Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

A marchew na przemysł po 20 gr i ludzie kopią. Zawsze się znajdzie jakiś idiota co za darmo będzie robił

Jeśli ta marchew już urosła i całe koszty na uprawę już poszły , to trochę szkoda nie wykopać nawet przy cenie 25 gr , bo plon takich odmian przemysłowych mieści się w przedziale 100- 130 ton/ ha . I oczywiście nie mówimy tu o jakimś ręcznym kopaniu ,tylko maszynowo ,gdzie  1 ha na dzień się wykopie . To chyba po zliczeniu wszystkiego lepiej być 15000 zł na + , niż 15000 na minusie.

Opublikowano

Straszą podwyżką cen nawozu po nowym roku i tak zrobią. Podwyżka o powiedzmy 300 zł a za miesiąc obniżka o 100 zł i wtedy wszyscy sie rzucą myśląc, że złapali Pana Boga za nogi.

• Like 2
Opublikowano

Trochę honoru trzeba mieć. Jak truskawki były na przemysł poniżej opłacalności to nie zbierałem z Pola 10 ton zostało. Już bym wolał ta marchew wykopać i na giełdzie próbować sprzedać po 1 zł. Takich mrozów nie ma więc na bieżąco można pobierać

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej nie ma co porównywać truskawki do marchwi , bo truskawka chociaż przemysłowa to i tak trzeba ją ręcznie zerwać , co przy niskiej cenie może nie pokryć żeby ludzią zapłacić za zbiór . Co do giełdy to marchwi  przemysłowej na pewno nie sprzedasz , bo się ją sieje w takim zagęszczeniu że 1sztuka marchwi o wadze 1 czy 2 kg to norma , a to już zalicza się jako odrzut bykom i  cena też pewnie z 20 gr ,albo mniej .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

I przy takich drogich paszach nie ma kupca na tą marchew? To ziemniaki paszowe podobno mocno poszukiwane 

Ziemniaki po 35 groszy odpadowe sprzedawałem dla kur. A marchewke dla brata byków przywożę

Opublikowano
2 godziny temu, czesio200 napisał:

dobrze, że na kaszty produkcji jest, bo do świń to trzeba dokladać i to dużo.

Ja tego nie rozumiem cały czas płacz że świń się nie opłaca (tym bardziej przy tych cenach) a ludzie dalej trzymają pytam się skąd więc dokładają? Dokładają i się rozwijają to skąd te pieniądze z nieba im lecą?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pcheella napisał:

Ja tego nie rozumiem cały czas płacz że świń się nie opłaca (tym bardziej przy tych cenach) a ludzie dalej trzymają pytam się skąd więc dokładają? Dokładają i się rozwijają to skąd te pieniądze z nieba im lecą?

Sa dwa typy trzodziarzy: 

1. Ci co sa na kontrakcie, pracuja w korpo. Dostaja od sztuki i maja w powazaniu. Maja kase na rozwoj i kupno drogich samochodow.

2. Ci co trzymaja na wlasny rachunek. Maja kredyty na chlewnie, albo pobrane jakies dofinansowania i chcac czy nie chcac musza trzymac trzode przez X czasu. Dokladaja do swinek z oszczednosci lub po prostu zapierdzielaja na etacie i z tego wala kase w swinie. 

Teraz troche bardziej zrozumiales?

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano

Dokładnie zobowiązania trochę sentyment i budynek który na nic więcej się nie nadaje. Dokładam z produkcji roślinnej bo ta dominuje w moim gosp. Czekam aż to się zmieni, ale to się nigdy nie zmieni. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, czesio200 napisał:

Dokładnie zobowiązania trochę sentyment i budynek który na nic więcej się nie nadaje. Dokładam z produkcji roślinnej bo ta dominuje w moim gosp. Czekam aż to się zmieni, ale to się nigdy nie zmieni. 

Świnie będą po 10 zł zobaczysz tego ci życzę

• Like 1
Opublikowano

Z marchewką jest tak samo, jedni mają 10ha i kontrakty powiedzmy po 1zł/kg  i ich nie obchodzi cena rynkowa, przecież kontrakt jak jest towar w polu pasuje wykonać. Trzeba sobie zdać sprawę że uprawa marchewki to nie zbiór truskawki. Do marchewki trzeba mieć całą linię. Siewnik, redliniarkę nawadnianie, kombajn, skrzyniopalety, sortownik itd. Głupotą jest nie wykopać bo te wszystkie maszyny są za pieniądze z tejże marchwi, zapłacisz karę za nie dostarczenie towaru to za rok wypną tyłek na Ciebie.

Dostałem sms-a z ofertą.

Pulan 2880zł,

Saletrosan 2820zł

saletrzak canwil  2550zł 

Ceny brutto

Opublikowano
4 godziny temu, gustaww napisał:

Z marchewką jest tak samo, jedni mają 10ha i kontrakty powiedzmy po 1zł/kg  i ich nie obchodzi cena rynkowa, przecież kontrakt jak jest towar w polu pasuje wykonać. Trzeba sobie zdać sprawę że uprawa marchewki to nie zbiór truskawki. Do marchewki trzeba mieć całą linię. Siewnik, redliniarkę nawadnianie, kombajn, skrzyniopalety, sortownik itd. Głupotą jest nie wykopać bo te wszystkie maszyny są za pieniądze z tejże marchwi, zapłacisz karę za nie dostarczenie towaru to za rok wypną tyłek na Ciebie.

Dostałem sms-a z ofertą.

Pulan 2880zł,

Saletrosan 2820zł

saletrzak canwil  2550zł 

Ceny brutto

Na saletrzak nawet dobra cena

Opublikowano

1kg N w saletrzaku 9,44zł

1kg N w saletrze 8,47zł

160kg N na ha x 1zł x np 20ha i mamy 3200zł w kieszeni na korzyść saletry.

No ale jak kto woli...

Opublikowano

To mocznik z inhibitorem. Jeszcze tańszy azot. A działa jeszcze dłużej.

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

1kg N w saletrzaku 9,44zł

1kg N w saletrze 8,47zł

160kg N na ha x 1zł x np 20ha i mamy 3200zł w kieszeni na korzyść saletry.

No ale jak kto woli...

Chodzi mi o to że u mnie saletrzak nie jest po 2550 tylko po ok 2700 juz

Opublikowano

Jakby ktoś bardzo potrzebował do oprysku i chciałby się bawić w zamianę to mogę się wymienić kilkoma workami "starego" mocznika. Tylko sztuka za sztukę, bo mi bez różnicy co 1 marca pod krzewy rzucę.

Opublikowano
3 godziny temu, czareczek85 napisał:

Byłby ktoś chętny do wspólnego zakupu 24t fosforanu amonu 18-46, najlepiej podlaskie ja okolice łomży. 

Po ile i ile ton?

22 minuty temu, Agrest napisał:

Jakby ktoś bardzo potrzebował do oprysku i chciałby się bawić w zamianę to mogę się wymienić kilkoma workami "starego" mocznika. Tylko sztuka za sztukę, bo mi bez różnicy co 1 marca pod krzewy rzucę.

Ja mam jeszcze 700kg zwykłego z zeszłego roku do oprysków. Cały czas rozmyślam na co tu najkorzystniej go rozdysponować, czy na zboża wiosną czy zostawić na kartofelki i qq 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v