Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie oczekuj kolejnego socjalu bo to tylko w głębszą patologię nas wepchnie

to jak sobie wyobrażasz gospodarować przy tych cenach nawozów gdzie pszenice sprzedaz po 1000 a saletra 3000 tys kosztuje to dołoży sie do interesu 

Opublikowano

Ja będę się jesienią za rok martwił. Ale jak dziś dostaniesz 500 dopłaty to jutro zapłacisz 700 więcej. U uwiążą cię na jeszcze grubszym biurokratycznym łańcuchu

Opublikowano (edytowane)

Rolnika to łatwo podpuscic bo zawsze czeka na okazje życia, wystarczy podnieść cenę nawozów żeby kupowali, ale co ja mówię przecież na Af same bambry i wszyscy już kupili nawozy po straych cenach więc w sumie podwyżki ich nie dotyczą, tak samo wystarczy obniżyc cenę pszenicy i wszyscy jadą z przyczepami, ale zaraz co ja mówię tutaj nikt nie sprzedaje, trzyma na lepszą cenę, ja nie wiem ale chyba na innym swiecie żyje, zboża nie sprzedają a na nawozy na cały sezon mają kasę, ale zapomniałem znowu że tutaj nikt nie ma żadnych kredytów 

Chyba wy w innej Polsce żyjecie albo na innym świecie niż ja 

Edytowane przez tommy66692
  • Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Nie oczekuj kolejnego socjalu bo to tylko w głębszą patologię nas wepchnie

Nie wiem jak ty ale ja trochę ostatnio jeżdżę po kraju( ściana wschodnia i Polska centralna) i oprócz tego socjalu zauważam też inne mega wydatki rządu: drogi przebudowa szlaków kolejowych i inne inwestycje mniej lub bardziej trafne. Do czego zmierzam- państwo nie ma swoich pieniędzy ,to są podatki z naszych pieniędzy a na unijnych funduszach całkowicie nie mogą się opierać więc doją nas i tych z miasta i tych ze wsi. Nasze społeczeństwo to w dużej mierze emeryci i renciści młodzi uciekają z Polski na zachód i tam pracują i płacą podatki bo tam łatwiej utrzymać rodzinę raz to zarobki a dwa to bogate programy socjalne wspierające rodziny. U nas 500 + trochę poprawiło sytuację i rodzi się więcej dzieci co będzie plusowało w przyszłości. Zagrywka z cenami nawozów to przegięcie chociaż to mało powiedziane. Podniesienie podatków jest do przeżycia ale takie windowanie cen już nie. Ja nie kupuje azotów bo już u drugiego hurtownika słyszę że towaru nie ma ale nie dlatego że są braki w produkcji ale obawa przed obniżką cen po zapełnieniu magazynów! Im też nikt nie zrekompensuje strat bo oni też płacą więcej. Dlatego warto czekać bo towar jest. Myślę że los PiSu jest przesądzony i mojego głosu nie dostaną podobnie jak każda inna partia. Pomimo tego uważam iż rządzili lepiej niż po SLD czy solidarność...

Opublikowano
Zwłaszcza jak ktoś zbiera 9t pszenicy przy podstawowym nawożeniu i ochronie 🤷‍♂️
Zwłaszcza jak ktoś zbiera 9t pszenicy przy podstawowym nawożeniu i ochronie 🤷‍♂️
Opublikowano

Raczej ta 9 trzeba obrucic i wychodzi bliższa prawda 6 t .sypiać bb npk i 200 N i ochronie jest to możliwe 9 t tylko gwiazdy YT bez npk zbieraj średnio po 10 t 

Wracajac do filmiku z dyrektorem grupy azoty podpisali kontrakty na dwa lata i teraz trzeba jednych skroić z kasy aby dwu letni kontrakt wyrobić na plusie 😁 taniej jak 2300 saletra nie będzie 

13 minut temu, GABBER85 napisał:

Ponoć w całych Niemczech mozna palić drewnem

a drewno to nie OZE?,

Gdzie są naciągacze od oksyde i pulowni czy jak to się drzewo nazywało 

Opublikowano
15 minut temu, GABBER85 napisał:

Ponoć w całych Niemczech mozna palić drewnem

a drewno to nie OZE?,

Drewno i węgiel w Niemczech są ekologiczne a w Polsce już nie.

Na Mazowszu zakaz palenia drewnem od stycznia 2023r. - uchwała sejmiku woj. mazowieckiego.

• Like 1
Opublikowano

A bo ludzie też są trochę winni, powinni tych rządzących na taczkach wywieźć za takie głupie przepisy, a u nas jeszcze ich na rękach noszą, na spotkaniu z Ardanowskim rolnicy z moich okolic jeszcze mu 100 lat zaśpiewali 🙆‍♂️🤯

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

@BENNY82 trochę też się jeździło po tej Polsce. Jeszcze z ojcem więcej nawet, bo lubił maszyny oglądać chyba nawet bardziej niż kupować, i drogi już za poprzednich ekip się ruszyły. Za PO też było masę inwestycji rozpoczętych. Reszta to statystyki. 500+ w ogóle nie zwiększyło dzietności. Poza tym zmarnowaliśmy sytuację w której w wiek rozrodczy weszło pokolenie z poprzedniego wyżu demograficznego. Następnych okazji nie będzie.

lukasz7604 napisał:

Drewno i węgiel w Niemczech są ekologiczne a w Polsce już nie. Na Mazowszu zakaz palenia drewnem od stycznia 2023r. - uchwała sejmiku woj. mazowieckiego.

Co ma piernik do wiatraka? Zakazują palenie drewnem bo wyborcy chcą aby podjęli walkę ze smogiem. To nie są zakazy centralne, a lokalne.

Opublikowano
31 minut temu, krilan06 napisał:

A bo ludzie też są trochę winni, powinni tych rządzących na taczkach wywieźć za takie głupie przepisy, a u nas jeszcze ich na rękach noszą, na spotkaniu z Ardanowskim rolnicy z moich okolic jeszcze mu 100 lat zaśpiewali 🙆‍♂️🤯

W sejmiku mazowieckim rządzi PO i PSL.

Opublikowano
11 godzin temu, tommy66692 napisał:

Rolnika to łatwo podpuscic bo zawsze czeka na okazje życia, wystarczy podnieść cenę nawozów żeby kupowali, ale co ja mówię przecież na Af same bambry i wszyscy już kupili nawozy po straych cenach więc w sumie podwyżki ich nie dotyczą, tak samo wystarczy obniżyc cenę pszenicy i wszyscy jadą z przyczepami, ale zaraz co ja mówię tutaj nikt nie sprzedaje, trzyma na lepszą cenę, ja nie wiem ale chyba na innym swiecie żyje, zboża nie sprzedają a na nawozy na cały sezon mają kasę, ale zapomniałem znowu że tutaj nikt nie ma żadnych kredytów 

Chyba wy w innej Polsce żyjecie albo na innym świecie niż ja 

Trafiłeś w sedno , mnie zastanawia skąd mają na to kasę u mnie w okolicy tylko jeden kupił nawozy 150 t[lipiec] reszta na bieżąco czyli od grudnia zaczyna kupować, rekordziści na tym forum sprzedają plony z dwuletnim opóźnieniem , a środki do produkcji z rocznym wyprzedzeniem

13 godzin temu, Rrolniik napisał:

To że Państwo ma magazyn pełny nie znaczy że da takiemu molochowi gaz z magazynu, są ważniejsze rzeczy niż produkcja nawozów, ogrzanie szpitali, urzędów żeby urzędniki w tyłki nie zmarźli itp.

Po co Ci ten węgiel? węgiel się kupuje wiosną/latem nie jesienią, po drzewo do lasu też jedziesz jak mrozy chwycą?

Jeżeli magazyny są pełne to było uwzględnione  zapotrzebowanie zakładów azotowych na gaz do produkcji, zreszta państwo zarabia podwójnie sprzedając gaz zakładom w cenach rynkowych i na samej produkcji we własnych zakładach[spółki skarbu państwa]

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz7604 napisał:

Na Mazowszu zakaz palenia drewnem od stycznia 2023r. - uchwała sejmiku woj. mazowieckiego.

A to całego województwa dotyczy?

Ja nawet nie myślę o rezygnacji z drewna.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz7604 napisał:

Bo te Sejmiki to sam k**wy i palanty siedzą wymyślają durnoty w Polsce będzie zakaz bo Niemiec czymś musi palić Polskim drewnem i węglem . Taka to równość w Unii .

• Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

A to całego województwa dotyczy?

Ja nawet nie myślę o rezygnacji z drewna.

Całego, WLI także.

Będzie trochę zimno ale za to będziesz oddychać czystym powietrzem.

• Haha 1
Opublikowano

SCZ lokalny skład saletra Anwilu BB 2850 saletrzak Tarnów BB 2650. Narazie kupione tylko 6 t tarnogranu pod zboża jare po 1780. Azotu narazie nie zamierzam kupować. W zeszłym tygodniu dojechało do mnie wapno kreda granulowana z Raciszyna po 280 brutto w BB więc tutaj cena niezła. Poszło po 1t na ha na nowe dzierżawy. A tak już zapytam czy jak rozsieje wapno i przyoram je 20 cm na zimę to da to jakiś efekt czy będzie za głęboko?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v