Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Tak na logikę, jeśli zaczną produkować to czy zdążą zaspokoić swój rynek żeby jeszcze i ciebie zaopatrzyli?

Temu Panu już podziękujemy on zaopatrzony na dwa lata😁

Opublikowano
6 godzin temu, przemek28_28 napisał:

@Dream1990 taaaaa, ty myślisz ze to tak działa ze Pan Zdzisio wciśnie wyłącznik w piątek i nie produkuje a w poniedziałek znow naciśnie i juz wszystko działa? Oni zarabiają na produkcji, nie na przestojach. A gaz ciagle nie moze byc wytłumaczeniem bo jak wytłumaczyć sól która tez podrożała? 

Sól podrożała bo jest zmowa na rynku. Mam 3 liczących graczy, którzy się dogadali z ceną a teraz jeszcze jeszcze białoruś jest zblokowana więc będziemy płacić dodatkowo za transport z drugiego końca świata.

Mamy szczęście że GA jest państwowe i nie pozwolą żeby w Polsce zabrakło nawozów azotowych bo tak jak teraz piszecie że nie kupiecie bo drogo tak byście w marcu pisali że chcecie kupić a nie ma. Dopiero wtedy by były protesty. 

Opublikowano
4 minuty temu, wojak1986 napisał:

Temu Panu już podziękujemy on zaopatrzony na dwa lata😁

Przepraszam to ja jestem urządzony na 2 lata .Ale i tak dzisiejsza cena mi nie pasuje 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

Tak na logikę, jeśli zaczną produkować to czy zdążą zaspokoić swój rynek żeby jeszcze i ciebie zaopatrzyli?

Mam czas do maja brakuje mi jednego auta, wszystko przez nie planowane rozmnożenie pola🤔

Z tą LOGIKĄ. To powinienem  kupić paliwa po 6 zł bo na wiosnę straszą że zabraknie🤷‍♂️, tak chodzą takie pogłoski.

Edytowane przez mtz55
  • Like 2
Opublikowano
5 minut temu, kibix napisał:

Mamy szczęście że GA jest państwowe i nie pozwolą żeby w Polsce zabrakło nawozów azotowych bo tak jak teraz piszecie że nie kupiecie bo drogo tak byście w marcu pisali że chcecie kupić a nie ma. Dopiero wtedy by były protesty. 

oprócz tego szczescia jest też łyżka dziekciu żę oszołomy z rządu uległy presji idiotów z agrounni i ograniczyły wysyłki za granice troche .

Opublikowano

Kalkulatorem i liczydłem  a później na palcach sprawdziłem  -Nie byłeś nigdy w Azotach ?

4 minuty temu, jacor73 napisał:

A jak Ty to wyliczył?

obraz.png

Kalkulatorem i liczydłem  a później na palcach sprawdziłem  -Nie byłeś nigdy w Azotach ?

Opublikowano (edytowane)

Kalkulator do wyrzucenia, palce do obcięcia, a pacjent do pierwszej klasy: 1200 ton podzielić na 24 godziny to jest 50 ton na godzinę podzielić przez 60 minut to wychodzi 830 kilo na minutę a nie jak Tobie poniżej 30 sekund

7 minut temu, RU68 napisał:

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
31 minut temu, mtz55 napisał:

Nasze fabryki produkują drogi towar ale na zachodzie stoją. Jeśli cena spadnie i ruszy wiecej fabryk to sam będe kupował rsm z niemiec trzy albo cztery lata temu miałem  taniej niż z puław. Wiec ten drogi towar musi pójść taniej pytanie jak dużo towaru trzeba będzie przecenić i kiedy. 

Tylko Yara może pomóc, inne kraje UE są w D* z gazem. Magazyny zapełnione na ok. 50-60%, a zima i zwiększony pobór dopiero się zaczyna.

Opublikowano
10 minut temu, jacor73 napisał:

Kalkulator do wyrzucenia, palce do obcięcia, a pacjent do pierwszej klasy: 1200 ton podzielić na 24 godziny to jest 50 ton na godzinę podzielić przez 60 minut to wychodzi 830 kilo na minutę a nie jak Tobie poniżej 30 sekund

Liczysz wydajność jednej najnowszej linii A łącznie z saletrzakiem ponad 7 ton na minutę 

Opublikowano

Podobno firmy  nie chcą dawać azotów na termin. Ciekawe czy kasa na wykup azotu na już potrzebna, czy strach że w żniwa pieniążków nie odzyskają.

Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

Liczysz wydajność jednej najnowszej linii A łącznie z saletrzakiem ponad 7 ton na minutę 

A wszystkie linie w Polsce to będzie ponad 20, chodziło o jedną a nie razem z saletrzakiem

Opublikowano
21 minut temu, kibix napisał:

Oni to sobie moga nie pozwalać🤣

Obecnie sytuacja jest taka.

1.Mamy najtańszy azot w europie i nasza produkcja wyjeżdża na zachód.

2. W związku z pkt.1 nie ma importu który zazwyczaj zasilał nasz rynek azotu. Węgierskie saletrzaki, ruski mocznik, angielska i gruzińska saletra  nie są w tym sezonie dostępne.

3. Grupa azoty chyba nie ma pełnej mocy produkcyjnej.

4. Zapasy produkcyjne rosną bo chłopy wstrzymują zakupy.

5. Zapasy są dużo mniejsze niż realne potrzeby rynku które się w końcu ujawnią przed samym rozpoczęciem wegetacji. 

6.   Ze względu na pkt 2 i3 można spodziewać się braków.

7. Kto czeka do ostatniej chwili ryzykuje problemy z dostarczeniem bo logistyka w tydzień nie rozwiezie azotu po całej Polsce. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Ale nie każdy sypie "biały" azot i czeka aż kartka w kalendarzu pokaże 1 marca. Ja na ten przykład, rozsiewałem nawet w styczniu mocznik, a saletrosan w lutym to oczywista oczywistość w naszym regionie 😉

A  w  naszym  regionie  oczywista  oczywistość   jest  taka  że  przedstawiciele  ARIMR  potrafią   w ostatnie dni   lutego  przejechać  się  popatrzeć  kto ma  świeże  koleiny  w  rzepaku  a  jak  jeszcze znajdą  nierozpuszczone białe  kulki  to  nawet  dużo  pytań  zadawać  nie muszą  żeby  połączyć  ze  sobą   kropki . Dodam  że  takie  zachowanie  nie  wynika  z  wrodzonej  ciekawości  pracowników Agencji   tylko  zbyt  długich  i  cokolwiek  złośliwych  sąsiedzkich  języków

Opublikowano
46 minut temu, mtz55 napisał:

Podobno firmy  nie chcą dawać azotów na termin. Ciekawe czy kasa na wykup azotu na już potrzebna, czy strach że w żniwa pieniążków nie odzyskają.

Nie prawda. Dają. 0,7-0,8 % na miesiąc 

Opublikowano
59 minut temu, Ulman napisał:

7. Kto czeka do ostatniej chwili ryzykuje problemy z dostarczeniem bo logistyka w tydzień nie rozwiezie azotu po całej Polsce. 

Jak to, nie wierzysz w siłę Polskiego transportu drogowego?🙉

Jak zabraknie nawozu dla nas to liczę że cena zbóż może  jeszcze wzrosnąć na przyszłe Święta Bożego Narodzenia 🤔

Opublikowano

Pytanie trochę nie na temat. Wziąłem w dzierzawę ładna działkę zasobność pk wysoka azot średnia ph 3.8. I teraz pytanie czy wapnowac jeszcze teraz i którym wapnem tlenkowym czy węglanowym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v