Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, JD1052 napisał:

Mylisz sie, ja obrabiam paredzisiąt ha, maszyny stare a nawozy staram sie kupowac co roku w okresie czerwiec-sierpień za gotówke, miałbym maszyny nowe na kredyt to pewnie bym sobie na to nie pozwolił... A tak kupiłem sobie zaksan po 1350zł i mi to lotto że teraz po 3000...

To teraz się pomylisz tak nie kupisz tanio a wszystko drożeje strasznie a nie wiadomo jakie będą następne zbiory maszyny stare ładować jak coś trzeba  będzie i kasa na styk . 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
27 minut temu, kris91 napisał:

To podniosą do 3800zł i powiedzą "Jak nie, to do francuza wysyłamy i on kupi" 🤭🙊🙊🙊

I pewnie jeszcze dadzą transport  gratis do Francji... 

Opublikowano
36 minut temu, JD1052 napisał:

A co mam już płakać co bedzie za rok? Na tym ze kupuje nawozy w sezonie letnim co roku zarabiam a w tym roku ewidentnie dużo...

Trochę dziwne myślenie z tym zarabianiem , chyba że latem kupiłeś w normalnej cenie , a teraz ten nawóz sprzedaż dużo drożej to ok. można powiedzieć że zarobiłeś

Opublikowano
4 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał:

Witam. Byłem dzis zorientować sie na składzie nawozów. Sprzedawca powiedział ze brane są pod uwagę podwyzki cen. Czy to mozliwe? Czy jaja robi sobie ze mnie. Saletra na dzis 2880 brutto bb. Po niedzieli ma być rowne 3000. Szok. Je*** to wszystko. 

Z punktu psychologii to podwyżka spowodować może ruch w zakupach. Podobnie jak obniżka cen zbóż pobudza ruch w handlu.

Więc nie zdziwię się jak tak zrobią.

Opublikowano
1 godzinę temu, JD1052 napisał:

Mylisz sie, ja obrabiam paredzisiąt ha, maszyny stare a nawozy staram sie kupowac co roku w okresie czerwiec-sierpień za gotówke, miałbym maszyny nowe na kredyt to pewnie bym sobie na to nie pozwolił... A tak kupiłem sobie zaksan po 1350zł i mi to lotto że teraz po 3000...

zgadza się.Dobrze mieć te nowe piękne maszyny,ale czasami trzeba dać sobie na wstrzymanie

Opublikowano
2 godziny temu, Navara1988 napisał:

Francja obecnie kupuję z Polski saletre po 3800 złotych biorą każda ilość . A Niemcy złożyły zamówienie na wiosnę obojętnie za ile będzie biorą wszystko. Czyli na wiosnę będzie brak towaru

Pewnie informacja od jakiegoś Mietka z placu co ma za zadanie sprzątanie placu. Czy podeślesz jakiś link potwierdzający to?

Opublikowano

mysle ze przy 50kg N da rade ok 5t wyciągnąć jak dobre zadbane działki a przy calkowitym braku N to 3 o tak sobie chyba ze mega wysoko N z gnojowic

Opublikowano

w sumie wszystko pasuje ogólnie zboża poszły prawie 100% w górę w stosunku do zeszłego roku, rzepak nawet więcej, to i nawóz poszedł trochę więcej niż 100% jak zawsze

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sylwek23111 napisał:

Jak zboże poszło o 100% w górę? 

sierpień/wrzesień 2020- październik/listopad 2021

rzepak 1520-3150 (tutaj był już obłęd od lutego)

pszenica 820-1350

p-ż 620-1020

żyto 520-680

pisałem prawie i masz prawie, kij wie ile owies zbyt dawno nie było bym sprawdził

edit, często tak bywało, tyle że nie aż tak ostro, ile to razy rolnicy zacierali ręcę że pszenica w skupie 200pln więcej niż normalnie to się odkują, a potem wyszło że nawozy podeszły i jeszcze plecy. w 2008, 2011?, ale nie pamiętam dokładnie co był obłęd z polifoskami na jesień. a pamiętam akcję dokładnie bo firma utopiła i pół roku bez premii

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Tragedii nie ma , ale co ty z taką ilością rsm zrobisz , toć jak masz większy ogródek to ta ilość braknie , nie mówiąc już o polu.

Kupowałem w sierpniu, teraz przywoził i jak nalał w mausery to wyszło te 140 kg więcej niż kupiłem.

2 minuty temu, Jurek87 napisał:

Gdzie taka cena ? U mnie po 2700

Wojtasik Zakrzewo

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Takeda napisał:

sierpień/wrzesień 2020- październik/listopad 2021

rzepak 1520-3150 (tutaj był już obłęd od lutego)

pszenica 820-1350

p-ż 620-1020

żyto 520-680

pisałem prawie i masz prawie, kij wie ile owies zbyt dawno nie było bym sprawdził

edit, często tak bywało, tyle że nie aż tak ostro, ile to razy rolnicy zacierali ręcę że pszenica w skupie 200pln więcej niż normalnie to się odkują, a potem wyszło że nawozy podeszły i jeszcze plecy. w 2008, 2011?, ale nie pamiętam dokładnie co był obłęd z polifoskami na jesień. a pamiętam akcję dokładnie bo firma utopiła i pół roku bez premii

Ale masz fantazję jak mój sąsiad co wyliczył mi że zarobiłem z hektara fasoli 15 tys zł. Policzył plon 2t x 7zł i wyszło mu 15 tys zysku, ale nie wziął pod uwagę że w tym rok jest 90% odpadu i że włożyłem 3 tys zł.

Poniżej link do pierwszych lepszych cen: https://www.fdw.pl/skup-zboz/notowania/

Edytowane przez sylwek23111
edycja
  • Thanks 1
Opublikowano

Co to za bieda z pszenicą. Od 950 do 1050. Te notowania to chyba na tamten rok są hehe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v