Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, galan99 napisał:

W sklepach podrożało wszystko jakieś 20 % a nawozy o 200 % to jest biznes chwilowy ale jaki dochodowy .

Ja kupowalem w zeszlym roku o tej porze mocznik po 1280 brutto a rsm 32 w pazdzierniku 780 a teraz mocznik 3700 a rsm 32 2600 transporty calosamochodowe agrolok

Opublikowano
11 godzin temu, EmilPlayP napisał:

Opiekun Twojego portfela bardziej pasuje, a tak już poważnie to planuje od nowego roku kupować w chemirolu jakoś część nawozów, znajomy sobie chwali z nimi współpracę, jakie macie o nich opinie? Wiem że to temat ściśle związany z nawozami ale poniekąd jedno z drugim się wiąże.

W chemirolu kupuję większość chemii i część nawozów. Nigdy żadnych problemów, tyle że pracuje tam kolega z ławki i jeżeli coś mają drogo, mówi wprost. Co do skupu to nigdy do nich nie sprzedawałem.

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, jacor73 napisał:

Możesz podesłać namiar gdzie taką sprzedają?

normalnie na kornice dzwon firma omya, najlepiej kupowac jak 2 tyg upal i bez deszczu, wtedy nawet kolo 10%

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Kreda za 95 zł, przecież na kopalni poniżej 200 nie schodzi.

Chyba, że piszesz o pylistej luzem i wilgotności 60%?

Pewnie że luzem z omya , półki co to nie stać mnie płacić 200 czy 300zł za granulację... 

Na kopalni wtedy była po 60 bądź 65zl 

Opublikowano
27 minut temu, krilan06 napisał:

Mówię Wam - to kiedyś j_bnie, kwestia tylko kiedy

Nie ten i nie nastepny , może 2023 jak z każdego ściągną pieniądze które rozdali

Opublikowano

Moim zdaniem ci co będą siać 1 dawkę początkiem marca , to raczej są małe szanse że będzie taniej . Póżniej może być trochę taniej , ale nie wiele 100-200zł na tonie . Większych obniżek to bym się spodziewał już po sezonie . Gaz pewnie stanieje bo nie będzie takiej presji jak teraz , zima , ogrzewanie itd.. tylko już pewnie nie wróci do cen sprzed roku , bardziej bym celował w granice 1400 - 1700zł/tona

Opublikowano

Bardziej oczekuje się ceny 2000 zl/t jako ceny rozsądnej za saletrę. Pozostaną wyższe koszty, które wpływają na cene: koszt wynagrodzeń, koszt kwot na emisję dwutlenku węgla, transport itp.

Opublikowano

Gadasz takie głupoty jak minister rolnictwa, co mnie obchodzi że im wynagrodzenia wzrosły? Albo kto im kazał godzić się na jakieś chore kwoty od emisji gazów? Najpierw jeździli i wszystko podpisywali a teraz pieprzą takie farmazony że to jest inflacja zaimportowana

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Norman napisał:

Mazowieckie zachód. Ja dziś resztę dokupiłem małe ilość. Cena brutto 

Saletrosan 26 - 2690 bb

Na innym składzie 2900

Polidap - 3620 worek. 

Mówili że resztki im zostały.

Wapno ostatnio mi sąsiad rozwoził to po 105 zł/t tylko dostarczone wcześniej bez usługi rozwozu

Po ile u cb usluga rozsiewania wapna kosztuje?

Opublikowano
49 minut temu, krilan06 napisał:

Gadasz takie głupoty jak minister rolnictwa, co mnie obchodzi że im wynagrodzenia wzrosły? Albo kto im kazał godzić się na jakieś chore kwoty od emisji gazów? Najpierw jeździli i wszystko podpisywali a teraz pieprzą takie farmazony że to jest inflacja zaimportowana

Oni to z dnia na dzień przerzucili na obywatela , każdego z nas to siegnie wczesniej czy później 

Opublikowano

W nawiązaniu do wcześniejszych postów "opiekun portfela "nie czarujmy się prawie wszyscy doradcy to opiekunowie portfela póki kupujemy i dajemy się robić niekiedy w konia to jest ok a w momencie gdy odsuniemy delikwenta na bok i uzna że nic nie zarobi na nas to nawet takiemu ciężko powiedzieć dzień dobry (zaznaczam nie wszyscy ale większość) .

Opublikowano
krilan06 napisał:

Ciebie moze to nie obchodzić zupełnie nic ale to co napisałem ma wpływ na cene saletry. Myślisz, że firmy nawozowe i inne to CARITAS lub Szlachetna Paczka? Tu liczy się zysk, a skoro towary rolne są drogie to i zakłady azotowe cene podnosza. Zawsze tak było i będzie... Głupotą jest to, że mechanizmów rynkowych nie rozumiesz. Nie obrazaj innych :)

Opublikowano

A ktoś już kupić zdążył te kilkaset złotych taniej nawozy co to ten od koryta gadał?

Opublikowano
14 minut temu, Marl napisał:

Ciebie moze to nie obchodzić zupełnie nic ale to co napisałem ma wpływ na cene saletry. Myślisz, że firmy nawozowe i inne to CARITAS lub Szlachetna Paczka? Tu liczy się zysk, a skoro towary rolne są drogie to i zakłady azotowe cene podnosza. Zawsze tak było i będzie... Głupotą jest to, że mechanizmów rynkowych nie rozumiesz. Nie obrazaj innych :)

Wszystko fajnie ale to glownie wina tego ze na polskim rynku nie ma konkurencji bo wszystkie firmy nawozowe to jedna grupa kapitalowa gdyby kazda firma dzialala osobno to robilaby wszystko zeby sprzedac jak najwiecej i rywalizowalby obnizajjac cene produktu. A tak coz zmowa cenowa brak importu z bialorusi rosji robi swoje. Chociaz w polsce produkijemy 8 krotnie wiecej nawozu niz zuzywamy. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, arek_124711 napisał:

Wszystko fajnie ale to glownie wina tego ze na polskim rynku nie ma konkurencji bo wszystkie firmy nawozowe to jedna grupa kapitalowa gdyby kazda firma dzialala osobno to robilaby wszystko zeby sprzedac jak najwiecej i rywalizowalby obnizajjac cene produktu. A tak coz zmowa cenowa brak importu z bialorusi rosji robi swoje. Chociaz w polsce produkijemy 8 krotnie wiecej nawozu niz zuzywamy. 

Rok remu ( listopad 2020 ) Grupa Azoty miała swietne ceny saletry. Dodatkowo mogłeś dostać bon na paliwo w Orlen ( do każdej tony chyba 30 lub 50 zł, nie pamietam. musze poszukać w e-mail od doradcy ) . Po prostu była swietna cena, rolnicy dostali dopłaty i co?? Niektórzy czekali na 700 netto :/ . Jak pszenica skoczyła na 900 netto pod koniec roku 2020 , nawozy zaraz poszły w góre... W maju u lokalnego dostawcy saletra była 1400 zł, wszyscy uznali ze drogo i nikt zapasów nie robił. Bo wróciła cena do normalnego poziomu. Jak mówiono, ze bedzie 2000 zł/t to mało kto dowierzał, ze tak bedzie. Jest 3000zł/t i ziemia nadal się kręci, nikt z głodu nie umarł narazie. Dobrze, ze zboże trzyma 1200 zł, bo za niecałe 2,5t pszenicy masz 1 tone saletry. Zazwyczaj saletra była po 1200-1300 a zboże 650 zł czyli i tak 2 tony zboża... Firmy nawozowe umią liczyć, pisałem juz wczesniej.

Edytowane przez Marl
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Pis składa wniosek do Brukseli o rewizję kwot emisji C02 ze względu na drożejące nośniki energii .

Opublikowano

nie samym ziarkiem rolnictwo żyje. czego ktoś nie rozumie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v