Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli nagły wzrost cen nawozów o 100 - 150 % jest uzasadniony potrzebą przeprowadzenia "selekcji naturalnej" w rolnictwie ?

Opublikowano

zakładam ze tak 
moj sprzedawca kupil pare samochodow i wystawil po 2500 (cena z zeszlego tygodnia)
i ma telefony ze ktoś weźmie wszystko co ma na placu po tej cenie 
znajomy kupił calosamochodowo po 2600 i cieszy się ze udało mu sie w ogole dostać bo jest problem z dostepem

• Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, mraukot napisał:

Czyli nagły wzrost cen nawozów o 100 - 150 % jest uzasadniony potrzebą przeprowadzenia "selekcji naturalnej" w rolnictwie ?

A czym jest uzasadniony wzrost cen rzepaku o 100%?

6 minut temu, youn81 napisał:

od kiedy sięgasz pamięcią ????   czy zdazyło sie kiedyś ze nawozy zdrożały 300%

A gdzie ty masz te 300%?

Rok temu saletra po 1200 teraz po 2700, to wychodzi jakieś 120-130%

Opublikowano
4 minuty temu, zbyszekku napisał:

zakładam ze tak 
moj sprzedawca kupil pare samochodow i wystawil po 2500 (cena z zeszlego tygodnia)
znajomy kupił calosamochodowo po 2600 i cieszy się ze udało mu sie w ogole dostać bo jest problem z dostepem

Tam gdzie kupowałem saletrzak to mówili że na wiosnę może być problem z dostępnością azotowych.

Opublikowano
12 minut temu, oregano napisał:

A gdzie ty masz te 300%?

rok temu kupowałem mocznik po 1200 a extran po 790....teraz 3700 i 2700    

jeżeli dla kogoś to nie problem z aplikacja to próbujcie załatwić nawóz MSA  8% azotu  w 1t     cena kg czystego składnika  wychodzi coś około 4,2pln , azot amonowy

Opublikowano
3 minuty temu, youn81 napisał:

Jak się nie mylę, to płaciłem za saletrę na jesieni po 1080zł brutto a na wiosnę dobierałem po 1300zł. Aktualnych cen i tak nie ma sensu brać pod uwagę bo nikt rozsądny po tych cenach nie kupuje.

Opublikowano
7 minut temu, youn81 napisał:

jeżeli dla kogoś to nie problem z aplikacja to próbujcie załatwić nawóz MSA  8% azotu  w 1t     cena kg czystego składnika  wychodzi coś około 4,2pln , azot amonowy

Tylko on jest bardzo kwaśny, trzeba by jeszcze wapna dokupić.

Opublikowano
2 godziny temu, deSilva napisał:

Tak to jest jak się nabierze kredytu na JD i inne diabły, w większości na pokaz, a potem się sra w gacie że nie da nawozu to nie urośnie i komornik zabierze, i sąsiad będzie miał radochę, nikt nie zagwarantuje że następny rok będzie sprzyjający i cena też będzie zadowalająca, teraz jeszcze stać może na kupowanie tak drogiego nawozu, ale jak faktycznie ceny za dużo nie spadną, to zobaczymy jak będą kupować na drugi rok, zwłaszcza że sam nawóz to jeszcze pikuś, inne podwyżki dostatecznie wydrenują ludziom kieszenie i wtedy pogadamy o robieniu zapasów.   

Tym bardziej jak nie wiemy jaka będzie zima i zbiory, ti z zakupów przy tych cenach powinniśmy pokazać🖕

Opublikowano
9 minut temu, Andpol napisał:

Tam gdzie kupowałem saletrzak to mówili że na wiosnę może być problem z dostępnością azotowych.

Zdziwiłoby  mnie  gdyby  sprzedający  mówili  żeby  nie  kupować  teraz  bo  na  wiosnę sytuacja  się  ustabilizuje  i ceny  spadną  . Mają  towar  i  chcą  go  sprzedać  żeby  zrealizować  zysk , handel  na  wysokich  cenach  nawozów  nie  traci   póki  nie  zostanie  z  drogim  towarem  na  placu  gdy  ceny  spadną

• Like 3
Opublikowano
30 minut temu, youn81 napisał:

od kiedy sięgasz pamięcią ????   czy zdazyło sie kiedyś ze nawozy zdrożały 300%

Tak pamietam ceny przed 2004r jak Ojciec kupował za 3 tuczniki cały  wóz nawozów, po wejsciu do UE pierwszy rok polowę mniej za tę  samą kwotę potem  były  kolejne podwyrzki 🤨

29 minut temu, zbyszekku napisał:

zakładam ze tak 

To jak ma stanieć jak jest popyt mimo takiej ceny😎

Opublikowano
8 minut temu, yaroslaw napisał:

Zdziwiłoby  mnie  gdyby  sprzedający  mówili  żeby  nie  kupować  teraz  bo  na  wiosnę sytuacja  się  ustabilizuje  i ceny  spadną  . Mają  towar  i  chcą  go  sprzedać  żeby  zrealizować  zysk , handel  na  wysokich  cenach  nawozów  nie  traci   póki  nie  zostanie  z  drogim  towarem  na  placu  gdy  ceny  spadną

Na placu nawozów brak wapna tylko kilka palet. Widziałem jak wagonami za bug jedzie nasz nawóz.

• Sad 1
Opublikowano

Oni to mózgi mają zablokowane, ciekawe jak rolnik ma kontrakty na zboże to sprzedaje byle gdzie a kontrakt olewa 

Opublikowano

I po co blokuje? A co dla nich nie ma nawozu? xDD CO on i mysla ze na tych wagonach to saletra po 1k jedzie? xDD

Za rok swiniarze beda blokowac porty zeby spzencia tam nie wyjezdzala bo przez to msuza drozej za pszencie placic LD

Opublikowano

I teraz bądź mądry i pisz wiersze. Kupilem trochę Polifoski krzem jakiś czas temu po 2400.Bylem dzisiaj luknąć co się dzieje to ceny narazie stoją w miejscu nawóz na placu. Co robić oto jest pytanie. Nie szukam tu porady bo to każdego osobista sprawa czy kupować czy nie ale w nerwice można się wpędzić. Co te hu...... z nami wyprawiają to glowa mała. 

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

A gdzie ty masz te 300%?

Kolego mylisz się bo rok temu można było spokojnie saletrę kupić po 900-1000 a rzepak sprzedać po około 1800 więc relacje cenowe jak widzisz są bezapelacyjnie zachwiane.Nie mówiąc już o cenie pszenicy bo teraz co najwyżej sprzedasz ją po 1100 zł a przed rokiem po 900 czyli za tonę pszenicy kupiłeś tonę saletry więc o czym my tu mówimy!

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, MarcinNH napisał:

Oni to mózgi mają zablokowane, ciekawe jak rolnik ma kontrakty na zboże to sprzedaje byle gdzie a kontrakt olewa 

Taaak podpisaną umowę kontraktacyjną się olewa xD Widać w życiu żadnej nie podpisywałeś bo byś wiedział  co to kary umowne. Poza tym raz zerwiesz to drugi raz już cię poważnie ta firma traktować nie będzie.:P

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Karol6130 napisał:

Dziś rozsiałem 300 npk pod pszenżyto, trzeba było bo zasobność średnia. 

Daniel, miałeś rację z tą orką, twardo jak diabli. 

Trzeba było posłuchać i ztalerzować przed robotą. 

W lokalnym składzie sprzedaż nawozów wstrzymana, węgiel na zapisy. 

Może trzeba papieru kupić, żeby nie zabrakło jak wiosną w tamtym roku 😂

Gdzie,  bo chyba niedaleko siebie mieszkamy.

Edit. Nieaktualne , prześledziłem temat 

Edytowane przez mj23
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v