupili nawozy, bo dopłaty po żniwach nie są, a zboże i tak by musieli sprzedać bo jak nie byłoby kasy na czynsz, to fora ze dwora, inni już czekają .

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Ja miałem jeszcze w tym roku wysokie dopłaty, wyszło znowu coś koło 1300 zł do ha, w tym roku nawet więcej koło 1350 zł wyszło podstawa plus onw plus młody rolnik, powierzchnia 33 ha. Nigdy nie miałem dopłat poniżej 1000 zł bym musiał napisać

Opublikowano
3 godziny temu, deSilva napisał:

Ok. trochę je za wyżyłem, żeby już się nie rozdrabniać, ale z ONW to chyba wyjdzie, zresztą nie wiem, ja ONW nie miałem i nie mam. Tak czy siak, czysty pieniądz to robi właściciel ziemi, a krety są od rycia w niej.  I ci wspomniani jakby mieli wyrzucić po żniwach taki czynsz, to raczej nie chwaliliby się jak to tanio kupili nawozy, bo dopłaty po żniwach nie są, a zboże i tak by musieli sprzedać bo jak nie byłoby kasy na czynsz, to fora ze dwora, inni już czekają .

Chyba że ma sie rezerwe pieniądza (Chociaż płacenie po 1000złł+dopłata własciela to w 95% praca na garba, gdy weźmiemy rozliczenie np z 5 lat a nie jednego roku!!!) . Ten kto ma odłożone na rok do przodu może w dzisiejeszych czasach grać jak na giełdzie na gospodarstwie byle widzieć na 1-2 lat do przodu, a przynajmniej starać się przewidywać.  

A kto wpadł w dołek i pożera to co spadnie to jest sam sobie niewolnikiem, chyba że ktoś przyniesie drabine i pokarze mu jak wyjść.

Dobra to nie temat jak ZOSTAĆ milionerem na gospodarstwie🤣

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, turtojs napisał:

Ja miałem jeszcze w tym roku wysokie dopłaty, wyszło znowu coś koło 1300 zł do ha, w tym roku nawet więcej koło 1350 zł wyszło podstawa plus onw plus młody rolnik, powierzchnia 33 ha. Nigdy nie miałem dopłat poniżej 1000 zł bym musiał napisać

I to jest przykład równości według unii. 150tys na start plus 50% wyższe dopłaty. 

Opublikowano
Dnia 4.03.2021 o 22:31, czareczek85 napisał:

Dzisiaj zamówiona sól potasowa 24t cena 1120 netto dawno w tak niskiej cenie soli nie kupowałem. Zakup mocznika wstrzymuje pójdzie na kukurydzę pogłównie. Mam nadzieję że w czerwcu cena zjedzie do dołu. Najbardziej zaboli zakup 18-46NP bo drogi.

W listopadzie na podwórku po 1700 brutto Polski A mocznik już zaklepany niedawno też 1700 brutto ale trzeba czekać bo na składzie brak.  Na 15 h kukurydzy. Trochę trzeba mniej dac bo składników w glebie Max po badaniu gleby

Dzisiaj zamówiona sól potasowa 24t cena 1120 netto dawno w tak niskiej cenie soli nie kupowałem. Zakup mocznika wstrzymuje pójdzie na kukurydzę pogłównie. Mam nadzieję że w czerwcu cena zjedzie do dołu. Najbardziej zaboli zakup 18-46NP bo drogi.

W listopadzie na podwórku po 1700 brutto Polski A mocznik już zaklepany niedawno też 1700 brutto ale trzeba czekać bo na składzie brak.  Na 15 h kukurydzy. Trochę trzeba mniej dac bo składników w glebie Max po badaniu gleby

Opublikowano

Gdzie taka cena soli?

Opublikowano

Dorobi to się garba co najwyżej z normalnej pracy, owszem są ciułacze co nie wie jak woda gazowana smakuje, znam takich ujów też, bo chleje zwykłą kranówkę, takie życie to dla murzynów, nie obrażając ludzi z ciemnym kolorem skóry.

Opublikowano

Umowa na co najmniej 10 lat z datą pewną, klasa ziemii 3-4, dopłata dla właściciela i dodatkowo 500 zł czynszu dzierżawnego i co roku 2 tyś na czysto można spokojnie wyciąnąć przy średnich warunkach atmosferycznych.  Jak ktoś bystrzejszy to i maszyny na prow za 40 procent ceny zakupił, tylko wiadomo muszą być dwie strony rozgarnięte a nie dzierżawa na pysk od sąsiada i po pierwszym roku gdy dobrze się zbierze to już lata z podwyżką lub zabiera i komuś innemu daje z zazdrości, jeśli taki układ to faktycznie szkoda zachodu. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v