Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Człowieku rób jak chcesz zobaczymy za jakiś czas kto na tym dobrze wyjdzie. Napewno producent czy dystrybutor nie straci, straci tylko rolnik jak nie jeden to drugi. Wczoraj byłem w sklepie z śor i produkty są już 20% droższe a planuja że do wiosny będzie 40-50% droższe niż na wiosnę 2021.

Opublikowano

nigdy tak na lajcie do ceny nawozów nie podchodziłem. ostatnie lata sporo naturalnego i jeszcze sztucznymi podbijane .trawy z motylkowatymi także przy rekordowych cenach i tak zamierzam dużo mniej sypać. okoliczni mleczarze też się nie szykują na duże zakupy. każdy duże zapasy objetosciowych ma to poco dalej gonić plon. 

Opublikowano
38 minut temu, pawel885 napisał:

Nikt nie będzie płakał jak polski rolnik nie kupi nawozów, jest głód surowców na świecie, wyeksportują i po problemie, niestety ... Zresztą stąd te ceny bo są chętni za granicą żeby tyle płacić , tak jak ze stalą czy węglem.... Jedyny ratunek to wstrzymanie eksportu

Głód surowców? Jest zagrywka mocarstw które poprzez spekulacje, wstrzymują lub ograniczają przepływ towarów, przez co windują ceny. Uważasz że NP. Ruscy nie będą gazu sprzedawać bo jest go mało? Po co w takim razie Gazociąg robili? Raptem wszystkie Kraje będą trzymać surowce i rezygnować z zysków sprzedaży? Trochę to się kupy nie trzyma, chyba że  już  na zawsze wszystkie Kraje przestaną wysyłać swoje towary. A Polscy producenci widocznie maja ful zapasy surowców skoro wysyłają nawozy za granicę w tych czasach👏

40 minut temu, dzidzia202 napisał:

Moim zdaniem jak Rosja zablokuje eksport nawozów to zaleją nas tanim zbożem razem z ukraina. Dlatego ja czekam jakie będą umowy w styczniu lutym i podejmę decyzję. Bo jak rzepak spadnie poniżej 2tys to sorki trzeba będzie ostro ograniczyć azot. A nie zawieszę sobie pętli jak nie wiadomo jak rzepaku przezimuja.

Słuszne podejście 👍

• Like 1
Opublikowano

Ale co da śmianie się że kupili tanio a reszta idioci nie kupili i nie mają.  Ile nakupili na 10 lat może mają zapas niektórzy na sezon ale potem i te mądrale co się śmieją że reszta idoci bo nie mieli funduszy by w czerwcu czy lipcu kupić azot pp 1200-1300 bo nie każdy ma produkcję roślinna itp. I co wtedy gdy przyjdzie czerwiec 2022 a cena będzie 2800zl saletra też będziecie się śmiać Ci co.macie ten zapas na sezon  krorko wzrocznosć taka . Ja wiem że nie kupię nic do wiosny i kupię tylko połowę azotu 0 npk nic wszystko wygnojone zlane gnojowica tak że aż  kipi . I gdyby tak.kazdy zrobić wstrzymał się to cena spadnie prawa rynku przewaga podaży nad popytem cena spada a tu jeden z drugim tego nie ma tego nie ma nie wiem.gdzie  żyjecie kto wam to mówi ale objechałem 3 składy mają zapasy środków ochrony wapna nawozów najebane na palety do góry i 4 bigbagi towaru opór cena aby beznadziejna dlatego nikogo nie widać i nikt nic nie kupuje . Proponuję maść na ból d*py  i jak ktoś pisał zapas papieru toaletowego.. 

• Like 1
Opublikowano

braki na placu widać. Ale u niezależnych sprzedawców. pytam na składzie czy problem z towarem to się usmial przedstawiciel .kasa na stół i gadamy. nie stać na skladowanie drogiego towaru. na zamówienie wszystko. 

Opublikowano

Nie składują bo się boją że jak kupią drogiego towaru a potem w hurcie stanie to w d*pę dostaną. nie twierdze że stanieje wiosną

Opublikowano
10 minut temu, Dzikusss napisał:

prawa rynku przewaga podaży nad popytem cena spada

nie patrz tylko na nasz kraj, kurnikarze jak płakali że nie mogą zboża kupić w normalnych pieniądzach bo wszystko szło na eksport... nie liczcie na to że ktoś zaleje nas tanim zbożem 

Opublikowano

żal mi tych co tak leją tą gnojówą , gnojem swoje pola że aż kipi hahaha

nie dosyć że przy tych ogonach robią za darmo to jeszcze się z tego cieszą , bo nawożenie tanie 

najmij sobie jeden z drugim usługę do tych gnojków to się dowiesz jakie tanie nawożenie

przy obecnych cena tylko w  produkcji roślinnej nie ma co beczeć o drogich nawozach , dać mniej albo wcale ,chociaż by nic nie urosło to i tak więcej zostanie niż tym co ogony mają i przerobią bo oni jeszcze dopłacą

• Thanks 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Żal tyłek ściska że nie masz dostępu do obornika czy gnojowicy? W każdej branży raz jest górka a raz dołek. Aktualnie to na bydle najlepszy biznes. Cielaków nakupili dwa lata temu za grosze przez afery, pasze były tanie więc tanio odchowali a teraz biorą za żywą wagę  po 11-12 zł, dodatkowo obornik sprzedają po 50 zł tona. Trafił się pierwszy rok w którym cena zboża jest na bardzo wysokim poziomie i widzę co niektórzy w piórka obrośli i zapomnieli jak wychodzili na zero i żeby nie suszowe to zysku prawie wcale by nie było. Ogarnij sie chłopie bo prędzej czy później każdego może spotkać sytuacja ze ledwo bedzie wiązał koniec z końcem 

• Like 4
Opublikowano

znajmy brał ode mnie przyczepkę żeby wywieźć złom. Kupił za to superfosfat wzbogacony z datą produkcji 16.07.2021 kupiony po 2460 zł/t. Wtedy chyba jeszcze nie było takich podwyżek? 

Opublikowano

Każdy trochę odżył ceną rzepaku i pszenicy, niektórzy myślą że Boga za nogi złapali i śmieją się z hodowców bo nabrali piniądzorów. Ale każdy ze sprzedaży wychodzi na razie obronną ręką bo obecnie można czy to bydło czy zboża sprzedać w dobrej cenie. Obornik jest dobry, nawet bardzo dobry. Przy własnej produkcji mleka i odchowu byków na mięsko teraz można dobrze zarobić. Wiadomo że trzeba się poświęcić ale wystarczy się z sąsiadem-hodowcą dogadać i on pojedzie na wakacje i ja pojadę.

W każdej pracy trzeba pracować, a idealnej pracy nie ma bo jak nie szef ...uj to wypłata biedna lub wypłata dobra, szef dobry ale ciężko z krzyża się robi.

Tak czy siak podwyżki dotyczą i tego na etacie i tego na swoim. Kwesta tego czy za podwyżkami w sklepach idzie podwyżka na etacie tak jak za zboże czy mleko/mięsko. 

Opublikowano

Dzisiaj kupiłem Kizeryt po 1900 brutto a saletra jest 2760 brutto a była po 3100 jakoś w połowie października, saletrzak 2550 brutto był po 2800 pełny magazyn napakowany jednego i drugiego ale jak pytałem tego co ładuje nawozy powiedział że w ciągu 2 tyg nie pamięta by komuś wydawał saletrę czy saletrzak. Ja czekam po nowym roku co będzie z ceną.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

znajmy brał ode mnie przyczepkę żeby wywieźć złom. Kupił za to superfosfat wzbogacony z datą produkcji 16.07.2021 kupiony po 2460 zł/t. Wtedy chyba jeszcze nie było takich podwyżek? 

mieli zapasy do puki ludzie nie rzucili się na zakupy 😂

52 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Dzisiaj kupiłem Kizeryt po 1900 brutto a saletra jest 2760 brutto a była po 3100 jakoś w połowie października, saletrzak 2550 brutto był po 2800 pełny magazyn napakowany jednego i drugiego ale jak pytałem tego co ładuje nawozy powiedział że w ciągu 2 tyg nie pamięta by komuś wydawał saletrę czy saletrzak. Ja czekam po nowym roku co będzie z ceną.

A daj spokój żeby siarczan magnezu kupować za 1900zł 😂😂 tak jakby nie chciało się rozpuścić i dolistnie podać

Edytowane przez racyl
Opublikowano
11 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

W marcu jak dobrze pójdzie to nawozy maja być wysiane a nie ze dopiero za kupno się bierzesz . 

Przy tych cenach nawozów to tych marcowych siewów tak wiele nie będzie.

Opublikowano
42 minuty temu, gustaww napisał:

Każdy trochę odżył ceną rzepaku i pszenicy, niektórzy myślą że Boga za nogi złapali i śmieją się z hodowców bo nabrali piniądzorów. Ale każdy ze sprzedaży wychodzi na razie obronną ręką bo obecnie można czy to bydło czy zboża sprzedać w dobrej cenie. Obornik jest dobry, nawet bardzo dobry. Przy własnej produkcji mleka i odchowu byków na mięsko teraz można dobrze zarobić. Wiadomo że trzeba się poświęcić ale wystarczy się z sąsiadem-hodowcą dogadać i on pojedzie na wakacje i ja pojadę.

W każdej pracy trzeba pracować, a idealnej pracy nie ma bo jak nie szef ...uj to wypłata biedna lub wypłata dobra, szef dobry ale ciężko z krzyża się robi.

Tak czy siak podwyżki dotyczą i tego na etacie i tego na swoim. Kwesta tego czy za podwyżkami w sklepach idzie podwyżka na etacie tak jak za zboże czy mleko/mięsko. 

Ale odżyliśmy ceną pszenicy 😂 całe albo i nie 100zł na tonie a nawozy 100% 😂

powiedz jak odżyli hodowcy świń 😂

Opublikowano

Nie zrozumiałeś mnie, chodziło o krótkowzroczność tych co się naśmiewają z hodowców.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v