Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Owies żyto jęczmień jary się da nawet trawa na łąkach torfowych będzie na samym npk ? Azot nam napędza plon ale bez pk samym azotem nie zrobimy cudu ? Sypnij 500 npk i zmniejsz azot o 40% w pszenicy ten co sypie 250 npk na pszenicę i goni azotem 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

U siebie nie stosuje azotu  prawie wcale. Tyle co w npka trochę jest i w naturalnym i kukurydza czy trawy niczym nie odstają od tych co wala po kilkaset kg azotu , nawet bym powiedziała że w wielu przypadkach mam lepsze plony. Bez azotu też można osiągać dobre plony 

Nie stosuje azotu, ale stosuje azot naturalny.

To w końcu stosuję czy nie stosuję?

Zgnoiłem pole przed ziemniakami. Wziąłem później próby glebowe z oznaczeniem Nmin. Wszystkie normalne pola zawartość Nmin 60-80kg -> pole zgnojone - 180kg !!!
Na tym polu już nie stosowałem azotu w postaci nawozów sztucznych.

• Like 2
Opublikowano

w napuralnych nawozach masz całą gamę mikro i makro składników. Nie tylko azot. Poza tym są próchnico-twórcze. Czego nie uzyskasz przy nawozach sztucznych.

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

Nie stosuje azotu, ale stosuje azot naturalny.

To w końcu stosuję czy nie stosuję?

Zgnoiłem pole przed ziemniakami. Wziąłem później próby glebowe z oznaczeniem Nmin. Wszystkie normalne pola zawartość Nmin 60-80kg -> pole zgnojone - 180kg !!!
Na tym polu już nie stosowałem azotu w postaci nawozów sztucznych.

Przeczytaj uważnie co napisałem. 

U mnie idzie azotu 24 kg z 300 kg ultra 8 i średnio leje około 15 tys gnojowicy. Przyjmując średnia wartość 2,5 kg w 1000 litrów daje to 37,5 kg. 37,5 +24 = 61,5 kg. Więc jak się czyta jak niektórzy dają po kilkaset kg nawozow azotowych to u mnie jest bardzo ubogo

Opublikowano
Troker1979 napisał:

pod mieszankę owsa z jęczmieniem idzie u mnie  300 kg npk i nic więcej a i tak stres czy nie będzie  leżeć. Plonu jak nie wylegnie 5 - 6 t.

😂😂😂 Myślałem że się posikam ze śmiechu, sypniesz 300 kg npk i się boisz ze wylegnie 😂 ja sypie 100 kg na mieszankę i zawsze stoi. Swoją drogą plon też bajki opowiadasz, chyba że na 2 klasie choć wątpię po takim nawożeniu, bo niby z czego ma go wyciągnąć. Same 300 kg NPk to konkretna dawka, ale azotu z tego to na tonę zboża starczy

100 kg N miało być napisane

Opublikowano

zapraszam do siebie na żniwa. Nie sieje w monokulturze zbożowej. Ziemia głównie IIIa IIIb. Np. po lucernie program do nawożenia na 5 ton mieszanki plonu wyliczył że azot zero. z 300 npk to więcej jak 50 kg mocznika. W tym roku pójdzie moddus lub medax . Pierwszy raz będę skracał mieszankę. Appropo jest coś na grzyba na jęczmień z owsem?

ziemia też regularnie nawożona pod przedplony lub bezpośrednio obornikiem.

Opublikowano
6 godzin temu, Troker1979 napisał:

pod mieszankę owsa z jęczmieniem idzie u mnie  300 kg npk i nic więcej a i tak stres czy nie będzie  leżeć. Plonu jak nie wylegnie 5 - 6 t.

Ważne ile w tym czystego N , P ,K .

Opublikowano (edytowane)

Apropo tego skoku cen  czuje sie jak na Kubie albo Białorusi państwo dba o mój budżet jak zarobię więcej zabierze więcej a dlaczego bo " Pies" robin hood biednym daje bogatym zabiera. Najlepszy somsiad grama azotu nie wziął i mówi czekam aż stanieje w maju sypnę najwyżej :D

Edytowane przez MarekUA
  • Like 3
Opublikowano
24 minuty temu, Aktis napisał:

przeleciałem wzrokiem i to co zapamiętałem, to skoro cena zboża poszła do góry, to i nawozy mogą być droższe (innym razem pewnie powód będzie inny).

jak cena zbóż spadnie ,a spadnie na pewno to cena na pewno pozostanie dzisiejsza

Opublikowano

wówczas znajdą inny powód (wzrost ceny gazu, amoniaku, kosztów transportu, wyższej ceny w Niemczech, czy Francji,...). Kasa musi być, bo państwowy monopolista ma spiro wydatków.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v