Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kibix napisał:

W Polsce jest dziki zachód na jakości produktów. Koszt zbadania NPK to koło 400zł. Rolnicy kupują różne nawozy z różnych źródeł za dziesiątki tysięcy a żal im zapłacić tych 400 zł.  Szczególnie w tym roku gdzie ceny są kosmiczne. 

W kwestii rzetelności takich badań, także panuje "dziki zachód" 😉

Opublikowano
6 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Na jarym jeszcze nigdy nie miałem więcej jak 3 tony przy 100 N , przedplon pszenżyto , w tym roku przy drogim azocie to dać 60 N może 2 tony będzie .

Z ochrona czy bez. ?

Opublikowano

Plon od rolnika uzależniony jest w jakimś tam % .Największą rolę ma pogoda. Co z tego że jęczmień w tym roku miałem piękny jak przyszły upały z wiatrem i w kilka tygodni suszy spaliło go.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Paramonov napisał:

Napiszę trochę nie na temat😂

Saletra 2850 , mocznik 3480, Poli 6 2800, sól 2300 , fosforan 3380. Ceny brutto świętokrzyskie.

Wiecie co, jak się czyta któryś tydzień tak wysokie ceny bez zmian to jakoś mniej przerażają 🙉

• Confused 1
Opublikowano

Dzwonilem po różnych składach i to ceny najnizsze jakie znalazłem. Ale są duże różnice w tym roku i trzeba uważać na innym składzie sól 2700 a mocznik bez inhibitora 3600 

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, pawelol111 napisał:

Obswoiłeś sie xD Cena zboza ciagnie w gore wiec te ceny nawozow mniej straszne.

Ci co mają gdzie zmagazynować to mogą się cieszyć. 

Nawozów nadal nie kupuję, widzę po ogłoszeniach że ofert co raz więcej i ceny powoli atrakcyjniejsze.

Opublikowano
14 godzin temu, mysza103 napisał:

Mam znajomych z 15- 20 km w linii prostej ode mnie którzy mają prawie wszystko 1 klasę czarnoziem . Uprawiają przeważnie warzywa , raz na jakiś czas sieją pszenicę , i jak nie raz rozmawiamy i mówię im że u mnie pszenica sypie 7 -9 ton , to się tylko uśmiechają i stwierdzają że u nich 9 ton/ha żeby zebrać to musiało by się coś niedobrego wydarzyć , a tak to zawsze mają ponad 10 ton

do 10 doszedłem ale zazwyczaj to powyżej 8.

sporo czynników jest decydujących, chociażby odmiana pszenicy. nie ma czegoś takiego że lekką ręką zbierze 9ton, wystarczy pominąć zabieg na grzyba i już plon drastycznie leci mimo nawet że i dasz 600kg saletry

16 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Na jarym jeszcze nigdy nie miałem więcej jak 3 tony przy 100 N , przedplon pszenżyto , w tym roku przy drogim azocie to dać 60 N może 2 tony będzie .

TY sobie daj spokój z tym polem jak masz tyle zbierać przy tych cenach nawozu

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurniczek napisał:

Plon od rolnika uzależniony jest w jakimś tam % .Największą rolę ma pogoda. Co z tego że jęczmień w tym roku miałem piękny jak przyszły upały z wiatrem i w kilka tygodni suszy spaliło go.

Dokładnie tak .Susza prawie co roku nęka i zbiera plon.Ale Państwowa aplikacja stwierdza ,że suszy brak albo jest symboliczna i pomocy brak. I weź tu kup nawóz po 3000!

Opublikowano (edytowane)

Mam zamiar ale mam na to czas minimum do marca, jeśli pogoda pozwoli i ceny dalej nie będą szaleć to dam tyle ile rok temu, a jeśli zdrożeje to z jare zasiewy wszystko strączki.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Bercik92 napisał:

I ktoś jeszcze coś u nich kupuje?

nie wiem ale znając okolicznych rolników to ruchu dorzego nie mają. ja prawdopodobnie wezmę tylko 100 mocznika i ze 150-200 polifoski pod qq a zimowe prawdopodobnie bez azotu ewentualnie jakaś mała dawka na start

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

38 minut temu, pawelol111 napisał:

Obswoiłeś sie xD Cena zboza ciagnie w gore wiec te ceny nawozow mniej straszne.

Ci co mają gdzie zmagazynować to mogą się cieszyć. 

Nawozów nadal nie kupuję, widzę po ogłoszeniach że ofert co raz więcej i ceny powoli atrakcyjniejsze.

dużo Ci trzeba nawozu na ten sezon ?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Uziu92 napisał:

dużo Ci trzeba nawozu na ten sezon ?

Nie liczyłem, wszystkiego, npk na 5 ha pod jare, azotu pod rzepak na 4.5ha, na ozime azotu na 5 ha. Pod strączki nic nie będę dawał, słoma ścięta wszędzie była.

A co tam masz dobrego ?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
14 godzin temu, zbigniewPGR napisał:

Na wasze gorączkę i sraczkę jest jedno lekarstwo, które dostaniecie całkowicie za darmo w lipcu 2022. Gdy zobaczycie cenę płodów rolnych na poziomie pszenica 700, rzepak 1700 odrazu otworzycie oczy i zajrzycie do portfela i kieszeni. Gdzie rozum?

To możliwe acz mało prawdopodobne bez P,K da się przeżyć 2 może i 4 lata jednak N to nawożenie strategiczne i to w pełnym zakresie decyduje w 50 % ile zbierzemy a już o plonach ponad 5 ton moim zdaniem nie ma co myśleć - a to można i należy przetestować w przyszłym sezonie

Opublikowano
6 minut temu, RU68 napisał:

To możliwe acz mało prawdopodobne bez P,K da się przeżyć 2 może i 4 lata

Z reguły dzierżawy brane są zawsze po takiej akcji bez P, K . Odbudowanie zasobności to bardzo kosztowna sprawa i dłuższa niż niektórym się wydaje.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v