Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Córka i żona. 

Widziałem Widziałem. Pokazywałem kiedyś tu zdiecia. Zapi..... taki sam tylko skala wieksza. 

Dokładnie kolego. Z 10 km ode mnie ma człowiek obore na 500 krów i byliśmy na jednym weseuu. On z żoną synem i synową i dziećmi o 23ej do domu bo od 3ej ranny udój

Kolego pada u was? Bo u mnie rano 5 litrów spadło i już na polu kałuże i z kopania nici

Edytowane przez PAN88
Opublikowano (edytowane)

Pochmurno jest ale nie pada. Wieje z południowego zachodu dość mocno. Do piątku będzie u mnie po kopaniu. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
55 minut temu, PAN88 napisał:

On z żoną synem i synową i dziećmi o 23ej do domu bo od 3ej ranny udój

Przy 50 krowach już potrafią od 3 doić, "znajomy" doi 10 z 30 krów ręcznie ... także na podlasiu i takich fanatyków nie brakuje 

Opublikowano

Nie trzeba się martwić podwyżkami. Według najświeższych informacji zużycie nawozów w ramach zielonego ładu zmniejszy się o 20%. Z tym, że te 20% będzie dotyczyć całej UE, a nie poszczególnego kraju. Odbywać sie to będzie wedlug schematu, że każdy kraj musi ograniczyć nawożenie  np, o 50 kg/ha ( to jeszcze nie ustalone ile). Stawia to w korzystniejszej sytuacji kraje zużywające sporo azotu takie jak Holandia Niemcy , a w dużo gorszej np. Polskę , gdyż procentowo będzie wiecej na niekorzyśc. Przykładowo Niemcy zredukują  z 350 kg/ha do 300,  Polska z 150 do 100.

Opublikowano

Będzie to określone według danych historycznych, tak jak przy ustalaniu płatności bezpośrednich. Minister Rolnictwa już zapowiedział , że Polska będzie walczyć o system mieszany czyli procentowo/ ilościowy.

Opublikowano
26 minut temu, ippon napisał:

Nie trzeba się martwić podwyżkami. Według najświeższych informacji zużycie nawozów w ramach zielonego ładu zmniejszy się o 20%. Z tym, że te 20% będzie dotyczyć całej UE, a nie poszczególnego kraju. Odbywać sie to będzie wedlug schematu, że każdy kraj musi ograniczyć nawożenie  np, o 50 kg/ha ( to jeszcze nie ustalone ile). Stawia to w korzystniejszej sytuacji kraje zużywające sporo azotu takie jak Holandia Niemcy , a w dużo gorszej np. Polskę , gdyż procentowo będzie wiecej na niekorzyśc. Przykładowo Niemcy zredukują  z 350 kg/ha do 300,  Polska z 150 do 100.

Tam rolnicy potrafią się postawić, u nas nie 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

Można się śmiać z PiS ale tak naprawdę opuszczenie tej UE to nie jest wcale jakiś poroniony czy oderwany od rzeczywistości pomysł 

Jak taki mondry jesteś to powiedz co wtedy? Ciągnie cie do Putina to wypad z Polski. Jesteśmy w takim położeniu że jeśli nie  Unia to co?  Rosja? . Nie którym osobom się wydaje że Polska to potęga międzynarodowa  z super technologiami.  PRL już był chcesz do tego wracać? Albo dzieciak jesteś i nie pamiętasz tego!  

Opublikowano
25 minut temu, masa24 napisał:

Można się śmiać z PiS ale tak naprawdę opuszczenie tej UE to nie jest wcale jakiś poroniony czy oderwany od rzeczywistości pomysł 

Jeszcze trochę... Jaja będą jak od 2027 zaczniemy być płatnikami netto

Opublikowano
1 minutę temu, piotreku1 napisał:

Jak taki mondry jesteś to powiedz co wtedy? Ciągnie cie do Putina to wypad z Polski. Jesteśmy w takim położeniu że jeśli nie  Unia to co?  Rosja? . Nie którym osobom się wydaje że Polska to potęga międzynarodowa  z super technologiami.  PRL już był chcesz do tego wracać? Albo dzieciak jesteś i nie pamiętasz tego!  

Jeżeli nie unia to samodzielne decydowanie o swoim losie i handel z Niemcami chinami Rosja czy bislorusia a nie dyktando  UE. Jakby ktoś mądry u nas rządził to dawno byśmy tak robili a tak jesteśmy pachołkami o losie których decyduje Niemiec z Francuzem 

• Like 5
Opublikowano
4 minuty temu, piotreku1 napisał:

A to już możemy obwiniać naszych "rządzących", albo i siebie samych że im na to pozwoliliśmy 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, ippon napisał:

Będzie to określone według danych historycznych, tak jak przy ustalaniu płatności bezpośrednich. Minister Rolnictwa już zapowiedział , że Polska będzie walczyć o system mieszany czyli procentowo/ ilościowy.

O Boże, jak minister to zapowiedział to ja już wiem że będzie odwrotnie 😂

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, piotreku1 napisał:

A co teraz jest? 

A co bedzie po wyjsciu? Gorzej już być nie może, Dymaja nas ze wszystkich stron.

• Like 5
Opublikowano

Mam kupione jak co rok. Może stanieje, może zdrożeje, ale nie martwię się, że zabraknie. 

17 sierpnia RSM 32 1180zł netto
7 września: saletrzak 1194zł netto, siarczan magnezu granul 699zł netto. 

Opublikowano
17 godzin temu, deSilva napisał:

No i dobrze, ale dlaczego piszesz że wszyscy pewnie po kupili też, bo ja i chyba nie tylko ja, jakoś nie widzę by cokolwiek ludzie po kupili?

Cię jasny gwint, xD  chłop uwierzył w dobrobyt,  i gwarantowane ceny skupu na przyszły rok. Kto ma policzone? wiesz co piszesz, jak Ci dopier**lą ze wszystkim, to zapomnisz jak się  nazywasz, popatrz jak wszystko drożeje i jaka relacja do produktów rolnych.

Kolego nie uwierzyłem w żaden dobrobyt, mam produkcję i muszę ja utrzymać, nawozy kupiłem uważam po dobrej cenie i mam takie zdanie że do wiosny nie stanieją, możesz się zgadzać możesz nie, chemię też kupuję na T1 i T2 na przyszły na rzepaki i na zboża. 

Masz mnie za debila to nie zakupy 1 tony czy coś, myślisz że nie liczę swojej kasy.

Lepiej żeby wszyscy kupili , to jest szansa że na wiosnę stanieją, jak nie to azot musisz dać to nie stanieje

Opublikowano
48 minut temu, GRZES1545 napisał:

A co teraz jest? 

A co bedzie po wyjsciu? Gorzej już być nie może, Dymaja nas ze wszystkich stron.

,, Gorzej już być nie może? " wiesz co ty gadasz dziecko?  Chcesz cła co wtedy z drobiem, wołowiną, wyrobami mlecznymi, co z np z innymi exportowanymi towarami typu meble?  Europa obejdzie się bez naszego towaru. Nawet nie wyobrażasz sobie co by się stało wtedy z złotówką ( euro po 10zł a może 20zł)  nagle by się okazało że zarabiasz nie 4 razy mniej jak Niemiec tylko 10 razy mniej.  Szkoda ogólnie pisania  bo niektórzy i tak tego nie zrozumieją. Na szczęście większość Polaków jest za Europą a nie za Rosją. 

Opublikowano (edytowane)

gdyby nie unia to gospodarczo bylibyśmy drugą ukrainą , watpie  bysmy mieli mądrych ludzi w rzadzie którzy mogli by pokierować naszą polityką w kierunku suwerenoośći bez unni , a rosja to byłby dobry kierunek też ale jak prezydentem byli by ludzie pokroju jelcyna bo putin to wiadomo mieliśmy 15 lat od upadku komunizmu do wejscia w struktury UE i to był czas stracony według mie ,  można napisać że norwegia nie jest w unni a czerpie z przynależnosci ale norwegia to nie liczący się kraj gospodarczo , oczywiscie jest bardzo bogata ale i jej położenie i liczba ludnosci  nie są jakimś zagrożęniem dla gospodarki UE , a gdybysmy wyszli dziś to unia mogła by chceć nas tak ustawić żeby innych chętnych do opuszczenia jej nie było .

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, piotreku1 napisał:

,, Gorzej już być nie może? " wiesz co ty gadasz dziecko?  Chcesz cła co wtedy z drobiem, wołowiną, wyrobami mlecznymi, co z np z innymi exportowanymi towarami typu meble?  Europa obejdzie się bez naszego towaru. Nawet nie wyobrażasz sobie co by się stało wtedy z złotówką ( euro po 10zł a może 20zł)  nagle by się okazało że zarabiasz nie 4 razy mniej jak Niemiec tylko 10 razy mniej.  Szkoda ogólnie pisania  bo niektórzy i tak tego nie zrozumieją. Na szczęście większość Polaków jest za Europą a nie za Rosją. 

No Ja tam nie wiem ale z początków mojego gospodarzenia tj 97-98r pamiętam jak ziemniaki na wagony cały region pakował do Rosji a później Tiry przyjeżdżał i kupowali wszystko ziemniaki kapuste jabłka i gotówka na kole. Po wstąpieniu do UE wszystko się zje... o i zaczęły się te pier.... giełdy owocowo warzywne na których dzieją się códa z warzywami przesypywanie kombinowanie i h..... co jeszcze. Ja bylem przeciwny wstąpieniu do UE. 

Opublikowano
3 minuty temu, kris91 napisał:

No to Wielka Brytania w biedzie będzie żyła, aż mi ich żal się zrobiło 🙉

nie porównuj się do mocarstwa, które budowane było niewolniczą pracą i łupieniem świata.

huty sprzedane, stocznie zamknięte, część banków sprzedana, elektrociepłownie sprzedane, własny przemysł praktycznie nie istnieje, nie mamy ani silników, ani samochodów, ani traktorów, część wykształconego społeczeństwa w wieku produkcyjnym wyjechała,  wszyscy sąsiedzi są źli, debile nami rządzą sami nie potrafimy zagospodarować swego położenia geograficznego, wpieprzamy się w nieswoje sprawy

Mieliśmy kiedyś kontrakty w Iraku i Iranie, to na pierwszy napadliśmy w imię czego? , Rosja odbiorca płodów rolnych trzeba było się skłócić,

nic nie zrobimy  bo jakie społeczeństwo taka władza

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano

wielka brytannia to wyspa która jest importerem netto to reszta powinna zabiegać o eksport do nich , londyn to swiatowe centrum finasowe mają wiele firm innowacyjnych , a co ma polska ?  montownie które eksportują do uni agd i rtv ? co mamy takiego co inni chcieli by kupować od nas ?  ursusy ? polonezy ?  jedyna marka to był zelmer  który był znany i do tego ze2-3 inne i to koniec 

Opublikowano

Tak wlk Brytania to głąby i nie wiedza co robią. 
my gospodarczo nie istniejemy również będąc w unii. My nie mamy żadnego przemysłu . Wszystko zostało sprywatyzowane i sprzedane za grosze . Takich mieliśmy mądrych rządzących . Kto bardziej dociekliwy niech sprawdzi w necie kto wymyślił plan balcerowicza 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v